На The Village Україна триває «Тиждень муралів». Минулого понеділка ми запустили голосування за «найкращі» та «найгірші» мурали Києва серед читачів. У вівторок говорили з експертами про те, що відрізняє якісний стритарт. У четвер розбиралися, за якою процедурою слід погоджувати нові мурали в місті, а в п’ятницю разом із РДА рахували, скільки стінописів зареєстровано в Києві. Сьогодні ділимося результатами голосування за «найгірші» мурали, топ «найкращих» публікували за цим посиланням.

Опитування The Village Україна про «найкращі» та «найгірші» мурали Києва тривало із 16 до 24 жовтня та зібрало близько 4000 голосів. У голосуванні за найбільш невдалі роботи взяли участь 1747 людей.

У списку для голосування ми пропонували на вибір 60 київських муралів: це далеко не повний список стритарту в Києві, але з метою модерування ми мусили обмежитися найбільш помітними та масштабними роботами в місті. Також учасники голосування могли пропонувати свій варіант в окремому полі для відповідей.

Найгірші мурали Києва за версією читачів The Village Україна

   

№1. Мурал «про сімейні цінності» біля Харківської

69,3% | 1205 голосів

   

Фото: PastArt Studio

Назва: «Материнство»

Автори: Володимир Пастушак, Юлія Мастерс, Андрій Сороків (PastArt Studio)

Локація: вулиця Ревуцького, 40-Б

Рік відкриття: 2020

78-метровий мурал «про стійкі сімейні цінності» створили у 2020 році на 25-поверхівці біля метро «Харківська». На стіні одного з трьох будинків ЖК «Лебединий» зображена жінка з немовлям на руках. Мурал називається «Материнство», його замовником став власник ЖК, девелоперська компанія Perfect Group. Реалізувала проєкт команда PastArt Studio, яка також назвала свою роботу найвищим мальовничим муралом у Європі. 

Це не єдиний стінопис у ЖК «Лебединий». Інші два – з лебедями та з дітьми й повітряними кульками – «прикрашають» фасади сусідніх будівель. Триптих «відображає головні цінності компанії», серед яких «сім'я, любов до України» й «покращення світу», відзначали в Perfect Group, які також відповідальні за ЖК «Французький квартал» біля Либідської площі та «Ліко-Град» поблизу «Васильківської».

№2. Мурал з українкою в соняшниках біля «Харківської»

54,1% | 940 голосів

   

Фото: Дарницька РДА

Назва: «Соняшники»

Автори: Wall Street

Локація: вулиця Анни Ахматової, 4

Рік відкриття: 2016

Стінопис «Соняшники» створила артгрупа Wall Street улітку 2016 року на вулиці Анни Ахматової, 4, за ініціативи благодійного фонду «Майстерня добра». На муралі зображена дівчина у вінку, яка стоїть посеред поля соняшників. Над нею – величезні мильні бульбашки, в одній із яких обриси Землі та контури України.

№3. Мурал із Папою Іоанном Павлом ІІ на Печерську

50,8% – 883 голоси

   

Фото: КМДА

Локація: бульвар Марії Приймаченко, 2

Рік відкриття: 2017

Мурал із Папою Римським Іоанном Павлом ІІ створили в жовтні 2017 року з нагоди перейменування вулиці імені Патріса Лумумби, що на Печерську. Вулиця отримала нову назву на честь Папи та мурал із його зображенням. Мурал малював австрійський художник, який вирішив залишитися анонімним, повідомляв «Укрінформ». Стінопис створили на замовлення Посольства Польщі в Україні, КМДА та за підтримки народного депутата Гео Лероса. Напередодні відкриття муралу на будинку з’явилися антипольські написи (Іоанн Павло ІІ був поляком, його мирське ім’я Кароль-Юзеф Войтила).

