Вегетаріанство може допомогти врятувати планету від змін клімату – про це йдеться в доповіді ООН щодо розв'язання проблеми зміни клімату. За підрахунками вчених, зміна раціону – це 20% загальних зусиль у боротьбі з глобальним потеплінням. Тобто якщо люди по всьому світу зменшать споживання м'яса та скоротять харчові відходи, це може поліпшити стан довкілля.

З'ясовуємо, чому харчові продукти мають різний вплив на довкілля, від чого залежить їхня екологічність та як зробити свій раціон більш екофрендлі.

Камілла Тюссо

зоо- та екоактивістка

Тамара Х’юман

активістка за права тварин, засновниця ГО «Кожна Тварина»

Від чого залежить екологічність харчових продуктів?

Камілла: Екологічність того чи іншого продукту залежить від кількості ресурсів, використаних для вирощування, транспортування та приготування продукту. Кожен фактор по своєму впливає на те, наскільки екологічним ми можемо вважати готовий продукт.

Ось гарний приклад впливу на навколишнє середовище однієї склянки різних видів молока.

Чи є зв'язок між тваринною промисловістю та зміною клімату

Тамара: Дослідження показують, що зменшення вживання продуктів тваринного походження може допомогти зменшити темпи глобального потепління. Перш за все, це пов'язано з тим, що виробництво продуктів тваринного походження, а особливо м’яса, використовує колосальну кількість ресурсів планети та відповідальне за щонайменше 14,5% усіх антропогенних викидів парникових газів.

Наприклад, якщо порівнювати кількість ресурсів, необхідних для отримання кілограму тваринного та рослинного білка, то для тваринного потрібно в середньому в 10 разів більше землі, в 6 разів більше води, а викиди парникових газів будуть у п’ять разів більшими, ніж для отримання рослинного білку. Це довело дослідження Кембридзького університету.

Тож, якщо ми відмовимося від продуктів тваринного походження, це дуже і дуже допоможе посприяти вирішенню кліматичної кризи, і навпаки, якщо ми нічого не зробимо зі своїми харчовими звичками, то ми не в змозі будемо зупинити глобальне потепління.

Камілла: Ось ще декілька важливих фактів:

  • М’ясна та молочна індустрії використовують 1/3 всієї питної води у світі.
  • Тваринництво – один з основних чинників зміни землекористування та вирубки лісів. Загалом щороку з різних причин земля втрачає близько 26 млн ​​гектарів лісу на рік (це як площа Великої Британії).
  • Понад 70% орних земель у всьому світі використовується під вирощування корму для сільськогосподарських тварин. Це конкурує з площею землі, що використовується для вирощування харчових продуктів для людей.
  • На рослинному раціоні можна скоротити свій вуглецевий слід (сукупність викидів усіх парникових газів, які утворилися під час виробництва, транспортування й приготування – ред.) на 50% (у порівнянні з раціоном, у якому переважають продукти тваринного походження).
  • Аби прогодувати одну середньостатистичну людину на рослинній дієті протягом року потрібно приблизно 675 м² землі, в той час, як для однієї людини, що вживає продукти тваринного походження – у 18 разів більше землі, тобто близько 12 150 м².

Чи завжди рослинна дієта – найкращий вибір

Тамара: Загалом веганство більш екологічний тип харчування, ніж будь-який інший. Це чудово ілюструє Оксфордське дослідження – наймасштабніше дослідження на тему впливу виробництва харчових продуктів на зміну клімату. Проте скорочення або відмова від споживання екзотичних продуктів також відіграє важливу роль, тому найкращим рішенням для довкілля буде споживати локальні рослинні продукти.

Камілла: На вуглецевий слід продукту впливає те, де він вирощений і як далеко транспортувався, саме тому краще споживати локальні продукти. Проте навіть якщо порівняти раціон двох людей – уявімо, що одна з них веган, який щодня споживає авокадо, мигдаль, банани та інші продукти, привезені з далеких країн, а друга – регулярно їсть локально вирощене м’ясо, то раціон першої людини матиме менший вплив на довкілля. Причина в тому, що глобальні викиди парникових газів на тваринництво становлять близько 51% (на вирощування худоби й побічні продукти їх діяльності), і близько 13% на всю транспортну систему у світі.

До того ж, є люди, які вживають і продукти тваринного походження, і продукти, які транспортують з інших країн, а це означає, що їхній вуглецевий слід більший, ніж у тих, хто лише їсть щодня авокадо-тости.

