Через введення карантину, зупинку виробництв і транспортного сполучення у деяких країнах повітря стає значно чистішим, а в ЗМІ з’являються новини про те, що дикі тварини повертаються до міст. Проте зміна нашого способу життя та споживання не так однозначно впливає на довкілля. Обмеження на використання одноразового пластику скасовують, а в деяких містах багаторазові торби та чашки навіть потрапляють під заборону.

Розбираємося, як пов’язані карантин і довкілля, чи варто боятися багаторазового у період пандемії, чому зміни клімату та брудне повітря не менш небезпечні для людства, ніж вірус, і чому цей період – можливість навчитися жити більш екологічно.

Юлія Маклюк

екологиня та кліматична активістка, координаторка напряму Zero Waste Consulting у компанії OZERO

Анастасія Мартиненко

zero waste активістка, співзасновниця zero waste компанії OZERO, голова ГО «О.ЗЕРО»

Чи є зв’язок між поширенням коронавірусу та втручанням людини в природні екосистеми?

Юлія: Чітко простежується зв’язок між втручанням людини у природні екосистеми та поширенням нових інфекцій. Більшість останніх епідемій розпочалися з контакту людини з дикими тваринами й передачі збудника хвороби через слину або кров. Згадаймо ВІЛ/СНІД (шимпанзе), лихоманку Ебола (кажани або мавпи) та гарячку Західного Нілу (птахи, переносник москіт), коронавірус SARS (кажани, переносник цивета), хворобу Лайма (кліщі). До них належать і сумнозвісні епідемії бубонної чуми (гризуни, переносник блоха) та грип-іспанка (птахи).

Що глибше людство занурюється у найвіддаленіші куточки живої природи, полюючи та витісняючи тамтешніх мешканців, то більше наражається на нові й нові інфекції. Зі змінами клімату цей ризик ще більше зростає, адже тепліший клімат означає, що переносники та збудники хвороб зможуть розповсюджуватись на нові території, де раніше вони не виживали. Найперше це стосується малярії, адже малярійні комарі живуть саме у вологому теплому кліматі.

Нам варто було б запровадити карантинний режим щодо лісів і океанів: не наближатись без крайньої потреби, не руйнувати їх.

Як поширення коронавірусу і запровадження карантину в країнах вплинули на стан довкілля?

Юлія: Усі ми могли бачити новини про покращення стану довкілля внаслідок епідемії коронавірусу. Заводи не працюють, люди більше лишаються вдома, тому щоденний тиск на довкілля зменшується. Медіа поширюють інформацію про три основні тенденції: чистіше повітря, заборону на торгівлю екзотичними тваринами й появу диких тварин у містах. Але не всі з цих новин правдиві.

Повітря стає чистішим. Справді відбувається місцеве зменшення викидів забруднювальних речовин у повітря. Це видно з даних, отриманих з космічних супутників NASA та Європейської космічної агенції. Так, у Китаї внаслідок жорсткого карантину концентрація забрудника NO2 у повітрі впала на 37%, а парникових газів, таких як СО2, – на 25%. Оскільки китайська промисловість відповідальна за велику частку глобального забруднення, то таке зменшення відчутне для всього світу. Експерти кажуть, що це найшвидше зниження викидів, яке вони бачили.

Схожу ситуацію щодо NO2 спостерігають і на півночі Італії, а також в іспанських містах Мадриді та Барселоні. Це місця, де введено так званий локдаун: закриті підприємства, не ходить транспорт, людям наказано залишатись вдома. Якщо подібні заходи буде запроваджено в Києві, ми теж зможемо помітити ці явища. Уже повідомляли, що навіть після введення часткового карантину 12 березня рівень забруднення повітря в центрі міста впав до «помірного» і «доброго», за показами датчиків.

Окрім того, викиди на рівні планети зменшились через обмеження пасажирських перельотів. Це теж суттєво для очищення повітря.