Фото: КМДА

№4. Мурал на Січових Стрільців авторства Євгенії Фулен

50,1% | 872 голоси

   

Фото: Євгенія Кулеба

Авторка: Євгенія Фулен

Локація: вулиця Січових Стрільців, 31

Рік відкриття: станом на жовтень 2023-го роботи зупинені 

У вересні на вулиці Січових Стрільців, 31 почали малювати мурал на будівлі 1903 року, що має охоронний статус. Місцеві жителі виступили проти й викликали поліцію. Роботи зупинили й склали акт про адміністративне правопорушення. Як виявилося пізніше, мурал створювали за ескізом фотографки Євгенії Фулен, не погодивши роботи ні з мешканцями будинку, ні з департаментом благоустрою КМДА чи департаментом охорони культурної спадщини, повідомила депутатка Київради Євгенія Кулеба. РДА Шевченківського району також не надала лист підтримки муралу, відзначила Кулеба. Авторка муралу в коментарі «Суспільному» заявляла зворотне. Раніше Фулен уже створювала мурали в Києві в кооперації з районною та міською адміністраціями.

На стіну вже встигли нанести частину зображення – пару, що обіймається, пелікана з пташеням і панораму Парижа. Пізніше фотографка представила оновлений варіант ескізу, який, за її словами, погодили з мешканцями. На ньому замість пеліканів зображені рельєфи собору Паризької Богоматері. Стінопис символізує вдячність Франції за військову підтримку України, сказала авторка муралу «Суспільному». «Саме цей варіант буде намальовано, і саме цей варіант поїде на всі міжнародні виставки», – заявила Фулен.

№5. Ще одна робота Фулен на Позняках про жінок, які пережили насилля

47,9% | 833 голоси

   

Фото: Юлія Абрамова

Назва: «Народжені з попелу»

Автори: Євгенія Фулен (ескіз), Юлія Абрамова, Яна Власенко-Бернацька (художниці-виконавиці)

Локація: вулиця Княжий Затон, 21

Рік відкриття: 2021

Мурал «Народжені з попелу» фотохудожниці Євгенії Фулен створили на Позняках за підтримки ЮНЕСКО та благодійної організації Vitaru Italia. Мета роботи – привернути увагу до проблеми домашнього насильства, відзначали в Київраді. За задумом, на муралі зображена жінка, яка «змогла піти від кривдника та стала вільною». 

«Кожна третя жінка в Україні страждає від знущань у родині, а кожна десята – помирає після нанесених травм.Щоби хоч якось зарадити такій сумній статистиці, я вирішила зробити серію муралів, присвячених домашньому насиллю. Мої героїні не бояться говорити про свої особливі історії», – розповідала Євгенія Фулен в інтерв’ю виданню «Вечірній Київ». На муралах, за словами співавторки муралу, зображений світ, де «немає місця насиллю та агресії».

№6. Мурал із псом Патроном у парку «Відрадний»

42,4% | 737 голосів

   

Фото: «Київзеленбуд»

Назва: «Пес Патрон»

Автори: Віталій Гідеван, Олена Нойна

Локація: парк «Відрадний»

Рік відкриття: 2022

Мурал із псом-піротехніком Патроном створили в парку «Відрадний» на замовлення комунального підприємства «Київзеленбуд», кошти на створення стінопису надав меценат. На муралі пес зображений у своєму іменному жилеті. Автори муралу – художники Віталій Гідеван (Gide1) та Олена Нойна (Noyna). 

«Директор КП УЗН Солом’янського району Олексій Лукаш каже, що Патрон – саме той герой, який потрібен цьому парку. Адже у «Відрадному» відпочивають сім’ями, багато дітей приходить сюди, а найпалкіші фанати Патрона – діти», – коментували в «Київзеленбуді».

