Чеки з QR-кодом мають замінити жетони у метро і талони на проїзд у наземному транспорті. За допомогою багаторазової пластикової картки можна буде платити за проїзд, а з часом – оплачувати комунальні послуги, записуватись до лікаря, подавати петиції, голосувати за проекти громадського бюджету та записати дитину в садок.

Єдиний електронний квиток запрацює у громадському транспорті Києва з 1 листопада. Поки лише у тестовому режимі – спеціалісти КМДА виявлятимуть неточності у роботі квитка. Щоб послуга стала доступною для киян, знадобиться ще 3-4 тижні. До кінця 2019-го на електронний квиток повинні перейти навіть маршрутки.

Голова департаменту інформаційно-комунікаційних технологій КМДА Юрій Назаров пояснює, як саме працюватиме квиток.

Де діятиме єдиний електронний квиток у Києві?

Електронний квиток планують запустити у всіх видах громадського транспорту. Нині валідаторами (пристроями для зчитування квитків – ред.) обладнали всі автобуси та тролейбуси Києва. Більш як 50% трамваїв мають валідатори, а на кожній станції метро для зчитування квитків модернізували по одному турнікету.

Як скористатися електронним квитком?

Остаточно поки не вирішено, як саме працюватиме система електронного квитка. За попередньою інформацією, кожен зможе придбати пластикову картку Kyiv smart card, яку можна поповнювати. Для одноразової поїздки продаватимуть чеки з QR-кодами. Також працюватиме додаток для смартфонів, який можна буде використовувати для зручності замість пластикової картки.

Маючи картку або чек, пасажир прикладатиме їх до валідатора, щоб система зчитала дані – проїзд оплачено. Так само розрахуватись можна буде за допомогою смартфона з відкритим QR-кодом у додатку, піднісши його до валідатора.

Скільки коштуватиме проїзд?

Електронний квиток – єдиний, а значить і тарифи єдині. Вартість пластикової картки – 40 гривень. Одноразовий чек коштуватиме 8 гривень.

Для карток, імовірно, діятимуть такі тарифи (вартість однієї поїздки):

1-9 поїздок – 8 гривень;

10-19 поїздок – 7,70 гривень;

20-29 поїздок – 7,40 гривень;

30-39 поїздок – 7,10 гривень;

40-49 поїздок – 6,80 гривень;

50 поїздок – 6,50 гривень.

При безлімітній картці одна поїздка також коштуватиме 6,50 гривень.

Де придбати пластикову картку для е-квитка?

у касах метрополітену

у касах КП «Київпастранс»

у спеціальних боксах

у кіосках «Преса», «ТурІнфо», «Т-Кіосках»

Де можна буде поповнити картку?

у касах метрополітену та КП «Київпастранс»

у боксах самообслуговування – Ibox, EasyPay, PrivatBank, 2Click

у кіосках – «Преса», «ТурІнфо», «Т-Кіосках»

на платіжних порталах – Іpay, Portmone, EasyPay, «Приват24»

у мобільному додатку «Приват24»

Чи можна буде платити за поїздки за допомогою технології Paypass?

Так, але ця можливість для киян з’явиться не раніше 2019 року.

Як перевірити баланс на картці?

При кожному використанні на екрані валідатора буде видно, скільки поїздок залишилося на картці. Також буде можливість переглянути баланс у «Кабінеті киянина».

Чи будуть штрафувати за відсутність електронного квитка?

Кондуктори та контролери матимуть спеціальні пристрої для зчитування і зможуть дізнатися, чи справді пасажир оплатив проїзд. Якщо ні – штраф.

Коли відмовляться від паперових квитків?

Під час перехідного періоду будуть використовувати і електронний квиток, і жетони та талони. Протягом року зменшуватиметься кількість паперових квитків. Коли електронний квиток запрацює повністю, від жетонів та талонів відмовляться.

Чи будуть використовувати електронний квиток у маршрутках?

Згідно з рішенням КМДА, приватні перевізники мають перейти на єдиний електронний квиток до кінця 2019 року. Вони купуватимуть валідатори та підключатимуть їх до системи за власний рахунок.

Які ще можливості має пластикова картка Kyiv smart card?

Існуватиме два види цієї картки: персоналізована (для киян) та неперсоналізована (власник матиме обмежений перелік можливостей).

Для кожної картки буде створений персональний акаунт та гаманець. Коштами, які будуть у гаманці, можна буде платити не лише за проїзд, але і послуги ЖКГ тощо.

За допомогою персоналізованої картки можна буде також подати петицію, проголосувати за проекти громадського бюджету, записатись до лікаря, записати дитину в садочок.