Те, що навряд отримає коронавірус: Планета – CNN

Зменшення забруднення важливе, бо це означає, що, по-перше, менше людей захворіє і помре через хвороби органів дихання. За першими оцінками, зменшення викидів у Китаї вже потенційно врятувало 77 000 життів, а це у 20 разів більше, ніж померло в цій країні від коронавірусу. По-друге, викиди парникових газів посилюють глобальні зміни клімату. Якщо скоротити викиди, опосередковано зменшаться ризики стихійних лих та епідемій, які є наслідками кліматичних змін.

Торгівля екзотичними тваринами тимчасово заборонена. Коли стало відомо, що новий вірус ймовірно розповсюдився із ринку риби та диких тварин в Ухані, китайська влада наклала тимчасову заборону на торгівлю наземними тваринами дикої природи, що мають особливу екологічну, наукову чи соціальну цінність. Зважаючи на те, що для китайців споживання в їжу диких тигрів, павичів, змій, кажанів, дикобразів та інших тварин є частиною культури й народної медицини, це важливий крок. Якщо заборона стане постійною, це зможе не тільки захистити рідкісні види, а й не допустити передачі нових хвороб від тварин до людей. Інші країни мають наслідувати приклад Китаю і відмовитись від полювання і ненаукового розведення диких тварин.

Прозора вода у Венеції

Проте більшість новин про появу диких тварин у містах – це фейки. Інформація про появу дельфінів і лебедів у Венеції чи слонів у Китаї виявилася неправдивою. Дельфінів насправді сфотографували в іншому регіоні Італії – Сардинії, за сотні кілометрів від Венеції. А лебеді – це звичайна картина у каналі острова Бурано, що входить до складу Венеції. Вони нікуди не зникали. Мабуть, людям настільки приємно читати позитивні новини про тварин, що вони не витрачають час на перевірку інформації. Тим паче, що фейки про відновлення природи розтиражували навіть великі медіа.

Більшість новин про появу диких тварин у містах – це фейки

Поступове відновлення екосистем справді може відбуватись у покинутих містах, але це займає десятиліття, а не тижні. Порівняйте із Прип’яттю, що повільно заростає деревами та де регулярно помічають лосів, оленів, вовків, лисиць та інших тварин. Загалом диким тваринам набагато краще там, де вони живуть – тобто в природі. Ця ситуація нагадує нам, що важливо охороняти ліси, степи, річки та моря. А не очікувати, що тварини житимуть у містах, де для них повно небезпек.

Гарною новиною є те, що уряди країн вчаться швидко і рішуче реагувати на глобальні виклики. Буде логічно, якщо цей досвід вони використають і для боротьби зі змінами клімату, а саме відмовляться від використання вугілля, нафти та газу, як того вимагає наука.

Зазвичай метушливі канали Венеції стали безлюдними через пандемію коронавірусу, вірусні пости в соцмережах твердять, що у воду повернулися дельфіни та лебеді. Це не правда. Вода в каналі, однак, прозоріша через відсутність руху човнів – National Geographic

Чи є шанс, що позитивна тенденція зберігатиметься після завершення карантину?

Юлія: Поки що поліпшення, яке ми спостерігаємо, є радше тимчасовим. Викиди в повітря, ймовірно, швидко повернуться до передкарантинного рівня, щойно промисловість знову запрацює. Це підтверджують дані з минулих економічних криз, зокрема кризи 2008 року. Тоді викиди навіть зросли, оскільки економіка прагнула надолужити втрачені можливості. Це явище отримало спеціальний термін – «помста забруднення» (revenge pollution). Заборону на поїдання екзотичних тварин теж, найімовірніше, скасують, або ж ринок піде в тінь.

Є й інший ризик. Кризи на кшталт епідемій та економічний спад відвертають увагу від глобальних екологічних проблем. Прихильникам поновної енергетики та свідомого споживання потрібно буде докласти ще більших зусиль, щоб не допустити відкочування суспільства назад до брудних технологій. Щоб отримати фінансування та народну підтримку, вони матимуть наочно показати, як зміни клімату пов’язані із сьогоднішніми проблемами. А також, як перетворити кризу на можливості – для чистішого повітря і води, справедливішого суспільства.

