На The Village Україна триває «Тиждень муралів». Минулого понеділка ми запустили голосування за «найкращі» та «найгірші» мурали Києва серед читачів. У вівторок говорили з експертами про те, що відрізняє якісний стритарт. У четвер розбиралися, за якою процедурою слід погоджувати нові мурали в місті, а в п’ятницю разом із РДА рахували, скільки стінописів зареєстровано в Києві. Сьогодні ділимося результатами голосування за «найкращі» мурали.

Опитування The Village Україна про «найкращі» та «найгірші» мурали Києва тривало із 16 до 24 жовтня та зібрало близько 4000 голосів. У голосуванні за улюблені роботи взяли участь 2243 людини. За результатами опитування серед наших читачів склали список найкращих десяти муралів Києва, який згодом прокоментують експерти.

У списку для голосування ми пропонували на вибір 60 київських муралів: це далеко не повний список стритарту в Києві, але з метою модерування ми мусили обмежитися найбільш помітними та масштабними роботами в місті. Також учасники голосування могли пропонувати свій варіант в окремому полі для відповідей.

Тож це найкращі 10 муралів Києва за версією читачів The Village Україна

   

№1. Мурал «Чорне море» на Бульварно-Кудрявській

69,5% (1554 голоси)

   

Фото: Джейк Айкмен

Назва: «Чорне море»

Автор: Джейк Айкмен

Локація: вулиця Бульварно-Кудрявська, 35

Триповерховий мурал створили влітку 2017 року в межах проєкту Art United Us колишнього позаштатного радника міського голови з питань культури Гео Лероса. Автор роботи про українське Чорне море – південноафриканський художник Джейк Акймен (Jake Aikman). Море є центральним сюжетом у полотнах Акймена. 

Спочатку місцеві жителі «були не в захваті» від появи муралу, розповідав художник виданню Huff Post. «Люди спочатку почали на мене кричати, коли побачили перший висококонтрастний ескіз, який я зробив на стіні. Хтось переклав для мене, і я дізнався, що, на їхню думку, це було надто темно. Одна жінка навіть принесла мені троянду, тому що хотіла чогось красивішого», – говорив Айкмен.

ФОТО: Джейк Айкмен

№2. «Велосипедист» Еммануеля Яруса біля велотреку 

56% (1252 голоси)

   

Фото: Еммануель Ярус

Назва: «Велосипедист»

Автор: Еммануель Ярус

Локація: Київський велотрек, вулиця В'ячеслава Липинського, 13

Рік відкриття: 2016

Мурал із велосипедистом біля Київського велотреку створив канадський художник Еммануель Ярус навесні 2016 року в межах проєкту Art United Us. Художник малював стінопис упродовж кількох тижнів, у цей період також тривала реконструкція велотреку. Оновлену спортивну локацію відкрили навесні 2017-го. Старі конструкції частково знесли під час будівництва житлового комплексу з підземним паркінгом поряд із велотреком. За відновлення велодрому боролися активісти, представники велоспорту та місцева громада. 

Еммануель Ярус також створив у Києві мурал із дівчиною в червоній сукні поблизу Центрального вокзалу, який у вересні 2023-го хотіли замалювати.

Художники проєкту Art United Us Алекс Максіов, Рікі Лі-Гордон та Еммануель Ярус. Фото: Art United Us

№3. Мурал Олександра Брітцева з воронами на Рейтарській 

49,9% (1116 голосів)

   

Фото: Гео Лерос

Назва: «Вісник життя»

Автор: Олександр Брітцев

Локація: вулиця Рейтарська, 7-Б

Рік відкриття: 2015

Мурал із назвою «Вісник життя» створили у дворі на Рейтарській, 7-Б, восени 2015 року в межах проєкту City Art. «У центрі зображено білого ворона – він утілює в собі народження нового життя, прагнення до кращого, а довкола нього наймудріші птахи на землі, чорні ворони», – розповідав автор муралу Олександр Брітцев. Стіна з муралом виходить на «дворик з воронами», де встановлений вольєр із птахами.

