Український бренд меблів Drommel запустив ініціативу з безкоштовного вивозу карантинного мотлоху разом із УБС кур’єром від «України без сміття» на сортування та перероблення. Послуга діятиме до 30 червня для всіх клієнтів Drommel у Києві та Київській області. Запитуємо, як це працює, який карантинний мотлох можна здати на перероблення та чому УБС кур’єр – гарна можливість завести нову корисну звичку сортувати сміття.

Підтримай The Village!

Дмитро Федченко

засновник Drommel


Drommel почався з викидання мотлоху й доведення до порядку місця, яке багато років стояло без діла. Саме там пізніше виготовлялися перші меблі нашого бренду. Звільнив простір – отримав новий етап у житті.

Карантин для багатьох став плацдармом для нового етапу в житті, для переосмислення важливого й нав’язаного: хтось розчищав шафи, а хтось – відкривав у собі нові таланти, хтось обіцяв почати робити те, найважливіше, а хтось – починав.

У чому суть ініціативи

Ми всі добряче «захламилися» за період ізоляції – одноразовий посуд і пакети від доставки їжі, упаковка від замовлень в інтернеті, море сміття за карантин. У когось непотрібні речі, які ми називаємо мотлохом, втратили цінність і перетворилися на сміття. Тому краще цей мотлох віддати на сортування та перероблення. Що ми й запропонували зробити нашим клієнтам.


Ми всі добряче «захламися» за період ізоляції – одноразовий посуд і пакети від доставки їжі, упаковка від замовлень в інтернеті, море сміття за карантин

Для мене особисто це дуже важливо. Понад рік я сортую сміття та дуже хочу, щоб ця ініціатива допомогла або стала першим кроком для тих, хто ще не почав. Замовивши один чи два рази УБС кур’єра, люди почнуть розуміти, що це не складно – змінювати світ на краще – і потроху зможуть мати хорошу звичку.

По суті, наша ініціатива – це дегустація. Усе найцікавіше та найважливіше буде пізніше, і це в руках нашого клієнта.

Який карантинний мотлох можна здати на перероблення

Є два типи карантинного мотлоху.

  • Перший – сміття, яке залишилося від спожитих вами продуктів і послуг.
  • Другий – це те, що ви знайшли в себе вдома за період карантину і визначили як уже не потрібне вам.

Віддати на перероблення можна тільки те, що приймає сортувальна база. Там цілий список, з ним можна ознайомитися тут.

Але, наприклад, старі напівпорожні пляшки з шампунями, якими ви не користуєтеся – це ще не сміття, але вже мотлох. І від нього можна позбутися, розчистивши свою поличку у ванній. Вилити вміст, помити, висушити, стиснути й скласти в пакет.

Те ж саме з паперами на робочому столі та старими блокнотами: ще не сміття, але вже мотлох, тому що лежить і не використовується.

Старі коробки із взуттям, яке не носиш – це не сміття, але вже мотлох. Взуття – у «Ласку» здати, коробки стиснути й віддати на перероблення.

Це все звільнить місце удома й у голові.


Як працює УБС кур’єр

  • Зберіть усі відходи, які переробляються, а також пластик на спалювання.
  • Усе необхідно помити й висушити та зібрати в 120-літровий пакет.
  • Заповніть заявку на вивезення та дочекайтеся своєї черги (зазвичай час очікування 8–9 днів).
  • Кур’єр забирає вторсировину від під’їзду.
  • Звичайна вартість послуги: 200 грн за 120-літровий пакет, проте кур’єр вивозить лише 2 пакети за раз.

Ось тут інструкція для безкоштовного вивозу карантинного мотлоху разом із Drommel.

Євгенія Аратовська

засновниця «України без сміття»


Чому УБС кур’єр – можливість почати сортувати для всіх

Людей, які почали сортувати з «Україною без сміття», під час карантину стало значно більше. По-перше, багато хто вперше дізнався про існування нашої сторінки. Люди перебувають удома, їх хвилює питання смітника, адже вони замовляють доставку, від чого відходів утворюється ще більше. Люди починають цікавитися, що з цим робити, знаходять сторінку «України без сміття» та починають сортувати.


Люди, які не хотіли або не мали можливості приїжджати на станцію сортування з різних причин – немає автівки, немає часу, маленька дитина – завдяки сервісу УБС кур’єра почали це робити

По-друге, люди, які не хотіли або не мали можливості приїжджати на станцію сортування з різних причин – немає автівки, немає часу, маленька дитина – завдяки сервісу УБС кур’єра почали це робити, адже це зручніше та не вимагає додаткового часу на логістику.

Послуга УБС кур’єр працюватиме й після карантину. Ми отримали класний фідбек: люди пишуть нам, що не мають можливості самі дістатися до станції, тому готові оплачувати ці послуги й надалі. Ми проаналізували кількість замовлень і розуміємо, що можемо з нею впоратися. Проте послуга вивозу відходів стане дорожчою. Під час карантину ми не брали гроші за кур’єрську доставку, а тепер вартість вивезення пакетів стане більшою, адже ми додамо наші витрати на логістику.

