15 жовтня на вулиці Липинського, 4, поблизу київського велотреку, відкриють офлайн-простір школи французької мови Musique de langue. Це приміщення в паризькому стилі з рекламними постерами 50-х років на стінах і деталями з паризької барахолки.

Засновниця школи – Оля Шурова, музикантка та перекладачка. Школа французької мови Musique de langue працює вже два роки в онлайн-форматі, її закінчили вже понад 500 людей. «Коли ти вивчаєш французьку, дуже важливо бувати у франкомовному середовищі: замовити сніданок, придбати продукти, обговорити новини. Але коли ти живеш в Україні, цієї практики просто немає. Тому мені дуже хотілося мати фізичний простір, куди люди приходитимуть поспілкуватися, почитати книжки, попити кави, надихнутися», – розповідає The Village Україна Шурова.

Локація

Простір розташований у «будинку з каріатидами» – будівлі 1899 року в стилі київського ренесансу, з ліпниною на стелі та великими вікнами. «Це дуже французький куточок Києва – тут навколо французькі школи та французька торгова палата», – додає Шурова.

Простір розміщений у колишній квартирі на першому поверсі. Тут дві кімнати для мовної практики та невелика кухня. 

Дизайн інтер’єру Оля Шурова розробила самостійно, зберігаючи всі автентичні елементи простору. На стінах – знахідки з барахолки в Парижі, а також картини батька Олі, художника та письменника Ігоря Шурова.

Керамічна майстерня «Парасоля» виготовляє для простору кераміку з написами французькою. Чашки можна буде придбати як мерч або просто пити з них каву у просторі.

Що тут робити

З понеділка, 16 жовтня, у просторі почнуть проводити розмовні клуби, поділені за рівнем знання мови та темами. За перший тиждень планують провести чотири розмовні клуби, щоб зрозуміти попит.

У просторі також є бібліотека з книжками французькою. Можна почитати на місці, у майбутньому планують ввести бібліотечну систему, щоби брати книги додому, а, може, і запустять магазин.

Зараз розмовні клуби проводитимуть для початкових рівнів знання мови: А1 та А2, але найближчим часом додадуть як уроки, так і події для рівнів В1 та В2.

Також проводитимуть кіноклуби з переглядом та обговоренням фільмів французькою мовою, французькі сніданки та бранчі, тематичні зустрічі. Поки що в просторі можна пригоститися кавою у вільному форматі, але Шурова не виключає, що в майбутньому запустять невеличку кав’ярню.

«У Musique de langue може відбуватися будь-що французькою: йога французькою, лекції французькою. Усе, що занурює тебе у франкомовне середовище», – додає Шурова. 

Відкриття

Відкриття простору відбудеться в неділю, 15 жовтня. Шурова запросила посла та культурного аташе Франції, а також студентів курсу Musique de langue.

Будуть грати французький джаз-мануш на двох гітарах і контрабасі, пригощатимуть вином від тенісиста Сергія Стаховського Stakhovsky Wines, який виготовляє вино за французькою технологією в Закарпатті. Це вино, настояне в бочках, привезених із Бордо.

Про засновницю та школу Musique de langue

Оля Шурова – учасниця гурту Blooms Corda, а також перекладачка та викладачка французької. Оля певний час жила та навчалася у Франції, а згодом повернулася до України. Працювала в кіновиробництві та на телебаченні, перекладала французькі фільми, робила субтитри, курувала режисерів, зокрема, швейцарського режисера Алена Марго, який знімав фільм «Я – фемен».

Основний розвиток онлайн-школи французької Musique de langue припав на початок повномасштабного вторгнення. Школа почала працювати під час пандемії, а черговий потік мали запустити в березні 2022 року. «Ми мали стартувати 7 березня. Я, звісно, відклала запуск групи, але студенти дуже просили про уроки. У березні 2022 року до нас долучилося 80 студентів – майже всі були в Україні – і ми проводили заняття з бомбосховищ. Це мене неймовірно підтримало та мотивувало. Студенти кажуть, що заняття були тією рутиною, що тримає на плаву під час війни», – ділиться Шурова.

У школі також є дві викладачки: Саша й Ольга Куровські. Одна з них проводитиме розмовні клуби в Києві, друга – у Парижі. Також вони ведуть живі онлайн-уроки.