The Village Україна говорить з людьми, які стали жертвами грабіжників, та дізнається, чи можна убезпечити себе від пограбування.

Ілюстрації: Анна Шакун

Аня Смірнова


SMM-спеціалістка

 У мою квартиру залізли через вікно 14 поверху

За тиждень до пограбування ми з сім’єю вирішили поїхати в міні-тріп до Львова, щоб відпочити. Напередодні виїзду в Київ нам о третій ночі подзвонила служба охорони. Сказали, що спрацював сигнал, але ознак зламу не було. Також аргументом було те, що в будинку траплялися перепади електрики, тому сигналізація могла спрацювати автоматично. Відчиненого вікна, через яке злодії влізли, не помітили, тому що була темрява.

За 40 хвилин сигналізація спрацювала знову, служба повторно приїхала, спостерігала за квартирою, але нічого незвичайного не помітила. О шостій ранку ми вирішили не чекати дива і повертатися додому. За цей час туди приїхали родичі. Вони й повідомили, що нас пограбували. Залізли у вікно через загальний балкон, на якому всі палять.

Пізніше з’ясувалося, що злодії приходили кілька разів у будинок, залишали на квартирах позначки. Дивно в цій історії ще й те, що за день після пограбування злодії знову прийшли на 10 хвилин у під’їзд, а тоді пішли. Навіщо – досі не зрозуміло.

Як убезпечити себе від пограбування

Найміть службу охорони та віддавайте їй ключі, щоб вони могли за потреби зайти і відразу все оглянути. Попіклуйтеся, щоби сигналізація була не тільки на дверях, а й на вікнах і по всій квартирі. Також клейте «об’єкт під охороною», щоб всі бачили, що у вас є сигналізація.

Перевіряйте датчики хоча б раз на рік, щоб усе працювало й було чутливим.

Оглядайте свої двері, чи немає на них ниток, подряпин, монет. Дивіться, чи немає під килимком печива або чогось, що можна порвати і розчавити, тим самим показавши, що ви вдома чи ні.

Олександра Бородіна


PR-директорка Ienki Ienki

 Мою квартиру за 1,5 місяця пограбували двічі

У моєї квартири вкрай невдале розташування. Я живу на другому поверсі, поруч з одним із вікон парадний козирок, під іншим – кондиціонер. Залізти через вікно у квартиру не становитиме труднощів навіть неспортивній людині.

За 30 років, які я в ній живу, квартиру обікрали лише раз, на початку 90-х. Проте торік за 1,5 місяця пограбували двічі. Першого разу перевернули всю квартиру, винесли багато. Але пощастило, що багато з цінного вдома якраз не було, а щось не помітили. Так збіглося, що з собою було два ноутбуки, і якраз напередодні віднесла велику суму грошей у банк. У підсумку тоді забрали до 1,5 тисячі євро, дві камери і мої прикраси.

У квартирі були ще камера для підводної зйомки і стабілізатор для iPhone, який здається незрозумілою палицею, але коштує дорожче за все взяте. Але забрали мої Fujifilm Instax і плівковий Olympus OM-10. Я потім ще жартувала, що крали хіпстери. За іронією долі решту техніки забрали наступного разу.

У перший раз поліцію не викликали. Якщо чесно, я не бачу в цьому жодного сенсу. Історій про те, щоб грабіжників або вкрадені речі знайшли, я не знаю. Зате точно буде тяганина з документами і додаткова морока з прибиранням квартири – вони ж повинні зняти відбитки пальців з меблів, а значить, дактилоскопічний порошок не оминути.

Удруге викликати довелося просто тому, що не було зрозуміло, покинули грабіжники квартиру чи ні. І ось коли я під’їхала додому і побачила, що вікно відчинене, а я його завжди зачиняю, стало зрозуміло, що вдома хтось був. Тоді я викликала патруль, щоб хоча б спокійно потрапити в квартиру.

Як убезпечити себе від пограбування

Ставити сигналізацію. Після першого разу вирішили ставити сигналізацію. Усі радили державну. Ми вирішили це ще після першого пограбування, але потім з’явилося купу справ і якось воно відклалося.

Не зберігати вдома нічого цінного. Практика та пости в Facebook показують, що для грабіжників немає нічого неможливого, тому особисто я прийшла до того, щоб вдома не зберігати нічого цінного: ані грошей, ані дорогу техніку. Наскільки незручно це не було б.

Зачиняти вікна повністю. Звичайні металопластикові конструкції зі зворотного боку відкрити елементарно, і відеоролики на YouTube – підтвердження цього. Але все одно варто не залишати в режимі провітрювання, бо це вже зовсім полегшує завдання грабіжникам.

Нікіта Мекензін


ментор Української академії лідерства

 Наших речей винесли на 6 тисяч доларів

Це трапилося у 2012 році. Я жив із хлопцями, і переважно хтось завжди був удома. У день пограбування вийшло так, що нікого не було максимум години дві-три. Ми повернулися разом й одразу помітили, що двері відчинені.

Із нами жив бультер’єр. Собаку закрили на кухні, щоб він не міг вийти. Усе було розкидано, труси з кімнати лежали в коридорі. Винесли буквально все: від парфумів та якихось кремів до професійної техніки (камера, диктофон, мікрофони). Радянські об’єктиви не чіпали, взяли тільки сучасну техніку.

Напередодні пограбування я купив новий ноутбук, його теж вкрали. Пам’ятаю, що кур’єр, який привіз його, заходив прямо у квартиру. Пригадую, що він був весь спітнілий і стривожений, можливо, це саме він вчинив пограбування. Ми, звісно, викликали поліцію, яка все оформила, але толку від цього не було. Вони сказали нам: «Шукайте свої ноутбуки у ломбардах».

Ця історія залишила помітний відбиток у моєму житті. Тепер, коли я йду з дому, заздалегідь думаю про те, що куди ховати або брати з собою.

Як убезпечити себе від пограбування

Поміняйте вхідний замок. Пригадую, ми поставили дуже дорогий замок, і наш орендодавець був здивований, що ми стільки грошей на це витратили. Довелось йому довго пояснювати, що нас пограбували і ми не хочемо, щоб це повторилось.

Познайомтеся із сусідами. Це перші люди, до яких йдеш у разі пограбування, і це ті, хто може убезпечити вас від зламу в майбутньому. Принаймні вони знатимуть, які на вигляд люди, що мешкають у цій квартирі.

Не замовляйте доставку електроніки чи техніки додому. Краще в офіс чи на відділення «Нової пошти».

Обирайте будинки з консьєржами. Звісно, це надто очевидний критерій, але якийсь відсоток безпеки він гарантує.

Не зберігайте вдома готівку і дорогі речі. Або придумайте, куди їх можна надійніше сховати. За бачок унітаза чи під плінтус – не варіант.