30 липня в Україні дозволили вакцинувати дітей від 12 років препаратом Pfizer в окремих випадках. Зокрема, якщо дитина має ризики ускладнень від COVID-19.

Одразу після цієї новини редакторка The Village Україна збиралася записати на вакцинацію свого 15-річного брата, який має бронхіальну астму. Але його сімейна лікарка відповіла, що це не є причиною для вакцинації. Ми запитали ще в кількох сімейних лікарів, за яких умов можна вакцинувати дитину, й отримали відповіді, що поки що на практиці це не працює.

З’ясовуємо, чи дійсно це так, за яких умов можна записати дитину на вакцинацію від COVID-19 і куди звертатися, якщо вам відмовили.

За яких умов вакцинують дітей в Україні

Підлітки з 12 років можуть отримати щеплення вакциною Pfizer, якщо вони:

  • мають супутні захворювання, а відповідно високі ризики важкого перебігу й ускладнень після ковіду. За словами Федіра Лапія, голови Національної технічної групи експертів з імунопрофілактики, групи ризику серед дітей такі самі, як і серед дорослих: цукровий діабет, онкологія, бронхіальна астма й інші серйозні захворювання;
  • не мають протипоказань до вакцинації – важкої алергічної реакції на компоненти вакцини чи попередню дозу та гострого захворювання (температура тіла вище 38,5ºC);
  • з метою об’єднання сім’ї виїжджають в іншу країну, що вимагає сертифікат про вакцинацію для перетину кордону;
  • їдуть на навчання в країни, де необхідний сертифікат про вакцинацію;
  • беруть участь у міжнародних спортивних змаганнях у країнах, де для перетину кордону або участі в заході необхідний сертифікат про вакцинацію;
  • приїхали з іншої країни, де отримали першу дозу Pfizer і мають документи на підтвердження цього.

Якщо дитина має онкопатологію та вже перехворіла на COVID-19, їй однаково треба отримати щеплення незалежно від того, скільки часу минуло після хвороби.

Чому дітей не вакцинували раніше

Спочатку вакцини від ковіду досліджували лише на людях старше 18 років, а тому й щеплювали ними лише дорослих. Після подальших досліджень, у травні 2021 року, Європейське агентство з лікарських засобів схвалило вакцину Comirnaty від Pfizer-BioNTech до використання для дітей від 12 років.

В оновленій інструкції до Pfizer препарат рекомендують застосовувати для людей із 12 років. Даних про його безпечність та ефективність для молодших дітей поки що немає, але дослідження серед дітей від 6 місяців до 11 років уже почалися в березні 2021 року.

Чому вакцинують не всіх дітей

Як стверджують у ВООЗ, діти та підлітки легше переносять ковід, ніж дорослі, тому їхня вакцинація не настільки термінова, якщо вони не мають супутніх захворювань. Попри це, у США, Ізраїлі, Франції, Італії, Німеччині, Румунії, Польщі, Сінгапурі та кількох інших країнах вакцинують усіх підлітків від 12 років.

В Україні обрали інший сценарій, як у Великій Британії, де щеплюють лише дітей із груп ризику. За словами Федіра Лапія, досвід інших країн показує, що за високого рівня охоплення вакцинацією лише дорослих захворюваність на COVID-19 значно знижується.

У травні 2021 року ВООЗ закликала заможні країни відкласти масову вакцинацію дітей і поділитися дозами з бідними країнами.

Як записати дитину на щеплення 

Батьки дітей 12–15 років або самі діти 16–17 років спочатку мають звернутися до педіатра або сімейного лікаря. Після огляду лікар видає медичний висновок про супутні хвороби в дитини та відсутність протипоказань до вакцинації.

Також лікар може видати довідку в довільній формі з рекомендацією щепити дитину вакциною Pfizer, якщо вона має документи, що підтверджують підстави для вакцинації:

  • документальне підтвердження зміни місця проживання (об’єднання сім’ї) та виїзду до країни, де для перетину кордону необхідний сертифікат про вакцинацію;
  • документальне підтвердження виїзду на навчання до країни, де необхідний сертифікат, що підтверджує вакцинацію;
  • документальне підтвердження участі в міжнародних змаганнях чи інших заходах у країні, де вимагають сертифікат про вакцинацію;
  • документ, що підтверджує введення першої дози вакцини за кордоном.

Після цього необхідно зателефонувати в центр масової вакцинації або пункт щеплення у вашому місті, запитати, чи є там вакцина Pfizer і записатися на щеплення. Із собою необхідно мати всі документи, що підтверджують необхідність щеплення.

Дітям від 12 років так само, як і дорослим, вводять дві дози вакцини з інтервалом у 21–28 днів.

Між вакцинацією від COVID-19 і від інших захворювань варто дотримуватися 14-денного інтервалу за винятком екстреної вакцинації.

У Центрі громадського здоров’я кажуть, що станом на 9 серпня 108 дітей віком 12–15 років отримали щеплення від COVID-19.