«На початку епідемії відчував себе, ніби на передовій. Складалося враження, що це реальні військові дії, зважаючи на статистику смертності в Італії та й у світі на той час. Я відправив дружину з дитиною в село, щоб не наражати їх на небезпеку, і готувався до найгіршого. Було складно, але не критично. Зараз розумію, що могли б вилікувати навіть більше пацієнтів, якби в цьому була потреба», – розповідає лікар-інфекціоніст Роман Пономаренко з Полтави.

В Україні на COVID-19 станом на 25 травня захворіло вже понад чотири тисячі медиків. На початку епідемії лікарі та медсестри не були забезпечені потрібними засобами захисту: одноразовий костюм могли одягати кілька разів, а респіратор носили впродовж робочої зміни. Це могло стати однією з причин їхнього інфікування. Зараз, за словами медиків, з якими спілкувалася редакція, ситуація стабільна: у них є все необхідне, вони продовжують лікувати пацієнтів.

Медики мусять змінювати засоби захисту щоразу після контакту з інфікованими. Деколи це роблять кілька разів на день, якщо пацієнтів менше, а деколи в респіраторах і костюмах лікар може перебувати 4–5 годин підряд.

Ми попросили лікарів і медсестер, що лікують хворих на COVID-19 в різних регіонах України, показати, як вони виглядають до та після робочої зміни в лікарні. Тепер публікуємо фото, які нам надіслали медики.

Інна Бондаренко

лікарка-терапевт. Стаж роботи – 20 років

Роман Пономаренко

лікар-інфекціоніст. Стаж роботи – майже 2 роки

Наталія Мотрій

сестра медичного стаціонару. Стаж роботи – 26 років

Юлія Лаврик

сестра медичного стаціонару. Стаж роботи – 7 років

Алла Замш

лікарка-інфекціоністка, завідувачка інфекційного відділення. Стаж роботи – 15 років

Ксенія Захарченко

старша медсестра. Стаж роботи – 32 роки

Наталія Бакіна

сестра медичного стаціонару. Стаж роботи – 15 років

Людмила Булейко

сестра медичного стаціонару. Стаж роботи – 18 років

Валентина Покрищенко

сестра медичного стаціонару. Стаж роботи – 48 років

Олександр Майборода

лікар-терапевт. Стаж роботи – 4 роки

Марина Кір

сестра медичного стаціонару. Стаж роботи – 1 рік