Мабуть, усім відома ситуація: зустрічаєте знайомого і не знаєте, про що говорити. Ви починаєте нервуватися і западає така незручна тиша, що хочеться тікати подалі. А вам ще кілька поверхів їхати разом у ліфті чи хвилин десять стояти в черзі.

The Village Україна разом з девелоперською компанією KAN у серії матеріалів «Новий киянин» розповідає про життя з комфортом. У третьому матеріалі серії розбираємося з тим, як стати майстром small talk у різних життєвих ситуаціях.

Дизайн-директор в ​Spiilka Design BUro

Володимир Смірнов

Володимир веде власний блог на Medium, в якому ділиться своїми спостереженнями про життя і проводить цікаві паралелі з дизайн-мисленням. Крім цього, Вова – викладач, лектор і керівник, що має десятки різних комунікацій на день. Говоримо з ним про смолтоки і його підхід до цієї форми спілкування.

Що таке small talk?

«Смолтоки –​ ​це як змазка»

Смолтоки існують для того, аби познайомитись з людиною, зрозуміти її, сподобатися та проявити емпатію. Я, наприклад, застосовую мистецтво small talk по-різному. Інколи в таксі починаю розмову з водієм: як влаштована система, як працюють водії. І так слово за словом дізнаюся про якісь цікаві речі, наприклад, про ставлення таксистів до «євроблях».

 Small talk допомагає в різних ситуаціях. Наприклад, підійшов на рецепцію, пожартував або посміхнувся, і далі спілкування йде краще, до тебе ставляться по-іншому. Смолтоки ​– ​це як змазка.

На фоні – живий квартал «Файна Таун» від KAN.

Як із цим в Україні?

«У нас просто не прийнято мовчати»

З одного боку, українці дуже замкнуті, у нас немає класичних зворотів: «How are you?» ​– «I’m fine». А з іншого, коли питають: «How are you doing?», то не чекають від тебе розповіді про життя і проблеми. Це просто мовний зворот.

Як смолтоки полегшують життя?

«І все – крига скресла»

Мій товариш повернувся зі Штатів і розповів, що в діловому спілкуванні там дуже допомагає знання американського футболу. Зустрічаєшся з кимось із Нью-Джерсі й кажеш: «А ваші в цьому сезоні молодці, а того чувака купили ​– ​круто». Співрозмовники одразу відповідають, настрій поліпшується. І все – крига скресла.

Про що говорити з колегами?

«Всі люблять говорити
про себе»

Між людьми є універсальні точки дотику, а є специфічні. Наприклад, коли я спілкуюся з дизайнером, у нас більше спільних тем. Ми можемо обговорити останній Ipad, ребрендинги, роботи ​Pentagram​. Після якихось реверансів перейдемо до чогось глибшого: «А ти чув, а ти туди ходив? А це читав, а цю роботу бачив? Що думаєш?». Ну ось, розмова зав’язалась.

Звісно, якщо я спілкуюся, наприклад, з маркетологом, то в нас набагато менше точок дотику. Але тут допомагає інше правило: ​якщо готові слухати, просто слухайте людину​. Всі люблять говорити про себе: про минуле, роботу, якісь проблеми тощо. Це чудовий спосіб дізнатися та більше розпитати у співрозмовника. У кожного є якась тема, яку легше зачепити й розгорнути в розмову.

Про що говорити в стресовій ситуації?

«Прийміть це: 70% смолтоків будуть невдалими​»

У стресовій ситуації ми не знаємо, про що говорити. Адже стрес вимикає можливість раціонально мислити, і варто просто прийняти, що приблизно 70% смолтоків у такій ситуації будуть невдалими. Спробуйте підлаштуватися під співрозмовника, вловіть, як він поводиться. Оминайте незручних моментів і говоріть лише тоді, коли вам зручно.

Якщо мені дуже некомфортно, я частенько користуюся таким прийомом: кажу, що йду випити, і не повертаюся.

Як знайти тему для розмови?

«Я​ шукаю відповіді на власні запитання»

У різних ситуаціях основними тригерами для смолтоків є контекст: місце, де ми перебуваємо, привід для зустрічі та наші спільні сфери інтересів.

Я орієнтуюся на речі, які сам для себе хочу відкрити і які не до кінця розумію. Шукаю відповіді на власні запитання і так поєдную приємне з корисним. Але я не можу говорити та коментувати щось, про що не маю власної думки. Наприклад, одного разу мене запитали, як стати арт-директором, і я задумався: а справді як? Тоді намагався сам собі відповісти на це запитання.

Які можуть бути стоп-теми в смолтоках?

«Політика, ЛГБТ, порно-індустрія»

По-перше, не варто продовжувати розмову на певну тему, якщо помічаєте агресію співрозмовника або відчуваєте, що вже самі на нервах.

По-друге, не варто чіпати політику. Наприклад, дізнаєшся, що опонент за Тимошенко, а тебе це дуже бісить ​– т​ут краще не продовжувати. Або ж виступаєш на підтримку ЛГБТ, а тобі трапився гомофоб.

Звісно, варто пам’ятати про ціль розмови. Ви хочете продовжувати спілкування з конкретною людиною чи ні? Якщо так, то розмову на конфліктні теми краще припинити. Якщо у вас дуже різні погляди на важливі речі, як-от на війну в країні, і ви не готові взагалі продовжувати спілкування з людиною ​– і не варто.

Також пам’ятайте про контекст. Не всім буде зручно та не зі всіма доречно обговорювати проблеми в порно-індустрії чи говорити з мамою про ЛГБТ. Але стоп-теми дуже варіюються від контексту. Наприклад, у мене не було досвіду ділових зустрічей з європейцями, і я дізнався, що в них не прийнято жартувати. На першій зустрічі з німцями вони не жартували. Почали жартувати лише тоді, коли познайомились ближче. Виявилося, у них доволі жорсткі та неполіткоректні жарти.

У мистецтві смолтоків розбиралися разом з Володимиром Смірновим на території живого кварталу «Файна Таун» від KAN.

Поради про мистецтво смолтоків від Володимира Смірнова можна протестувати на камерному концерті «Закохані у JAZZ» з Олексієм Коганом.
Джазовий вечір до Дня святого Валентина пройде у ЖК Tetris Hall.

KAN DEVELOPMENT

Українська девелоперська компанія, що працює у Києві з 2001 року. KAN створює місця, де хочеться більше: жити, бути, працювати. Зокрема, компанія першою в Україні створила ЖК у форматі «місто в місті», смарт-квартири та власну мережу освітніх закладів.

МАТЕРІАЛ ПІДГОТОВЛЕНО ЗА ПІДТРИМКИ