У відреставрованій будівлі Річкового вокзалу відкривають приватний університет American University Kyiv (AUK), який створили в партнерстві з державним Університетом штату Арізона в США.

В AUK студенти вчитимуться за американською системою та програмами, але за значно нижчими, ніж у США, цінами. Із березня почнеться навчання на магістратурі, а у вересні – на бакалавраті. Набір студентів уже триває.

Розповідаємо, яким буде перший кампус AUK, що можна буде вивчати в новому університеті, як туди вступити, як буде організоване навчання та скільки воно коштуватиме. А також, чи можна буде отримати в AUK американський диплом (спойлер: можна, але все не так просто).

Коли відкриють кампус і що там буде

Кампус AUK у будівлі Річкового вокзалу повністю відновлять і відкриють у травні 2022-го. Але вже з березня в одному крилі зможуть навчатися магістри.

У будівлі відреставрували фасад і зберегли всі модерністські фрески. Внутрішні приміщення також не змінювали структурно.

На дизайн і реновацію витратили 18 мільйонів доларів. Проєктом займалася американська архітектурно-дизайнерська студія Perkins&Will, а фінансують роботи американські й українські інвестори.

У кампусі буде 15 навчальних аудиторій, зони для відпочинку й дозвілля, приватні конференц-зали для студентів і бібліотека. Також обладнають кафе, їдальню й місця для перекусу.

Загалом будівля зможе прийняти близько 2 тисяч студентів, її орендували на 10 років із можливістю продовження оренди. У планах університету – навчати близько 7200 студентів через 10 років, тож AUK будуватиме й інші кампуси. Наразі обирають для них локацію.

Чого навчатимуть в університеті

У 2022-му році в AUK можна буде вивчати менеджмент та IT.

Із березня в університеті почнеться навчання на двох магістерських програмах: «Розроблення програмного забезпечення» (Software Engineering) і «Глобальний менеджмент» (Global Management). У вересні за цими ж програмами стартує навчання на бакалавраті.

Також у вересні відкриють магістерську й бакалаврську програми з бізнес-аналітики (Business Analytics), бакалаврські програми з управління бізнесом (Business Administration) і розроблення комп’ютерних систем (Computer System Engineering).

Навчальні програми і курси розробляють разом з Університетом штату Арізона, тобто вони відповідають американським стандартам освіти.

У майбутньому в AUK планують додати програми з інженерії, медицини, архітектури, дизайну та права. Окрім бакалаврату й магістратури, будуть аспірантські програми та програми навчання впродовж життя.

Як буде організоване навчання

Навчальний процес буде організований так само, як в американських університетах. Мова викладання англійська.

Студентів не ділитимуть на групи, кожен сам зможе формувати свій розклад. У межах програми кожен обиратиме ті курси, які йому до вподоби. Будуть й обов’язкові дисципліни, але акцент роблять саме на вільному виборі.

Навчання буде комбінованим – з офлайн- та онлайн-курсами. Викладачі з США будуть як приїжджати до кампусу, так і проводити заняття дистанційно.

Навчальний рік буде поділений на семестри. Весняний семестр розпочинатимуть у лютому, 2022 рік буде винятковий у цьому сенсі, бо цьогоріч навчання стартує в березні. Другий семестр починатиметься у вересні.

Літні місяці будуть канікулами, але для охочих навчатися в цей період в AUK планують відкрити доступ до курсів.

Для магістрів хочуть створити такі умови, щоб вони могли поєднувати навчання з роботою. Наприклад, приїжджати до кампусу на два дні двічі на місяць, щоб інтенсивно пройти офлайн-класи. А потім у більш спокійному режимі відвідувати онлайн-заняття.

У кожного студента буде науковий керівник і програмний менеджер (куратор), який допомагатиме з організаційними питаннями.

Студенти зможуть обирати, чи вони хочуть мати вузьку спеціалізацію, чи бути спеціалістами широкого профілю. Це буде відображатися в дипломі. Скажімо, у документі може бути написано, що людина є магістром із глобального менедженту, і, якщо вона обрала більш вузьку спеціалізацію, додатково вказуватиметься напрям (наприклад, політика чи комп’ютерні технології).