№4. Мурал Олексія Бордусова «Український святий Георгій» біля Пейзажної алеї 

47,1% (1054 голоси)

   

Фото: Олексій Бордусов

Назва: «Український святий Георгій»

Автор: Олексій Бордусов (Interesni Kazky)

Локація: вулиця Велика Житомирська, 38

Рік відкриття: 2014

Мурал був створений учасником ексдуету Interesni Kazky Олексієм Бордусовим восени 2014 року в межах фестивалю Gogolfest 2014 за підтримки Французького Інституту. Куратором проєкту виступив Олег Соснов. Робота Бордусова викликала бурхливе обговорення через те, що була намальована поверх іншого муралу, що зображував життя в середньовічну епоху. Як пояснив у відповідь на звинувачення Бордусов, попередній мурал був рекламним, і Шевченківська РДА після завершення терміну кампанії розпорядилася передати стіну для створення нової роботи.

Фото: Дмитро Лисюк

Фото: Максим Музика

№5. Мурал із козаком на вулиці Спаській бразильського художника Nunca

40% (895 голосів)

   

Фото: Rasal Hague

Назва: «Козак»

Автор: Nunca 

Адреса: вулиця Спаська, 6-А

Рік відкриття: 2015

Мурал із козаком почали створювати восени 2015 року на вулиці Спаській, 6-А, по сусідству з Музичним театром на Подолі. Його автор – бразильський художник Nunca, а куратором проєкту виступив Гео Лерос із проєктом City Art. Довкола муралу виник скандал через те, що стінопис нанесли на пам’ятку архітектури 1910 року, де, згідно з законодавством, заборонені будь-які роботи, що змінюють вигляд будівлі. Щобільше, на створення муралу погодилися 17 із 19 мешканців будинку, тоді як для старту робіт потрібна була одностайна згода всіх власників квартир, повідомляло видання «Хмарочос». Припис про призупинення робіт із метою захисту пам’ятки організаторам видав Департамент культури КМДА. А проте в грудні мурал таки був завершений. Робота поєднала українську та бразильську культури, відзначав куратор проєкту Гео Лерос.

№6. Мурал «Відродження» на Андріївському узвозі 

39,2% (876 голосів)

   

Фото: Kyiv City Guide

Назва: «Відродження»

Автори: Жюльєн Маллан, Олексій Кислов 

Локація: вулиця Боричів Тік, 33/6-А

Рік відкриття: 2014

Мурал «Відродження» створили на Андріївському узвозі французький графітист Жюльєн Маллан і художник із Севастополя Олексій Кислов у межах фестивалю «Французька весна». Проєкт курував Олег Соснов, представник культурного відділу Французького інституту. Спочатку на стіні хотіли зобразити протестувальників періоду Революції Гідності, однак зрештою зупинилися на образі дівчини-України, яка тримає на руці дитину – своє майбутнє, розповідав співавтор муралу Жюльєн Маллан. За словами художника, у роботі хотіли уникнути надмірної політичності, однак усе ж торкнутися теми політичної ситуації в Україні. Так, на дівчині зобразили зелену військову «фуфайку», які одягали протестувальники на Майдані. Голови внизу зображення мають нагадувати про козаків, «дух міста», відзначав Маллан.

У травні 2019 року куратор проєкту Олег Соснов сказав в інтерв’ю виданню Support Your Art, що йому «соромно за мурал на Андріївському узвозі», бо він вийшов «надто декоративним».

№7. Мурал Аарона Лі-Хілла, присвячений відкриттю бозона Хіггса, на КПІ

38,5% (861 голос)

   

Фото: Mural Social Club

Автори: Аарон Лі-Хілл

Локація: будівля Центру культури й мистецтв КПІ

Рік відкриття: 2016

Мурал на будівлі Центру культури й мистецтв КПІ створив влітку 2016-го канадський художник Аарон Лі-Хілл. Робота присвячена відкриттю бозона Хіггса. За задумом, чоловічі постаті на стінописі зображують два водневі протони, які рухаються назустріч одне одному зі швидкістю світла й зіштовхуються у Великому адронному колайдері. «Це найбільший науковий експеримент, що мав на меті довести теорію існування бозона Хіггса», – розповідав автор муралу. Лі-Хілл також відзначав, що мурал на КПІ – одна з найскладніших його робіт. Стінопис реалізували в межах програми фестивалю Mural Social Club, організатором якого був український благодійний фонд Sky Art Foundation. Кураторами проєкту виступали Олег Соснов та Юлія Островська.

