Олександра живе в Києві та здає в оренду свою квартиру в Одесі через сервіс Airbnb. За один літній місяць заробляє 18 000 гривень. А Валерія та Максим здають свою квартиру в Києві лише тоді, коли виїздять з міста, аби житло не простоювало. Отримують 35 доларів за добу, а зароблених грошей вистачає на похід в ресторан.

Ми зібрали чотири історії людей із різних міст, які здають свої – та не тільки – квартири з допомогою Airbnb. Запитуємо, скільки з цього заробляють, чи мали проблеми з гостями та які нюанси в роботі з сервісом.

Я здаю власне житло із 2015 року. Я почала це робити, бо багато подорожувала й часто бувала не вдома протягом кількох тижнів, а деколи й двох місяців. Під час однієї з таких подорожей відкрила для себе Airbnb у Сполучених Штатах і з часом вирішила розмістити там своє житло на час відсутності.

Перший досвід здання мені сподобався, тож я стала регулярно здавати в оренду власну квартиру під час своїх подорожей. Згодом почала керувати кількома іншими квартирами, які належать моїм родичам, знайомим і сусідам. Зараз постійно здаю на Airbnb шість квартир, а до кінця року їхня кількість, найімовірніше, зросте до десяти. Це не єдина моя робота, я також займаюсь управлінням готелем.

Я не беру квартири в суборенду, а займаюся керуванням для власників. Припустімо, в людини є вільне житло й вона хоче заробляти на ньому більше, ніж могла б отримувати за довготривалу оренду. Я допомагаю їй організувати роботу з Airbnb і беру на себе координацію всіх процесів. Так людина отримує більше зі свого житла, а я – відсоток за управління.

У мене в управлінні здебільшого квартири в центрі – в районі Софіївської площі та на Липках. Також є житло на Солом’янці та біля метро Берестейська. 

Приблизно 75% гостей, яких я приймаю, – іноземці. Здебільшого це ті, кому потрібне тимчасове житло, поки вони шукають квартиру для довготривалої оренди. Переважно це так звані цифрові кочівники – люди, які можуть дозволити собі працювати з будь-якої точки світу. Це і бізнес-провідники, і люди, що приїхати для медичного туризму. Здебільшого візити із США та країн західної Європи. Але є й українці, і гості зі всього світу, включно з ПАР, Австралією, Близьким Сходом і Південною Америкою.

Загалом усі мої гості привітні. Часто трапляється, що вони залишають подарунки – солодощі, шоколадки, алкоголь. Або сертифікати в ресторани із записками від руки, з подякою за прийом і розміщення. Деякі гості після від’їзду якийсь час діляться фотографіями дітей і частинками свого життя.

Але бувають і дещо дивні історії. Одного разу в мене був гість, який приїхав із приладом для вимірювання рівня кисню. Він не відчиняв вікна протягом кількох днів, робив заміри, і скаржився, що природним чином, без відкриття вікон, конструкція квартири не забезпечує вентиляції.

Догляд та обслуговування квартир займають багато часу, тому я користуюся допомогою найманих працівників. У мене працює клінер, технік і завгосп, які доступні майже щодня. Я займаюся лише комунікацією з гостями та координацією процесів.



Я почала це робити, бо багато подорожувала й часто бувала не вдома протягом кількох тижнів, а деколи й двох місяців



Розповсюджена думка, що за короткотривалої оренди ремонт швидше зношується. На мою думку, все навпаки та залежить від поведінки гостя. Зазвичай ті, хто приїжджають для туризму, бізнесу чи для медичних послуг, не залишають після себе наслідків перебування. За два роки роботи в жодній із квартир ми ще не робили косметичні ремонти, адже житло залишається в гарному стані.

Як зі всім туристичним бізнесом в Україні, є сезонність. У Києві вона не така різка, як в Одесі або Карпатах, але схожа за термінами. Високий сезон триває з кінця квітня до вересня та на Новий рік. У більш холодні місяці попит нижчий, але він все одно є.

На здаванні квартир в оренду вдається заробляти. Насамперед – власнику житла. За моїми спостереженнями, через Airbnb власник житла може отримати від 70 до більш ніж 100% доходу в порівнянні зі здаванням житла в довгострокову оренду.