Як скористатися УБС кур’єром людям не з Києва

Якщо люди живуть у передмісті Києва, за 40–50 км від міста, вони можуть об’єднати зусилля з усіма мешканцями свого будинку та зібрати таку кількість охочих, щоб утворилося, як мінімум, 20 пакетів на досортування або на спалювання. За таких умов ми розглянемо можливість приїхати та забрати відсортовані відходи.

Друга можливість – скористатися послугою «Пластик поштою» службами доставки «Нова Пошта» або «УкрПошта». Це підходить для людей, які живуть в інших містах України й хочуть сортувати з гарантією того, що їхні відходи будуть перероблені, а також хочуть відправляти пластик на високотемпературну утилізацію, але в їхньому місті такої можливості немає. Обов’язково все сміття має бути чистим і сухим. Ми не радимо надсилати так скло, метал і папір, тому що через велику вагу вартість пересилання буде високою, а здати такі відходи на перероблення можна в кожному місті.

Анастасія Дєєва

виконавча директорка БО «100% Життя», менторка програм із жіночого лідерства та сталого розвитку


Про досвід користування УБС кур’єром

Коли під час карантину з’явилася послуга УБС кур’єра, для мене це була вимушена необхідність, адже я давно сортую сміття, а станція була зачинена на карантин. Я вважаю, що це суперзручна функція для людей, які тільки починають сортувати або не мають можливості приїхати на станцію. Проте не думаю, що це привід бездумно ставитися до сортування. Люди дійсно мають розуміти, скільки пластику з того, що вони зібрали, буде перероблено, а скільки – спалено.

Функція кур’єра дуже зручна для людей, які живуть у віддалених куточках міста або в передмісті та не мають можливості самостійно відвезти сміття на станцію. У мене є подруга, яка організувала своїх сусідів, пояснила їм, чому важливо сортувати, та навчила їх це робити. Тепер вони сортують усі разом, і десь раз на місяць вона замовляє машину, яка вивозить усе їхнє сміття.

Я замовляла УБС кур’єра лише для вивозу свого сміття, адже для мене це була новинка, яку я хотіла спробувати, і ще не знала, чого очікувати. Але наступного разу хочу об’єднатися з друзями, які живуть поруч, щоб кур’єр не їздив багато разів, а забирав усе одним махом.

Про розхаращення

Ми з чоловіком стараємося не накопичувати речі та регулярно робимо розхаращення одягу та предметів для дому. У нас була велика ревізія, після якої намагаємося раз на 3–4 місяці переглядати, чи не з’явилося знову щось зайве, на чому просто збирається пил. Це особливо актуально під час зміни сезонів. Найпростіше з одягом, адже є благодійний магазин «Ласка», є друзі та родичі, яким можна віддати свій одяг. З побутовими предметами так само, наприклад, коли ми написали, що даруємо свій холодильник, який зламався, у нас його забрали за пів години.

Про усвідомлене сортування

Для мене сортування починається з вибору продукції, яку я купую, адже це впливає на те, скільки сміття накопичується вдома. Слід подумати, чи можна знайти цей товар без пластику, а в якійсь іншій упаковці або без неї. Ми завжди починаємо саме з цього, а не накопичуємо гори сміття, яке просто помили, висушили та бездумно віддали. Це лише мікрокрок – усе одно, що поставити галочку, що я теж сортую.

Сортуванням я займаюся вже досить давно, як удома, так і в офісі. Сортування в офісі вважаю найбільшим досягненням, тому що на кожному поверсі в нас є сортувальні станції для пластику, паперу, батарейок, кришок і пластикових пакетів. Скло кожен забирає додому та сортує сам, адже скляна тара важка та об’ємна, тому людині, яка сама вивозить сміття з офісу, буде важко. Усі офісні відходи наш колега завозить на Київський завод перероблення вторсировини, він навіть отримує за це винагороду. Я вважаю, що це дуже класна стійка модель, проте її недостатньо, адже серед тих масштабів сміття, які генеруються щодня, це мізер.


Для мене сортування – це не просто механічна дія, а глибокий аналіз того, як і кому я віддаю свою вторсировину

Особисто я дуже довго намагалася знайти внутрішню гармонію щодо того, як правильно сортувати. Я дуже люблю «Україну без сміття», і вважаю, що вони великі молодці, вони стали одними з перших, хто показав, що сортувати просто, навчили людей, чому це важливо та як правильно це робити. Але в мене був внутрішній бар’єр стосовно того, що частина пластику не переробляється, а спалюється. Я дуже довго намагалася зрозуміти для себе, чим я готова пожертвувати: тим, що пластик потрапить у землю, чи тим, що наша країна випустить у повітря більше CO2, унаслідок спалювання сміття, прискорюючи збільшення температури повітря. Ми всі маємо усвідомлювати, що це неоднозначна проблема, і кожен має робити усвідомлений вибір.

Для мене сортування – це не просто механічна дія, а глибокий аналіз того, як і кому я віддаю свою вторсировину й того, що відбувається з нею потім.