Фото: Mural Social Club

Роботу критикував, зокрема, письменник і нинішній директор медіа «Читомо» Олександр Мимрук. Засновник спільноти «Київський конструктивізм» відзначав, що мурал не слід було виконувати на конструктивістський будівлі. Сім років потому, у жовтні 2023-го, Соломʼянська РДА виступила з ініціативою створення нових муралів на одному з бруталістських корпусів КПІ. Цього разу проти стінописів і за збереження будівлі корпусу в оригінальному вигляді висловилися студентська спільнота й експертне середовище.

№8. Мурал «Привид Києва» авторства Андрія Ковтуна на Межигірській

37,4% (836 голосів)

   

Фото: Кирило Тимошенко

Назва: «Привид Києва»

Автори: Андрій Ковтун, Антон Кондрашов, Гриша Шоколь

Локація: вулиця Межигірська, 3/7

Рік відкриття: 2023

Мурал «Привид Києва», присвячений збірному образу 40-ї бригади тактичної авіації, відкрили на Подолі до Дня авіації в серпні 2022 року. Ініціаторами муралу виступила команда благодійного фонду «Для моєї України», а виконали роботу художники-муралісти Андрій Ковтун з артдуету myForestBridge, Антон Кондрашов і Гриша Шоколь. Референсом для муралу стала фотографія одного з пілотів 40-ої бригади. Пілот зображений у кабіні літака Міг-29, що на озброєнні в Повітряних Сил ЗСУ. Згідно з даними «Порталу київської нерухомості», будівля, на яку нанесений мурал, була зведена в 1897 році.

№9. Мурал Rise Up in the Dirt на Печерську 

37,1% (830 голосів)

   

Фото: Art United Us

Назва: Rise Up in the Dirt

Авторка: BKFoxx

Локація: вулиця Князів Острозьких, 30

Рік відкриття: 2017

Мурал Rise Up in the Dirt – робота нью-йоркської художниці BKFoxx на будівлі Печерського районного управління ГУ МВС України, створена в межах проєкту Art United Us восени 2017 року. Мурал був натхненний піснею Rise Up in the Dirt американського гурту Voxtrot та означає надію, розповідала художниця. У листопаді 2017-го видання про вуличне мистецтво Streetart.Today включило мурал у список найкращих стритартів місяця у світі.

№10. Картини Марії Примаченко на корпусах лікарні Охматдит

35,2% (788 голосів)

   

Фото: Shum Rave

Ініціатори: Shum Rave, Ukrainian Beasts, Фонд родини Марії Примаченко

Локація: корпус №15 лікарні «Охматдит»

Рік відкриття: 2023

Корпус №15 дитячої лікарні «Охматдит» оздобили муралом навесні 2023-го. Стінопис відтворює картину української художниці Марії Примаченко «кольору яскравого літнього неба, якою гуляє чарівний жовтий тапір». Це перший із серії муралів, яку запланували в «Охматдиті». У лікарні кажуть, що планують створити на своїй території «галерею сучасного українського мистецтва просто неба». Щоб залучити кошти на створення муралів, разом із командою Shum Rave і фондом родини Марії Примаченко запустили кампанію Ukrainian Beasts, у межах якої також збирають на будівництво багатофункціональної мистецької резиденції й музею Примаченко в рідному селищі художниці – Болотня.

   

З власних варіантів, яких не було в опитувальнику, найчастіше пропонували 16-поверховий мурал із дівчиною у вишиванці на бульварі Лесі Українки, створений восени 2014 року австралійським художником Гвідо Ван Хелтеном. Мурал викликав неоднозначну та значною мірою критичну реакцію. Наприклад, куратору проєкту Гео Леросу довелося пояснювати, що художник не забув домалювати дівчині руку. Пізніше в дівчині на зображенні впізнали доньку керівника KAN Development та ексзаступника голови КМДА Ігоря Ніконова. 

Фото: Гео Лерос

Усі роботи, за які можна було проголосувати, можна переглянути тут.