15 травня український режисер Дмитро Авдєєв презентував короткометражний фільм «Зникла Собака». Його зняли за мотивами розповіді австралійського письменника Девіда Торна Missing Missy. Стрічка розкриває історію оголошення про зникнення кішки з кличкою Собака, яке робить для знайомої дизайнер рекламного агентства. Обережно, матеріал містить спойлери до фільму. 

Спільно з TVBOY production розкладаємо по полицях усі деталі короткометражки.

«Зникла Собака»

Режисер: Дмитро Авдєєв

У головних ролях: Анісія Стасевич,

Світлана Вершина, Олексій Курбан,

Павло Ковтун, Олексій Семенов

Адаптація сценарію: Сергій Сус

та Олексій Супрун

Оператор: Євген Сахно

  Девід Торн і його розповідi

У 2008 році австралійський письменник і сатирик Девід Торн написав гумористичну розповідь, яка зробила його популярним. Це історія про листування електронною поштою, в якому він намагається оплатити прострочений рахунок малюнком семилапого павука.

Розповідь стала вірусною в інтернеті та привернула увагу до сайту, де автор зібрав цілу колекцію гумористичних електронних листів та статей із життя. У 2011 році Торн видав свої нариси у книзі The Internet is a Playground, що посіла четверте місце у списку бестселерів New York Times. Одним з них була історія Missing Missy, яка стала основою фільму «Зникла Собака» з офіційного дозволу автора.

  Де знімали «Зникла Собака»

Короткометражки знімали на різних локаціях по всьому Києву. Майже всі вуличні сцени відзняли на Поштовій площі та вулиці Сагайдачного. Кадр, на якому з’являється головна героїня, робили на вулиці Саксаганського. А житловий будинок з дверима, як у стрічці, там не знайшли: це приміщення колишньої чоловічої перукарні. Все, що відбувалося в ліфті, знімали в будинку на вулиці Соляна, а основні події короткометражки – у Coworking Platforma Art-Zavod.

З пошуком локацій для зйомки допомагали друзі. А роботу в Coworking Platforma Art-Zavod профінансував бренд, який підтримує молодих українських режисерів.

  Чому зникла кішка, а на оголошенні написано «Собака»?

У логлайні (стислий переказ сценарію – ред.) фільму заздалегідь вказано, що у головної героїні зникла кішка з кличкою Собака. Дівчина у Facebook звернулася до дизайнера з проханням зробити оголошення щодо зникнення тварини. Дизайнер підходить до завдання з креативністю, через що і виникає низка комічних ситуацій, на яких побудована стрічка.

  Оголошення, що стало постером

Одне з вигаданих головним героєм оголошень стало постером для фільму «Зникла Собака». В оригінальній розповіді було не п’ять, а сім оголошень, які дизайнер надсилав своїй знайомій. В українській адаптації з оригіналом збігається лише перше, всі інші придумав режисер Олександр Образ, який робив кольорокорекцію фільму.

  Deadcat

За задумом режисера, оголошення, де зниклу кішку зобразили з написом «Deadcat» – це відсилка до промокампанії фільму Deadpool. Тоді актор Райан Рейнольдс, який зіграв головного героя фільму, опублікував у своєму Twitter промопост, на якому Дедпул був у светрі. Для піарників Deadpool це був спосіб підігріти інтерес аудиторії, а для режисера фільму «Зникла Собака» – вказати на час, у якому відбуваються події стрічки.

Жартівливий постер до Deadpool, який дизайнери взяли за основу, в оригіналі був з написом «A new class of superhero», що змінили на «Кішка Собака й друг і кіт».

  Очікування VS Реальність

Головна ідея фільму та завдання, яке поставив перед собою режисер – розповісти про те, як легко люди вводять самі себе в оману. Коли певне заняття задовольняє внутрішнє бажання діяльності, ми схильні помилятися стосовно його результатів. Омана є наслідком приємної для нас справи.


Переглянути фільм «Зникла Собака» українською

Матеріал підготовлено за підтримки