Хто викладатиме в AUK

В American University Kyiv викладатимуть англомовні професори з різних країн, а також українські науковці, які отримали освіту в США чи Європі або мають досвід викладання там.

Наразі відомо, що серед іноземних викладачів будуть лауреат Нобелівської премії з економіки Вернон Сміт, доктор філософії Університету Амстердама Ренс Вілдером, MPA Гарвардського університету Марк Войгер і стартап-підприємець Стівен Марк Кахан.

Ректором American University Kyiv став Роман Шеремета – доктор філософії з економічних наук Університету Пердью в Індіані. У 2015-му Forbes назвав Шеремета кращим економічним мислителем українського походження. Він також викладатиме в AUK.

Як вступити до університету

У 2022 році університет планує набрати 370 студентів. Вступна кампанія вже почалася, і вона не буде обмежена в часі, тобто подати документи можна в будь-який момент. Якщо студент вступає посеред семестру та пропускає певну кількість занять, він зможе доопрацювати курс упродовж наступного семестру (наразі процес узгоджують із затвердженою процедурою вступу в Україні).

Алгоритм вступу:

  1. подати заявку через сайт AUK
  2. пройти інтерв’ю в університеті
  3. підписати контракт на бронювання місця
  4. скласти іспити ЗНО та надати результати
  5. підписати контракт на освіту та зарахування

Прийом заявок уже відкритий і для магістрів, і для бакалаврів. Але бакалаври наразі можуть пройти тільки перші три етапи вступу, бо вони ще не склали ЗНО.

Обов’язкові для вступу в AUK іспити ЗНО: англійська та українська мова, третій предмет на вибір. Це може бути математика, історія, хімія й будь-що інше.

Документи для вступу:

  • заявка
  • шкільний атестат
  • мотиваційний лист
  • сертифікат про знання англійської на рівні В1+

Також потрібно обрати AUK в системі ЄДЕБО.

Чи можна в AUK отримати американський диплом

Студенти AUK можуть отримати подвійний диплом – українського й американського зразків. Але, щоб отримати американський диплом, потрібно буде на один додатковий навчальний рік вступити саме до університету Арізони (ASU). Це може бути навчання в онлайн-форматі або ж безпосередньо в кампусі в США (відрізнятиметься за вартістю).

Пропонують кілька варіантів отримання подвійного диплому:

  • 3 роки бакалаврату в AUK й 1 рік бакалаврату в університеті Аризони (два дипломи бакалавра від AUK та ASU);
  • 4 роки бакалаврату в AUK й 1 рік магістратури в Аризоні (диплом бакалавра від AUK і диплом магістра від ASU);
  • 1 рік магістратури в AUK й 1 рік магістратури в Аризоні (два дипломи магістра від AUK та ASU)

Арізонський університет зараховує кредити, отримані в AUK, і навпаки. Наразі AUK уже має з ASU домовленість, що на програми з глобального менеджменту студентів, які підтвердили свій рівень володіння мовою, зараховуватимуть автоматично. Тобто подача документів однаково повинна відбутися, але додаткових іспитів не буде.

З іншими факультетами (школами) наразі ще тривають переговори щодо автоматичного зарахування.

Якщо студент не вступатиме на останній рік до Аризони, він отримає диплом українського зразка.

Скільки коштуватиме навчання

Навчання в AUK коштуватиме 8 тисяч доларів на рік на бакалаврських програмах і 9 тисяч доларів на рік на магістерських.

Навчання для отримання подвійного диплому в Аризоні буде дорожчим. Якщо це онлайн-формат, за рік треба буде заплатити близько 10–12 тисяч доларів. Якщо ж студент обирає навчання в кампусі, то платить понад 45 тисяч доларів на рік. Також потрібно врахувати витрати на проживання в Сполучених Штатах.

Чи можна отримати стипендію

У 2022 році AUK виділив бюджет на стипендії в розмірі 250 тисяч доларів. Кожну людину, яка претендує на стипендію, оцінюватимуть індивідуально. За дуже високі особисті досягнення (наприклад, найвищі бали ЗНО в Україні) можуть навіть повністю компенсувати вартість навчання.

Обкладинка й фото: American University Kyiv