Сповільнення економічної діяльності внаслідок епідемії – це серйозний виклик для охорони довкілля. Але й це можливість. Після рецесії та зниження викидів зазвичай настає швидке зростання. Держави посилено інвестують у великі виробничі та інфраструктурні проєкти, щоб швидко створити робочі місця та вийти з кризи. Зараз надзвичайно важливо, щоб ці інвестиції відбувалися за принципами сталого розвитку. Не можна допустити, щоб будували нові вугільні ТЕЦ, заводи з виробництва одноразового пластику, розробляли нові родовища нафти. Це б прирекло нас ще на 20-50 років викидів парникових газів до атмосфери.

Натомість екологічно збалансовані проєкти, як-от поновна енергетика та стале сільське і лісове господарство, не тільки зменшують шкоду для довкілля, а й створюють більше робочих місць.

Оскільки коронавірус посилює нерівність, нерівність посилює його поширення – The New York Times

Уже відомо, що Південна Корея, за нею і ЄС розробляють план зелених економічних стимулів для виходу з кризи. ООН закликає інші країни переконатися, що їхні посткризові інвестиції є дружніми до клімату. Україна має наслідувати цей приклад, створюючи екологічні та економічні плани виходу з рецесії вже зараз. Зокрема, важливо підтримувати зелений бізнес і переорієнтовувати брудне виробництво.

І це стосується не тільки викидів. Епідемія знову показує, що будь-яка криза найбільше вражає бідних, літніх людей і хворих. Тому плани економічного розвитку мають містити соціальну справедливість – захист і допомогу всім, хто цього потребує.

Які негативні наслідки для довкілля принесла пандемія?

Анастасія: Під час пандемії утворюється величезна кількість відходів. Деякі з них є необхідними, коли йдеться про порятунок людських життів.

Також з погляду екології негативно вплине на довкілля скасування заборони використання одноразових поліетиленових пакетів у деяких містах світу. Наприклад, у Кенті (Великобританії), де заборона лише почала діяти 1 березня цього року. А в деяких містах, зокрема в Нью-Гемпширі (США), навіть було заборонено використання багаторазових торб, щоб уникнути поширення захворювання. З’являються рекомендації купувати воду в одноразовому пластику замість того, щоб пити її з крана (у містах, де вода для цього придатна – ред.). Тут важливо зазначити, що одноразові пакети та пляшки не є стерильними. Ви можете контролювати, хто торкається ваших багаторазових речей, натомість ви не можете перевірити цього у випадку з одноразовими речами.

Крім того, компанія Starbucks оголосила про тимчасове припинення використання особистих чашок і багаторазового посуду для напоїв у своїх закладах. Майже одразу до них приєднались американські мережі Dunkin’ Donuts та McDonald’s.

Ви не зможете замовити каву в Starbucks у свою чашку через коронавірус – CNN Business
Мер Кенту відміняє заборону пластикового пакета під час спалаху COVID-19 – Kent Reporter

Дуже важливо під час ухвалення рішень керуватися не панікою, а здоровим глуздом. Використання одноразового пластику є небезпечним і для здоров’я, проте наслідки є більш довготерміновими, тому не так лякають. Зокрема, тисячі хімічних речовин, застосування яких майже не регулюють, негативно впливають на нашу ендокринну систему.

Чи є одноразові речі безпечнішими за багаторазові для використання під час коронавірусу?

Анастасія: Ні, якщо порівнювати одноразову річ з добре вимитою багаторазовою. Звісно, йдеться про наш побут, це не стосується медичних установ, де мова про рятування життя.

До прикладу, на одноразовому посуді під час виробництва, транспортування, зберігання та використання можуть «оселилися» віруси та патогенні бактерії. Проте у період пандемії під підозру автоматично потрапляють багаторазові предмети. Насправді ж останні наукові дослідження вказують, що коронавірус виживає вдвічі довше на пластиковій поверхні, порівняно з картонною, і майже в сім разів довше, ніж на поверхні з міді. Також пластик небезпечніший за нержавійну сталь. А ще одне дослідження показало, що COVID-19 прожив на пластику протягом 6-9 днів, що є найдовшим терміном для будь-якого типу поверхні.

