Останніми тижнями Росія посилила ракетні обстріли українських міст. Не винятком став і Київ: наприкінці березня місто атакували тричі. На наступний день після того, як над столицею збили балістичні ракети, киянку Катерину Смачило не пустили в укриття готелю Radisson Blu на Ярославовому Валу. У закладі таке рішення пояснили тим, що укриття може вмістити лише гостей і персонал. До того ж його не занесли до офіційного переліку споруд для захисту цивільного населення. Розбиралися, чи дійсно деякі укриття – не для всіх. Спойлер: так. Ось як це працює.

Що таке укриття

Те, що в медіа називають загальним словом «укриття», мовою закону є «захисними спорудами цивільного захисту». До них належать: протирадіаційні укриття й сховища (герметичні споруди, які можуть витримати обстріли й де можна перебувати довгий час), споруди подвійного призначення (станції метро, підземні переходи, паркінги) та найпростіші укриття (цокольні чи підвальні приміщення). 

Однак не кожен підвал будинку чи навіть підземний паркінг є укриттям офіційно. Органи місцевого самоврядування створили свої фонди захисних споруд цивільного захисту. До нього вносять споруди, де мешканці можуть ховатися у випадку бойових дій, у тому числі під час повітряних тривог. Фонд періодично поповнюють: потенційне укриття перевіряють і, якщо воно відповідає нормам, його можуть внести до переліку. Усі офіційні укриття в Києві можна знайти на мапі.

Ці укриття можуть бути в державній, комунальній чи приватній власності. Непоодинокі випадки, коли там розташовані магазини, салони краси або ресторани. Однак під час тривоги в будь-який час доби власники (балансоутримувачі) зобовʼязані вас туди пустити. 

Працює це не завжди. Тому в КМДА обіцяли, що рятувальники зрізатимуть замки з дверей укриттів, якщо їх не відкриватимуть під час повітряної тривоги.

Чи можуть усе ж (законно) не пустити 

Так, є два випадки, коли вам можуть відмовити в доступі до укриття на законних підставах, пояснює в коментарі The Village Україна юристка ​​адвокатського обʼєднання «Вознюк і Туровський» Юлія Костюк. 

Перший випадок – якщо укриття розташовано на території закритого підприємства (установи), а ви не є його працівником.

«Вас точно не пустять в укриття Служби безпеки України або інших установ чи підприємств, що мають обмежений доступ», – пояснює вона. 

Другий випадок – якщо це укриття дитячого садочка або школи (а ви не учень чи працівник) і зараз триває навчальний процес.

Це правило відносно нове. Рішення щодо дошкільних закладів освіти Кабмін ухвалив в вересні 2023-го, а щодо шкіл – у грудні 2023 року. Від останнього в КМДА були не в захваті й вирішили провести опитування серед киян, чи вони погоджуються з ним. Результат можна подивитися в застосунку «Київ Цифровий»: 70% не згодні. Проте Департамент освіти та науки КМДА у відповіді на запит The Village Україна підтвердив, що в школи Києва під час уроків не пускають сторонніх. Ми уточнили в департаменті, чи відкриті шкільні укриття після занять (умовно кажучи, вночі), але ще чекаємо на відповідь.  

А що з неофіційними укриттями 

У готелі Radisson Blu для укриття на час тривог використовують переобладнаний підземний паркінг на -2 поверсі, розповіла Hromadske представниця закладу. На мапі укриттів його немає. Це лише один випадок сховища без статусу. Численна кількість підвальних приміщень житлових будинків або паркінгів, де могли би ховатися кияни під час ракетних атак, не внесені до фонду захисних споруд. Це значить, що вимоги законодавства на них не розповсюджуються, пояснює юристка Юлія Костюк. Пускати чи не пускати туди людей – вирішують власники.

«Якщо це споруда подвійного призначення – підземні паркінги торгових центрів, магазинів, бізнес-центрів, готелів, які були внесені до обліку, то на них поширюються правила. Туди вас зобовʼязані пустити, навіть якщо це закрита територія, закритий паркінг та окремий готель, чиїм мешканцем ви не є. На ті, які на мапу не нанесені, на жаль, ці правила не розповсюджуються», – каже вона.

Як із цим бути

Після того, як уряд заборонив стороннім ховатися під час повітряних тривог у школах, поки там тривають уроки, КМДА порушила питання про альтернативу:

«Одним із варіантів може стати використання підземного простору в будівлях приватних форм власності, наприклад, паркінгів. Однак на вимогу чинного законодавства для постановки на облік таких захисних споруд Державною службою України з надзвичайних ситуацій потрібна згода власника».

Київський міський голова Віталій Кличко запропонував Кабміну внести зміни до законодавства й дозволити на час воєнного стану включати приватні паркінги до фонду захисних споруд без погодження з власником. Але поки це залишається правом власника вас туди не пустити.

«На жаль, випадки, коли люди не можуть потрапити до сховища з різних причин, не поодинокі. Але це все питання безпеки, збереження людських життів. Ми не можемо нехтувати цим. Будь ласка, якщо ви не знаєте, як діяти в якійсь ситуації, у вас немає чіткої інструкції й ви розмірковуєте над тим, пускати чи не пускати людину до сховища, – керуйтеся людяністю та загальнолюдськими цінностями», – написав міністр освіти Оксен Лісовий після того, як у грудні 2023 року дітей не пустили в шкільне укриття. Діти хотіли сховатися із собакою, а це було проти правил. Після цього випадку правила щодо тварин в укриттях змінили.

Що робити, якщо вас не пускають в укриття незаконно

Юристи пропонують такий алгоритм дій, якщо під час тривоги ви не можете потрапити в укриття, яке є в офіційному переліку захисних споруд цивільного захисту: 

1.

Продовжувати шукати відкрите укриття, щоб себе врятувати.

«Бо якщо під час повітряної тривоги почати відразу вирішувати це питання законним шляхом, ви створюєте собі невиправдані ризики», – каже юристка Юлія Костюк.

2.

Паралельно зателефонувати на гарячу лінію 102 й повідомити, що в такий-то час, за такою адресою вас не пропустили в укриття.

Це дасть змогу зафіксувати факт порушення й час. «Водночас зараз ви перебуваєте в безпеці», – зазначає юристка. 

3.

Після закінчення повітряної тривоги звернутися до Національної поліції України й узяти розшифровку (стенограму) вашого звернення.

4.

Передати скаргу до місцевої військової адміністрації або ДСНС.

«Обидві мають повноваження ухвалювати відповідні заходи в такій ситуації, – пояснює Костюк. – Коли укриття має статус, вас туди зобовʼязані пускати в будь-який час доби. За порушення цього наказу законом передбачена адміністративна відповідальність».

Якщо ​​недопуск до укриття не призвів до тяжких наслідків, то за це передбачена адміністративна відповідальність – штраф від 1700 до 3400 грн (за статтею 188-16 Кодексу України про адміністративні правопорушення). Якщо ж через це постраждали люди, то це вже кримінальна відповідальність (найчастіше за статтями 135 «залишення в небезпеці» і 367 «службова недбалість» Кримінального кодексу).