Що стосується правил роботи з сервісом Airbnb, то там є купа нюансів. Наприклад, дуже серйозно регулюється питання безпеки. Бронювати житло та здавати його в оренду можуть тільки особи, які надали свої документи та пройшли верифікацію. До даних обов'язково підвязується кредитна картка – і господаря, і гостя, тож обидві сторони захищені. До прикладу, на Booking такого немає. Якщо гості вам щось пошкодили, то на цей випадок у сервісу є програма – «гарантія на мільйон доларів». Airbnb відшкодовує збитки, завдані гостем, навіть якщо вони зруйнували, спалили чи затопили житло. Також мені подобається, що сервіс побудований на відчутті ком'юніті, адже всі один одному залишають відгуки.

В Airbnb є два формати комісій. Перший – більш розповсюджений, коли комісія 3% стягується з господаря, а 15% – з гостя. Тобто, якщо ви встановили вартість житла 100 доларів на добу, то ви отримаєте 97 доларів, а гість заплатить 115. Другий формат – взяти повністю на себе сплату комісії. Таким чином гість буде бачити кінцевий рейт, як на Booking, а вся комісія буде вираховуватися з вас. Таким чином, щоб отримати 100 доларів за добу, потрібно буде встановити рейт 115 доларів. Суті це не змінює, це просто психологічний момент для гостя, адже йому здається, ніби він платить менше. Але насправді комісія вже закладена у вартість оренди.

Моя історія з Airbnb почалась чотири роки тому, коли ми з сестрою жили у Лондоні та хотіли певний час жити на іншому острові. Нам було дорого орендувати дві квартири, тож ми вирішили перездавати інколи одну з квартир на Airbnb. У Лондоні це нечаста практика, і це не можна робити за умовами багатьох контрактів про оренду. Тому доводилося здавати житло так, щоб охорона та рецепція будинку нічого не дізналися.

Через деякий час я повернулася до Києва, де маю квартиру, що дісталася мені в спадок від мами. Я подумала, що можу заробляти на її здачі в той час, коли їду з міста. Вона розташована в Святошинському районі біля станції метро Житомирська. Це спальний район, тому було складно обґрунтувавати, чому люди мають зупинятись саме у нас. В описі я зазначаю, що житло розташоване в тихому районі, з якого легко дістатися центру.



Гроші, які з цього отримуємо, можна витратити за вечір, смачно поїсти або купити щось із одягу



Ми з чоловіком здаємо цю квартиру радше заради задоволення й досвіду, а також щоб мати приємний фінансовий бонус. Але багато на ній не заробляємо. Здаємо по 35 доларів за добу. Гроші, які з цього отримуємо, можна витратити за вечір, смачно поїсти або купити щось із одягу.

Орендують зазвичай молоді пари, які не подумали завчасно про зйом житла. Квартири в центрі вже розібрали й залишилися такі варіанти, як наш.

Через те, що в нас одна квартира, яку ми здаємо лише на період нашої відсутності, а весь інший час у ній живемо, то й доглядаємо за нею постійно. Раз на тиждень робимо генеральне прибирання.

Олександра Верховська


здає квартиру в Одесі чотири місяці

Декілька років тому я купила квартиру в Одесі в новобудові. Поки будинок будувався, я жила в місті, але до моменту здавання квартири я встигла закохатися в музиканта та переїхати до Києва. Тому коли квартира була готова, переді мною постало питання, що з нею робити. Я довго думала, продавати чи здавати її, та прийшла до рішення, що оптимально буде здавати її з допомогою сервісу Airbnb. Тоді ж чітко вирішила, що продавати її не хочу, тому що квартира в Одесі – прекрасна можливість пожити біля моря. До того ж домовилась із подругою про менеджмент усіх процесів, поки я в Києві. Далі я порахувала рентабельність та ухвалила рішення робити ремонт, який зайняв чотири місяці.

Здавання квартири подобово приносить непогані гроші, особливо в сезон (червень-серпень). За місяць заробляла близько 1000 доларів, але якщо від цієї суми забрати комунальні та клінінгові послуги – виходить приблизно 18 000 тисяч гривень чистими.

