Тефлонова сковорідка, одноразовий стаканчик, коробка для піци, одноразовий паперовий контейнер, зубна нитка, водостійка туш – усі ці речі щоденного вжитку містять хімічні речовини PFAS. Їх почали масово використовувати у виробництві побутових речей у 50-х роках минулого століття, а сьогодні знаходять у довкіллі та в організмі людини.

Разом із ГО Zero Waste society з’ясовуємо, що не так із цими речовинами, як вони впливають на наше здоров’я та довкілля та чи можливо з цим щось зробити.

Що таке PFAS і навіщо їх використовують?

PFAS, скорочено від пер- і поліфторалкільних речовин, – це сімейство речовин, що складається з понад 5000 хімікатів промислового виробництва. Їм віддають перевагу за довговічність і зручність, адже ці речовини мають антипригарні властивості, відштовхують воду, жир і плями.

Вони трапляються, зокрема, в одноразовому пакованні для їжі та в одноразовому посуді. Наприклад, в упаковах із популярних мереж швидкого харчування та ресторанів, що працюють на виніс.

Згідно з останнім дослідженням, найвищі концентрації PFAS виявили в контейнерах, боулах і тарілках для їжі. Ці продукти, як правило, рекламувалися як біорозкладні або придатні до компостування одноразові продукти.

Дослідники також з’ясували, що не всі зразки були навмисне оброблені PFAS. Із цього зробили висновок, що можливе перехресне забруднення на стадії виробництва.

Провести тест на наявність PFAS покриття в пакованні можна навіть у себе вдома за допомогою оливкової олії.

Чим вони небезпечні?

Деякі PFAS-хімікати можуть потрапляти з упакови в харчові продукти, зокрема й у питну воду. Останні дослідження показали, що PFAS знайшли також у повітрі, воді та в крові людини.

Дослідження виявили зв’язок між PFAS-хімікатами та порушеннями здоров’я. Серед них – різні види раку, зниження ваги під час народження, порушення імунної, репродуктивної й ендокринної системи та навіть зниження імунної відповіді на звичайні дитячі щеплення. А ще вчені побоюються, що PFAS-хімікати можуть знижувати ефективність вакцинації від COVID-19.

Окрім цього, хімікати групи PFAS не розкладаються. Вони надзвичайно стійкі та накопичуються в організмі людини й можуть залишатися в природі протягом сотень або навіть тисяч років, тому їх ще називають «вічними хімікатами» (forever chemicals).

Що з цим робити?

Найбільша проблема PFAS полягає в тому, що закон дозволяє їх використовувати за невеликими винятками. Це означає, що бізнес, який хоче від них відмовитися, має дуже обмежені способи донести це до відома постачальників у глобальному ланцюжку поставок. Поки немає законних обмежень, постачальники продовжуватимуть використовувати ці хімікати у виробництві.

У Данії з липня 2020 року заборонили використання PFAS у паперовій і картонній упакові для харчових продуктів. Після цього дослідники проаналізували зразки паковання картоплі фрі з McDonald’s і не виявили там слідів обробки PFAS. Водночас на зразках паковання в Чехії та Великій Британії, де такої заборони немає, хімікати знайшли. Це дослідження ілюструє, що нормативні акти є ефективним інструментом захисту людей від впливу шкідливих хімікатів і підштовхують гравців галузі шукати безпечні заміни. Однак це також підкреслює те, що навіть у Європі немає універсального регулювання матеріалів, які контактують з харчовими продуктами.

Якщо ви споживач:

  • обираючи косметику, уникайте складників, як-то fluoro та PTFE;
  • обираючи текстиль та одяг, відмовтеся від плямо- та водовідштовхувальних матеріалів;
  • тефлонову сковорідку та форми для випікання замініть на сталеву або чавунну без покриття;
  • уникайте одноразового посуду, особливо паперового та біопластикового; обирайте компанії, що вже відмовилися від токсичних хімікатів;
  • цікавтесь у бізнесу, послугами якого користуєтеся, чи є PFAS-хімікати в складі чи пакованні їхньої продукції. Пишіть листи, публікації та сторіз, закликаючи виробників і ритейлерів вживати заходів;
  • закликайте владу ухвалити закон, що обмежить чи заборонить використання PFAS.

Якщо ви бізнес:

  • шукайте альтернативи для товарів і паковання, які не містять PFAS, та спілкуйтеся про це з постачальниками. Так, це додаткова робота, але це відповідальність перед споживачем;
  • приєднуйтеся до корпоративного руху проти PFAS ChemSec і закликайте припинити використання PFAS.

Тиск від суспільства за підтримки громадського сектору та бізнесу дозволить швидше змінити законодавство. Наприклад, завдяки зусиллям активістів і небайдужих людей, що підписали петицію, McDonald’s пообіцяв відмовитися від PFAS хімікатів у своєму пакованні до 2025 року в понад 38 тисячах ресторанів у понад 100 країнах світу.

«Невідомо, які наслідки матиме глобальний вплив PFAS-хімікатів на людей і природу, але нам точно не слід просто чекати, щоб це з’ясувати. Ми отримали урок, і нам як споживачам, так і бізнесу й владі слід терміново припинити використовувати ці високостійкі хімічні речовини. Намагайтеся купувати більш свідомо. Пам’ятайте, що ви володієте силою визначати, які товари будуть на ринку, купуючи або не купуючи їх», – каже голова ГО Zero Waste Society Анастасія Мартиненко.

Фото: RawPixel