Український Центр Європейської Політики опублікував світове дослідження цінностей 2020 в Україні, один з аспектів – ставлення українців до роботи. Згідно з дослідженням, все більше людей обирають наявність вільного часу, як цінність

The Village Україна спілкується із трьома героями з різних сфер, які працюють 4–5 годин на день і при цьому не відчуваюсь себе менш ефективними та встигають більше.

Олександр

24 роки, режисер, працює приблизно 20 годин на тиждень


Мені здається, завжди, в усі часи, люди прагнули робити більше, при цьому працюючи менше. Тож можна сказати, що лінь – двигун прогресу. Особисто я працюю 1–2 години на день, а буває до 5 в середньому, але не більше. За необхідності можу взагалі не працювати в якийсь день. Але найприємніше, що все це не впливає на мою ставку на тиждень, тому що моя зарплата залежить від виконаних завдань, а не годин, які я витратив на їхнє виконання.

Раніше я працював режисером реклам, комерційних і фестивальних відео та фільмів. Також працював як оператор і режисер монтажу. Але у квітні минулого року, коли всі продакшни були закриті через пандемію та знімати було практично нічого, я шукав роботу на Upwork. Якось раптово взяв у роботу кілька завдань із монтажу для одного американського продакшну, після чого вони запропонували перейти до них на віддалений формат роботи. Ми підписали контракт із фіксованою ставкою на тиждень, яка переглядається кожні пів року. І ось я там уже працюю півтора року.

Раніше для мене кар'єра була на першому місці, зараз – сім'я. Мені це подобається і я щасливий

Зараз мій робочий день виглядає ось так: прокидаюся без будильника (в різний час). У залежності від настрою йду бігати в сусідню кімнату на біговій або збираюся в кав'ярню поруч із будинком. Іноді йду в кав'ярню разом із дівчиною. Потім ми спонтанно можемо вирішити поїхати в «Епіцентр» (ми практично закінчили ремонт, але ніяк не можемо знайти світильник на кухню, який би нам сподобався). В цілому робочий день виглядає так – за референсом я знімаю відео, іноді це робота на 1 годину, іноді – до 4. Нічого складного, предметна зйомка різного характеру на телефон. На наступний день приблизно стільки ж часу витрачаю для монтажу відзнятого відео. Іноді займаюсь лише монтажем. За великим рахунком – мій рівень кваліфікації набагато вище необхідного рівня, але завдяки хорошим умовам, вільному графіку та прекрасним відносинам – гріх скаржитися.

Увесь вільний час ще донедавна витрачав на ремонт: вибір і закупівлю матеріалів, предметів інтер'єру та супровідні етапи. Зараз, коли ремонт майже завершився, все суто під настрій – від піти вигуляти батьківську собаку до інтенсивно попрацювати два дні, щоб звільнити наступні три та поїхати в Херсонську область на параглайдинг.

Хотів би також зауважити той факт, що, маючи дистанційну роботу, я почав майже весь час проводити вдома й мені не потрібно щодня кудись їздити. Це дуже нас зблизило з моєю дівчиною та дуже сильно прокачало наші стосунки. Тепер я просто не уявляю інший режим і графік робочого дня. Раніше мені потрібно було їздити в офіс кожен день або цілодобово пропадати на зйомках. Раніше для мене кар'єра була на першому місці, зараз – сім'я. Мені це подобається і я щасливий. Просто кайфую від того, що можу проводити з нею стільки часу, навіть коли кожен зайнятий своїми справами, але при цьому ми просто сидимо поруч.

Віка

23 роки, танцюристка та smm-менеджерка, працює приблизно 25 годин на тиждень


Я працюю хореографом і smm-менеджеркою, також творчі друзі деколи втягують мене в різні авантюри типу стилізації зйомки чи виступи з артистами. Мій робочий тиждень – це три робочі дні хореографом по 4 години. І 2–3 дні фріланс smm-ницею в кав‘ярні та барбершопі.

Раніше я прагнула працювати 24/7, погоджувалась на всі проєкти, щоб тільки відчувати зайнятість, кайфувала, коли спала по 4 години та не встигала поїсти, але потім сталось вигорання і я зрозуміла, що кількість годин потрібно перетворити на якість. А потім стався карантин.

Мій робочий день зазвичай це післяобідній час, не тільки тому, що для мене це найкомфортнішим проміжок дня, але і тому що я викладаю хореографію, а розклад занять починається із 16:00. Також кожного дня приділяю приблизно одну години для постингу інформації в робочі акаунти.

Я зрозуміла, що в погоні за «роботою» втрачаю відчуття себе у просторі. Дні перетворюються на нескінченну рутину, в якій немає часу та повітря. Я люблю працювати та люблю, коли в мене є додаткові проєкти, вони зазвичай трапляються 1–2 на місяць і займають декілька днів. Я не картаю себе, коли сиджу весь день дома й не роблю нічого «продуктивного/корисного», тому що відпочинок – це теж продуктивно.

Не буду казати, що весь вільний час я витрачаю на пізнання себе чи саморозвиток. Так, це є в моєму житті, я частенько дивлюсь цікаві лекції й читаю книги, кайфую від нової інформації, але відпочинок і «байдикування» теж приносить велике задоволення.

Мене оточують різні люди, є і ті, хто працює по 8–12 годин, як мій хлопець. І я часто бачу його втому, і те, що робота не завжди приносить задоволення. Але це вибір кожного. Я ціную свій час і дуже рада, що моя робота для мене – повний кайф.

Раджу всім прислухатись до себе. Не буває ідеального графіка, який робить щасливим всіх і кожного. Але робота не вовк, і якщо 10 годин роботи можна втиснути в 5, але супер'якісних, треба цим користуватись.

Василь

34 роки, адвокат, працює приблизно 25 годин на тиждень


Я почав працювати із 16 років, і працював я багато – від кавових автоматів до моделювання 3D-графіті для великих брендів. Коли ти молодий – це необхідність, досвід і драйв. Студентом я півдня вчився, півдня працював, і вже тоді зрозумів, що більше часу працювати просто неефективно. Вдруге переконався у правильності цієї теорії, коли влаштувався на держслужбу з 9:00 до 18:00. Одразу зрозумів, наскільки неефективно влаштований державний апарт – більшість людей у прямому сенсі відсиджують робочий день і носять папірці з кабінету в кабінет.

На сьогодні я з партнером уже 9 років керую юридичною компанією «Фірма». У мене класна команда та горизонтальна структура роботи (бо вертикальна вже не модна) – у кожного є свої завдання, які треба виконати, й амінь.

Студентом я півдня вчився, півдня працював, і вже тоді зрозумів, що більше часу працювати просто неефективно

Попри те, що працюю я небагато, мій день не починається о 12:00 дня. Навпаки, о 8:00 ранку я займаюсь спортом, після цього їду в офіс, де приблизно дві години займаюсь поштою й поточними справами. Я маю класну звичку заносити всі важливі справи в календар та підв’язувати до геолокації – всім рекомендую.

У першій половині дня проводжу зустрічі, а після намагаюся втекти з центру, оскільки живу на Лівобережній, а в наш час це вже не Київ.

Свій вільний час витрачаю на книжки, баскетбол, скейт, лижі взимку, серфінг – улітку. Раніше витрачав багато часу на жінок, із якими перебував у стосунках, але зараз дівчини немає, і вільного часу стало більше.