Місто Буча поблизу Києва від початку березня перебувало під окупацією армії російської федерації. Звільнення міста Збройними Силами України підтвердили 1 квітня.

Фотокореспонденти Agence France-Presse фіксують на вулицях десятки вбитих українських цивільних, на одній із вулиць налічили 20 загиблих: «Деякі з них лежать із незрячими очима, піднятими в хмарне українське небо. Деякі – обличчям вниз на дорозі. Ще один [чоловік] лежить з руками за спиною, зв'язаними білою тканиною, його український паспорт залишений поряд із трупом».

Точну кількість загиблих наразі встановлюють, міський голова Анатолій Федорук підтвердив AFP, що вже 280 людей поховали в братських могилах. Бучанська міська рада відкрила реєстрацію загиблих від рук окупантів.

Фото опублікував радник голови Офісу президента Михайло Подоляк
Фото опублікував радник голови Офісу президента Михайло Подоляк
Фото опублікував радник голови Офісу президента Михайло Подоляк

«Київська область. Пекло 21 сторіччя. Тіла розстріляних чоловіків та жінок зі зв'язаними руками. Найжахливіші злочини нацизму знову у Європі. Це навмисно зробила росія», – пише радник голови Офісу президента Михайло Подоляк.

Фото кореспондента AFP Роналдо Шемідта
Фото Євгена «Коломбо» / опублікувала Бучанська міська рада
Фото Євгена «Коломбо»
Фото Євгена «Коломбо» 

Телеведучий Дмитро Комаров побував у Бучі після звільнення 2 квітня. Він показує житловий будинок у місті, який захопили російські окупаційні війська, та заміновані дитячі майданчики поряд.

Відео телеведучого Дмитра Комарова з Бучі
Звільнена Буча / фото Дмитра Комарова

2 квітня в центрі Бучанської громади почали зачистку спецпризначенці Національної поліції. «[Триває] зачистка території від диверсантів та пособників російських військ. Спеціалісти вибухотехнічної служби проводять огляд місць військових злочинів рф та вилучають вибухонебезпечні предмети і боєприпаси, що не здетонували. Поліцейські роблять усе можливе, щоби відновити правопорядок на звільнених територіях, аби місцеві мешканці якнайшвидше змогли повернутися у рідне місто», – пишуть в Нацполіції.

Дивіться, як мешканці Бучі зустрічають українську армію, а спецпризначенці убезпечують місто / відео Національної поліції України