Біля посольства Російської Федерації у Києві на Повітрофлотському проспекті встановили 11 зламаних дверей. Це зробили в межах проєкту «Крим, 5-та ранку».

Зламані двері символізують зламані життя кримських татар, активістів та журналістів, яких незаконно утримує та переслідує Росія в окупованому Криму.

«Спецслужби не стукають у двері, чомусь завжди хочуть їх вибити. Водночас роблять це о п’ятій ранку – коли люди особливо беззахисні та не можуть розраховувати на допомогу адвокатів чи розголос в медіа», – розповіла про акцію співавторка ідеї Оксана Гончар (ISD Group).

Таку ж акцію на підтримку політвʼязнів проведуть у Берліні біля Бранденбурзьких воріт і у Варшаві біля російського посольства. Інсталяція має показати: «сотні кримських татар щоночі чекають, коли їхні двері і їхнє життя зламають».

Під час відкриття інсталяції у Києві також організували читання уривків пʼєси «Крим, 5-та ранку», у яких взяли участь Тарас Тополя («Антитіла») і Наталія Галаневич та Анна Нікітіна (Dakh Daughters).

Проєкт «Крим, 5-та ранку» спрямований на те, щоб якомога більше людей в Україні та за кордоном дізналося історії кримських політв’язнів. Детальніше про проєкт можна почитати тут.

Російська Федерація в окупованому Криму переслідує 130 громадян України, яких звинувачує у «терористичній» чи «диверсійній» діяльності. Із них 121 людина перебуває під арештом, 76 – вже засудили на тривалі терміни, решта 45 – під судом і слідством. Більшість із увʼязнених є кримськими татарами.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі

Фото: Вітя Шкурба, Христина Кулаковська