А ще варто пам’ятати про те, як тваринні ферми впливають на місцевість, де знаходяться. Відходи від життєдіяльності ферм можуть містити залишки різних медичних препаратів, антибіотиків, гормонів тощо, які потрапляють у довкілля. Життя поблизу ферм – це переважно постійний сморід (особливо в спекотні дні), наявність у повітрі дрібних частинок пір’я та шерсті, через що у місцевих жителів може розвиватися алергія, проблеми з диханням, високі ризики появи астми, нудота, головні болі й кашель.

Тамара: Навіть якщо уявити невелику локальну ферму, яка мінімізує свій негативний вплив на довкілля, то такі ферми – це скоріше винятки, і вони не в змозі задовольнити попит і глобально конкурувати з великими фермами. 99% продуктів тваринного походження у магазинах ми отримуємо з промислових ферм.

До того ж, де б не вирощувалися тварини, вони все одно виділяють метан – газ, парниковий ефект якого мінімум у 25 разів більший, ніж вуглекислого газу. Щоб виростити їжу для тварин, використовують у рази більше землі, вирубують ліси для пасовиськ, їжу тварин перевозять до ферм, самих тварин транспортують на бійню, а потім м’ясо – до магазину.

Щоб отримати 1 кг яловичини потрібно у середньому 10 кг зерна, для 1 кг свинини – 6 кг зерна, 1 кг курятини – 4 кг зерна. Як не крути, для виробництва м'яса використовується набагато більша кількість ресурсів.

І ще ми не повинні забувати, що говоримо про живих тварин, тож я бачу в цьому ще більше причин відмовлятися від продуктів тваринного походження.

Чому це взагалі важливо

Камілла: Як мінімум тому, що Земля – це наш спільний дім і другого ми не маємо. Тож варто всіма силами намагатися вберегти себе від негативних змін. А раціон – це те, на що під силу вплинути кожному з нас.

Тамара: Зміни клімату стосуються всіх нас, без винятку. Уявіть собі квартиру: ви вмикаєте на повну вогонь на кухонній плиті, перестаєте виносити сміття і зачиняєте усі вікна. Один день так можна прожити, а що буде через тиждень, через місяць, через рік? Температура ростиме, дихати можна буде лише у коридорі, періодично на кухні траплятимуться пожежі, загинуть усі рослини, і врешті настане момент, коли життя в цій квартирі стане неможливим.

Зараз на нашій планеті відбувається приблизно те саме, як у тій квартирі в перші дні. Ми її нагріваємо та забруднюємо, і якщо терміново не вимкнути вогонь, вона згорить разом із нами.

Як зробити своє харчування екологічнішим

Камілла: Якщо ви не готові відразу відмовитися від усіх тваринних продуктів, все одно можна зменшити свій екологічний слід. Ось кілька простих ідей:

  • Поступово зменшити кількість продуктів, які мають великий вуглецевий слід і замінювати їх на локальні альтернативи.
  • Не забувати про сезонність продуктів і намагатися купувати саме локальні сезонні овочі й фрукти. Для їх вирощування витратили менше ресурсів – води, електроенергії, палива тощо.
  • Спробувати веганські альтернативи улюблених страв, або ж взагалі щось нове для себе, наприклад, приготувати сейтан (так зване пшеничне «м’ясо»), «рибу» з тофу, загорнутого в норі, вівсяне молоко, сочевичні котлети чи лляний пудинг. Головне не боятися експериментувати.

Тамара: Перш за все, потрібно усвідомити проблему та зрозуміти, що кожен із нас має можливість допомогти з її вирішенням.

Щоб перехід на рослинне харчування був легшим, я б радила знайти рецепти ваших улюблених страв на веганський лад, адже сьогодні існує так багато альтернатив на будь-який смак. Полиці супермаркетів уже давно заповнені рослинним молоком, тофу й іншими веганськими смаколиками, тож харчуватися без продуктів тваринного походження зовсім не складно.Коли я сама стала веганкою, кількість продуктів у моєму раціоні не зменшилася, а, навпаки, тільки збільшилася. І якщо раніше в холодильнику стояло до 10 різних продуктів, то зараз це просто сад.


Перевірити, як ваші улюблені продукти впливають на довкілля та зміну клімату, можна в калькуляторі від BBC.