The Village Україна дізнається, скільки коштує подорож до Рима.

Скільки днів: 10

Мета: Римські канікули та відпочинок із подругою

Дорога

Після дослідження різних регіонів Італії та декількох подорожей у режимі «Галопом Італією» приходить мить, коли хочеться зупинитися лише в одному місті та відчути себе трішки місцевим упродовж тижня-двох.

З Києва до Рима легко дістатися прямим рейсом. Ми обрали зручний за часом і вартістю Ryanair. Одна з головних переваг рейсу в тому, що час вильоту та прильоту в обидва кінці неймовірно зручний. Не потрібно прокидатися о 6:00 ранку, щоби встигнути на реєстрацію, або шукати серед ночі спосіб дістатися до «нового дому» в іншій країні.

Вартість round-trip tickets за місяць до вильоту складає €70–80 для одного. Нам потрібна була достатня кількість речей, тому без маленької валізи не обійтися. Дуже зручною є додаткова послуга priority, її вартість – €8–22. Тобто ми сплатили з людини ще по 20 € в один кінець.

Послуга «Пріоритетна посадка» надає пасажирам привілей сісти в літак через пріоритетну чергу, взяти із собою маленьку сумку (40x20x25 см) та валізу на колесах вагою 10 кг (55x40x20 см).

Якщо обирати рейс із пересадкою, то вартість квитків може бути меншою. Ми вишукували на сайті Skyscanner, який пропонує різні варіанти перельоту.

З аеропорту до центрального вокзалу в Римі ми дісталися на потязі. Один квиток коштував приблизно €15, а поїздка тривала 40–60 хвилин.

Окрім потягу, є також варіант дібратися з автобусними перевізниками, поїздка буде трішки дешевшою. Найшвидший і найдешевший варіант – заздалегідь замовити квиток на автобус-трансфер Terravision.

Вартість дороги туди й назад разом із трансфером – 280 євро для двох.

Проживання

Важливим критерієм у виборі житла було близьке розташування від центру, наявність кухні та приємний інтер’єр. Ми обрали апартаменти на Airbnb за два тижні до поїздки. Вартість складала 570 євро. В цю суму входить туристичний збір і прибирання. Тобто приблизно 100 євро від загальної суми ми віддали лише на це.

З податками потрібно бути уважними, адже не всі орендодавці включають збір у вартість житла під час бронювання – тоді попросять вас сплатити по факту.

Також важливим пунктом у виборі приміщення був кондиціонер. Погода на початку листопада в Римі коливалася від 14 до 21 градусів Цельсія, дощило. Тому інколи було важливо підвищити температуру у квартирі, щоб зігрітися чи висушити одяг/взуття.

Загальні витрати на житло – 570 євро для двох

Транспорт

Містом зручно пересуватися звичними різновидами транспорту: автобусом, метро чи залізницею. Про квиток на автобус варто подбати завчасно, адже не на всіх зупинках його можна придбати. Після того, як ви купили квиток на будь-який різновид транспорту, його потрібно закомпостувати.

У Римі три лінії метро, шість трамвайних маршрутів і розвинена автобусна маршрутна мережа. Квиток на поїздку (100 хвилин) коштує €1,5. Римський квиток дає право скористатися всіма різновидами міського транспорту.

Більшість часу нашої поїздки ми пересувалися на електросамокатах. Наше житло було розташовано в межах центру, тому дістатися до більшості бажаних місць ми могли за 30 хвилин. У певний момент електросамокати перейшли в зону улюблених розваг. Так приємно під легким дощем їхати додому, коли навколо неймовірний осінній Рим, а у вусі грає новий трек. За 30-хвилинну поїздку ми сплачували 10–15 євро.

Витрати на пересування містом – 150 євро за двох.

Їжа

Є думка, що в Італії смачна їжа. Переважно це правда, але з Римом щось пішло не так. За десять днів ми спробували страви у двох місцях, і це було смачно. Звісно, це не були місця в туристичних кварталах. Вартість цих страв була найдешевшою, в порівнянні з іншими закладами.

В середньому ми залишали за обід/вечерю по €15. Якщо додати апероль чи просеко, вартість на які різнилася, то чек був вищим. До всіх коктейлів ми завжди отримували різні снеки. У закладах ресторанного формату до рахунку автоматично входили +4 євро чайових. Середня вартість піци – €10–12, салату – €7–10, апероля – €5–8, води – €2.

На третій день шлунок втомився від цілодобового режиму «паста – піца – джелато», а знайти заклад для смачного раннього сніданку виявилося складно. Ми почали готувати вдома.

На похід у супермаркет та овочеву лавку ми витрачали €20–25. Цього вистачало на три прийоми їжі для двох. Зранку мали ідеальну вівсянку з пармезаном, прошуто, оливками, авокадо та зеленню.

Восени в Римі виявилося складно знайти суп чи щось подібне до звичного нам раціону. Тому домашнім сніданкам радів і наш шлунок, і наш бюджет.

Витрати на їжу – 700 євро для двох.

Культурна програма

Осінній і трішки дощовий Рим – це окрема любов. Немає пекельного сонця, величезної кількості туристів, а фісташкове джелато не стікає по руці впродовж перших 10 секунд.

Це був не перший візит до Рима, тому ми не складали список пам’яток архітектури. У спонтанності є свій кайф, і коли щодня живеш у шаленому темпі, хочеться додати в життя невимушеності та релаксу. Рим дуже тішить око помпезною архітектурою, тому ми ставали на електросамокати та дорогою зупинялися у красивих місцях.

Звісно, не могли оминути неймовірний Trevi Fountain. Це найбільший і найлегендарніший фонтан Рима. Він має свій шарм: як у денний час, так і вночі.

Окремої уваги заслуговує Ватикан. Велич площі Святого Петра вражає. Ми поверталися сюди три рази в різний час доби. Площу обрамляють спроєктовані Берніні напівкруглі колонади – якщо дивитися на них зверху, можна помітити, що площа побудована у вигляді ключа. Вхід у Базиліку Святого Петра – безкоштовний, але потрібно відстояти чергу та пройти контроль безпеки.

Можна також завчасно забронювати платну екскурсію до музею. У Ватикані маєте змогу побачити одну з головних цінностей світу – Сікстинську капелу, про яку так багато розповідали ще в школі. Зараз у капелі розташований музей, а сама споруда є однією з головних визначних пам’яток епохи Відродження. Тут кардинали обирають Папу Римського.

До того ж, якщо ви фанат серіалу «Молодий папа» із Джудом Лоу в головній ролі, може з’явитися відчуття, ніби ви актор нового сезону серіалу.

Якщо вам набридне міське життя та туристи – вирушайте до моря. Дістатися можна за 40–50 хвилин потягом – потрібно доїхати до Lido Centro.

Хочете побачити неймовірну природу? Відправляйтеся до вулкана Везувій. На цю поїздку варто запланувати цілий день. Ми завчасно купили квитки «Рим – Неаполь» у відомого європейського перевізника Flixbus (€40 для одного у два кінці).

З Неаполя ми на потязі дібралися до станції Ercolano Scavi (€8 для одного у два кінці). На виході зі станції розміщений туристичний поінт, де ви можете придбати квиток на автобус, що везе до вулкана (€25 для одного). Автобус довозить лише до певної точки схилу. Будьте готові підійматися пішки вгору приблизно 30 хвилин. Цей туристичний автобус чекає на вас дві години, а потім відвозить назад).

Витрати на розваги – 100 євро для двох.

Усього – 1800 євро для двох.