Мені хотілося створити простір, який буде притягувати людей, близьких мені за духом. Тому я продумувала кожну деталь інтер'єру, щоб мені самій захотілося винаймати цю квартиру.

Найчастіше люди бронюють її від 3 днів і до 2 тижнів. Одеса – морське місто, тому логічно, що сезон влітку. Але попри це, думаю, що восени та взимку теж буде попит, оскільки люди приїжджають в Одесу не лише відпочивати, але й у справах. Вважаю, що весна й осінь – найкращий час в Одесі. Біля моря людей у цей час небагато і можна спокійно побути на природі та застати порожній пляж.

Моя квартира розташована біля парку Перемоги, до моря йти 15 хвилин та за цей самий час можна дістатись до центру. Вона невелика, тому догляд за нею не займає багато часу. У нас є хатня робітниця, яка все миє, чистить і міняє постіль. Чистота – для мене один із найосновніших критеріїв. Сама, коли вибираю квартири під час подорожей, то звертаю увагу на чистоту. Дуже хочеться, щоб турист не думав про те, хто до нього тут жив, хто палив, хто лежав на ліжку, адже все це впливає на відпочинок.

Гості – це завжди різні люди, але всі дуже привітні та хороші. Є іноземці, є українці. Для мене дуже цінно, коли люди вперше приїжджають у місто. Я намагаюсь скласти для них список місць, які обов’язково варто відвідати, щоб вони відчули місто та залишились із приємними враженнями. Кожному гостю залишаємо презент: квіти, круасани або будь-що інше, щоб людина після дороги зрозуміла, що на неї тут чекали.

Тетяна Черевань


здає квартиру в Черкасах

Щороку взимку ми їздимо в Таїланд, але через ковід цієї зими залишилися в Україні. Я художниця й уже багато років моя майстерня розташована в мене вдома. А цієї зими, коли ми залишилися в Україні, вирішили зробити для мене нову окрему майстерню у квартирі по сусідству.

Вона розташована в самому центрі Черкас, у старовинному будинку, побудованому в післявоєнний період. Тут стіни зроблені з черепашнику, дранки, цегла, підлога з дерева. Ми вирішили зберегти ці моменти недоторканими та виставити їх на передній план. Цієї зими моїм фаворитом у кольорі був синій. Моя нова серія робіт синього кольору й акцентом однієї стіни в майстерні я зробила синє світло.

Тепер я проводжу у своїй майстерні камерні квартирники з музикантами та майстер-класи. Кілька днів на тиждень я працюю там, а решту часу – здаю в оренду туристам. Друзі дивуються, що я замикаю в коморі лише свої фарби та пензлі, залишаючи всі картини на стінах. Але це приємно для мене, що люди насолоджуються прекрасним. Вибираючи орендувати квартиру, мандрівники вже бачать, що на стінах роботи на еротичну тематику, тож відвідувачі вже близькі нам за духом.



Майже кожен відвідувач – це цікава історія. Одного разу гостя погодилася стати моделлю для моєї нової картини та позувала оголеною



Винаймати моє житло можна від одного до чотирьох днів, аби решту часу я могла працювати та малювати в майстерні. Ми поставили ціну вище середньої 50 доларів за добу в той час, як більшість коштують 35, щоб обмежити кількість відвідувачів. За короткий час було вже п’ять гостей із різних куточків світу – Монреаля, Арабських Еміратів, Каліфорнії й України. Зазвичай орендують на вихідні, на один-два дні.

​​Оскільки ми мешкаємо поряд, а у приміщенні моя майстерня, це лише зайвий привід там прибрати, тому це не займає додаткового часу. Але також дозволяє тримати приміщення в чистоті та порядку, адже будь-якої миті може надійти запит на оренду.

Майже кожен відвідувач – це цікава історія. Одного разу гостя погодилася стати моделлю для моєї нової картини та позувала оголеною. Вона супроводжувала хлопця з Каліфорнії, що був тут у справах. Ми зустрілися на чекауті, зіграли в карти, познайомилися та домовились про зустріч. Тож здавання квартири в оренду – гарний варіант знайти нових знайомих і навіть моделей для творчості.