№7. Мурал Saint Javelin на Солом’янці, на якому КМДА замалювала німб

36,6% | 637 голосів

   

 

Назва: Saint Javelin

Автори: Kailas-V

Локація: вулиця Авіаконструктора Антонова, 13

Рік відкриття: 2022

Мурал зі «Святою Джавеліною» створили на будинку на вулиці Авіаконструктора Антонова, що на Солом’янці, у травні 2022 року. Ініціатором муралу виступив фонд Saint Javelin канадця українського походження Крістіана Боріса. Останній перетворив зображення Богородиці з американським протитанковим комплексом Javelin, створене дизайнером Крісом Шоу, на віральний мем та інструмент для збору пожертвувань на підтримку України.

Мурал виконав художник Андрій Пальваль, який є частиною творчої групи Kailas-V. У Києві команда також створила, зокрема, мурали з Михайлом Грушевським на вулиці Січових Стрільців і Павлом Скоропадським неподалік від Центрального вокзалу, а також мурал «Крути» на вулиці.

За вказівкою КМДА комунальники замалювали німб на зображенні «Святої Джавеліни» в той же день, коли художники завершили роботу. Це обурило творчу групу, яка назвала дії міської адміністрації «потуранням дикунству». [Німб замалювали після критики Ради церков – ред.]

Мурал до того, як на ньому замалювали німб. Фото: фонд Saint Javelin

№8. Мурал на честь загиблого військового Олександра Хміля на Подолі

35,4% | 616 голосів

   

Фото: Дмитро Мерзляк

Авторка: Євгенія Фулен (ескіз), Тіна Діденко, Євгеній Діденко, Дмитро Мерзляк, Юрій Козлов (художники-виконавці)

Локація: вулиця Ярославська, 21

Рік відкриття: 2023

Мурал, присвячений українському загиблому військовому та чемпіону України з хокею Олександру Хмілю, відкрили на Подолі в серпні 2023-го. Авторкою ескізу виступила художниця Євгенія Фулен, дві інші роботи якої на Позняках та на вулиці Січових Стрільців також увійшли до антирейтингу. Виконав роботу Дмитро Мерзляк, який також співпрацював із Фулен у низці інших проєктів.

№9. Мурал «Що крутіше, ніж сім’я у 44 млн?» Соні Морозюк біля «Кловської»

30,7% | 534 голоси

   

Фото: Соня Морозюк

Назва: «Що крутіше, ніж сім’я у 44 млн?»

Авторка: Соня Морозюк

Локація: вулиця Мечникова, 16

Рік відкриття: 2023

Робота харківської художниці Соні Морозюк з’явилася в березні 2023-го на вулиці Мечникова та викликала неоднозначну реакцію міської спільноти. Мурал із блакитно-жовтим тлом і написом «Що крутіше, ніж сім’я у 44 млн?» критикували й митці, зокрема, художник Володимир Манжос – учасник дуету Interesni Kazki, який створив у Києві низку муралів, серед яких робота «Український Святий Георгій» біля Пейзажної Алеї та «Час змін» на Нижньому Валу.

«Я дуже хотіла мурал у центрі міста. Спочатку [у КМДА] дали дозвіл малювати на стіні будинку, що біля костелу на Великій Васильківській. Але там голова ОСББ була проти мого муралу. Вона не зрозуміла, «що це за патріотизм такий», і запропонувала краще намалювати танк, воїна якогось. Я не збиралася таке робити. На Мечникова всім мешканцям сподобався ескіз, тож вирішила робити там», – розповідала Морозюк у коментарі The Village Україна.

   

З власних варіантів, яких не було в опитувальнику, читачі найчастіше пропонували мурал Євгенії Фулен на будівлі кінотеатру «Екран» поблизу станції метро «Житомирська». Стінопис має назву «Покрова Пресвятої Богородиці» й був створений навесні 2023 року. 

«Кінотеатр перебуває в поганому стані. І нам як небайдужим мешканцям столиці захотілось його зробити трохи кращим. Саме тому ми взялися за створення муралу на фасаді «Екрану», – відзначала авторка ескізу муралу Євгенія Фулен.

На стінописі зображена Богородиця, яка закриває крилами військових. Чорні лелеки на муралі символізують душі загиблих воїнів, пояснювала художниця.