Оскільки одноразові предмети не прилітають до нас з Марса і всі процеси виробництва й транспортування передбачають контакт людей із виробами, то будь-який пластик, зокрема одноразовий (якщо не вказано про його стерильність), може бути навіть більш небезпечним за багаторазові аналоги з інших матеріалів.

Порівняння стійкості вірусів на різних поверхнях – The New England of Medicine

Що стосується агресивних засобів для дезінфекції, то вони теж можуть завдавати шкоди, якщо використовувати їх регулярно і надмірно. Так можна пересушити шкіру рук, відкривши дорогу до інфекційного зараження. Тому треба знайти золоту середину між обприскуванням себе з голови до ніг і миттям рук з милом. До прикладу, є рецепти не менш дієвих, проте більш поблажливих до шкіри засобів для дезінфекції рук та дому.

Усі знають проект в інстаграмі zaya_zw?? Якщо ні — виправляйте це. Авторка проекту ( вон ж технолог та zero waste адепт...

Posted by OZERO on Thursday, March 19, 2020

Важливо обирати засоби, що є безпечними для довкілля – безфосфатні та екологічно сертифіковані.

Як вести екологічно дружній спосіб життя під час карантину та після нього?

Анастасія: Коли пандемія коронавірусу скінчиться, то такі екологічні проблеми, як зміна клімату та забруднення пластиком, залишаться. Так само залишиться стиль життя zero waste, який продовжуватиме набирати популярності. Коронавірус змінить наші життя, проте не змінить базових цінностей: це турбота про своє здоров‘я, про близьких і довкілля.

Для деяких людей період карантину може спрацювати як «перемикач», що змінить їхнє ставлення до процесів, які відбуваються навколо нас. Свого часу таким «перемикачем» для багатьох активістів стала Революція гідності 2014 року. На жаль, здебільшого такі події є досить трагічними. Дуже важливо, щоб після повернення до буденного життя ми не забули про нагальні проблеми, що мають довгострокові наслідки, серед них екологічні.

У цей важкий для всього світу час найкраще, що ми можемо зробити, – це лишатися вдома, підтримувати інших людей і переглянути свої звички.

Зараз саме час:


  • Відмовитися від зайвих покупок, обирати лише те, що необхідно. Таким чином ви не будете зайвий раз ризикувати здоров’ям своїм та близьких і заощадите кошти.
  • Провести прибирання вдома, перебрати гардероб та інші речі. Будьте рішучі, але не спішіть викидати – після карантину їх можна буде віддати на благодійність або продати.
  • Почати сортувати домашні відходи. Найпростіший крок – розділити «сухе/чисте» та «брудне/мокре». У першому відрі, найімовірніше, буде багато пакування: картон, папір, пластик, метал, скло. У другому – переважно органічні відходи, тобто залишки їжі. Коли «Сухе» відро наповниться, можна провести його аудит, зрозуміти, яких відходів можна уникнути, та пошукати альтернативи.
  • Спробувати замінити домашні засоби прибирання на більш екологічні та безпечні альтернативи, наприклад оцет, лимонну кислоту і соду. Спробуйте зробити власні антисептичні засоби або пошити маски.
  • Почитати статті та прослухати вебінари про екологічні звички, zero waste, кліматичні зміни та все, в чому давно хотілося розібратись.
  • Спробувати нові рецепти без продуктів тваринного походження, наприклад, раз на тиждень.
  • Підтримати важливі громадські ініціативи та маленькі бізнеси фінансово або поширенням інформації.

Є дещо, що поєднує пандемію коронавірусу з екологічними проблемами – це розуміння, що кожне сміливе рішення і кожен маленький крок мають значення. Своїми простими діями ми можемо врятувати життя людей та всього живого на планеті. Важливо не забувати про це і після того, як ми повернемось до наших буднів.

Текст: Юлія Беба

Редактор: Андрій Баштовий

Літературна редакторка: Вікторія Осіпова

Верстка: Анна Шакун

Обкладинка: travel.placex