Китайські вчені приховали дані про коронавірус під тиском уряду, ідеться в розслідуванні The New York Times.

Зокрема, учені вилучили генетичні послідовності із загальнодоступних баз даних і змінили основні деталі в публікаціях журналів. На них посилалися ВООЗ і редактори західних журналів. Це означає, що китайський уряд намагався цензурувати не лише вчених своєї країни, але й міжнародні наукові журнали й бази даних і «похитнув основи спільних наукових знань», зазначають у NYT.

Утім, журналісти переконані, що наукова цензура не завжди була успішною: якщо «покопатися», то можна знайти оригінальну версію статті за лютий 2020 року, коли коронавірус тільки починався. За кілька днів дослідники відкликали цю статтю й замінили публікацію закликом не цитувати її.

Надалі статті відкликали не тому, що вони містили недостовірні дані, а щоб приховати ранні випадки вірусу чи те, наскільки швидко він поширюється, проаналізували журналісти. Насправді поширення вірусу могло початися ще з середини грудня 2019 року: про це свідчить одна з наукових публікацій, де аналізують зразки пацієнтів в Ухані до того, як уряд вжив заходів.

Крім того, китайські вчені ігнорували запити колег надати інформацію про мазки, взяті з поверхонь на ринку Уханя. Ще в січні 2020 року вони виявили дані про генетичні послідовності, але приховували їх протягом трьох років. Ці послідовності показали, що єнотовидні собаки, які схожі на лисиць, пов’язані з генетичним матеріалом від вірусу. Це відповідає сценарію, за яким вірус поширився на людей від тварин, яких незаконно продавали на ринку.

Посольство Китаю у Вашингтоні не відповіло виданню на запит про коментарі. Поки що важко визначити мотиви китайського уряду, але журналісти припускають, що приховувати інформацію про вірус могли через критику того, що Китай недостатньо швидко відреагував на спалах. Також немає доказів того, що Пекін приховував конкретний сценарій походження пандемії: деякі вчені вважають, що він передається від тварин, а інші – що стався витік із лабораторії.

Журналісти NYT зауважують, що Китай продовжує цензуру. Наприклад, 1 квітня країна обмежила доступ для іноземців до академічного порталу China National Knowledge Infrastructure. Там закликали китайських вчених публікувати роботи у вітчизняних журналах, а не в іноземних, і натякнули, що настав час почати досліджувати походження вірусу поза межами Китаю.

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів


У Гонконзі не вимагають носити маски в громадських місцях із 1 березня, а у квітні вимогу носити маску в метро скасували в Пекіні. Користувачі соцмереж порівняли зняття обмежень із «завершенням епохи».


Пандемія COVID-19 закінчиться у 2023 році, заявив генеральний директор ВООЗ. Щотижнева кількість зареєстрованих смертей від коронавірусу вперше за три роки стала нижчою, ніж у 2020-му, кажуть у ВООЗ. Там переконані, що зможуть оголосити про закінчення пандемії вже цього року.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі