The Village Україна на власному досвіді розповідає, скільки коштує подорож до турецького села Алачати, що біля Ізміра.

Скільки днів: 6

Мета: відпочинок із подругою та сином

Дорога

Це була дуже спонтанна поїздка. Я ніколи не розглядала Туреччину як країну для активного відпочинку, оскільки мала упередження, ніби вся Туреччина – це готелі олінклюзів і лежання біля басейну. Не скажу, що це погано, просто віддаю перевагу іншому формату відпочинку. Але через карантинні обмеження й невеликий вибір країн, куди можна було полетіти, все-таки вирішила вибрати непопулярний регіон у Туреччині. Так натрапила на Алачати. Перевірила вартість авіаквитків компанії Pegasus – тоді вони коштували 3000 гривень на одного – та запропонувала подружці скласти мені компанію. Не думаючи довго, ми придбали квитки на найближчі дати.

Ми прилетіли до міжнародного аеропорту «Ізмір», який розташований за 79 кілометрів від Алачати. Переліт був уночі, що не дуже зручно, коли подорожуєш із дитиною. З іншого боку, ти не витрачаєш день відпустки на пересування. Оскільки цей регіон Туреччини зовсім не популярний серед українців, то літак був майже пустий, що створило додатковий комфорт під час польоту.

Вартість квитків туди й назад на одного – 3 000 гривень

Вартість таксі від аеропорту до Алачати – 50 доларів

Проживання

Алачати пропонує багато затишних бутікових готелів, не таких, про які ми звикли чути від знайомих. Ми зупинились у Gaia Bazaar, над SMM якого працює українка. Це допоможе в комунікації тим, хто не знає англійської, оскільки дівчина може відповісти на всі запитання та порекомендувати багато місць.

Вартість великого номера за 6 ночей – 20 тисяч гривень, але залежить від дати бронювання

Транспорт

У місті ми майже весь час користувалися послугами таксі, оскільки відстань між пляжами велика, а ми були з моїм сином, який не дуже любить довгі прогулянки. Вартість однієї поїздки в середньому 150 гривень. Усі авто облаштовані лічильниками, а водії дають візитівки та просять замовляти машину через додаток WhatsApp, який у них дуже популярний. Тож перед поїздкою рекомендую його встановити.

Витрати на транспорт – приблизно 300 – 400 гривень

Їжа

Деякі туристи називають це місце гастрономічним раєм і на запит, де поїсти, відповідають, – усюди. Село дійсно дуже багате на різні заклади, які ми, на жаль, не змогли відвідати через локдаун. Але замовити їжу можна було із собою.

У нашому готелі сніданки були включені у вартість проживання, їх подавали у традиційному форматі для країни. Кожного ранку нас пригощали тарілкою із сирами, свіжим хлібом із джемами, свіжими овочами, оливками, омлетом і хорошою безлімітною фільтр-кавою, що є рідкістю для готелів.

В один із днів нам пощастило потрапити на ярмарку, де продавали свіжі трави, овочі, фрукти та спеції. Подія відбувалась прямо на нашій вулиці, тож протягом дня стояв запах овочів і фруктів. У цей день ми приготували обід із продуктів, куплених на ринку. Купили томати, базилік, диню, кавун, персики, горох та абрикоси. На все витратили десь 400 гривень.

Українка Наталі, яка проживає в селі Алачати, порекомендувала нам спробувати їжу із закладу Asma Yaprağa, де пропонують кухню регіону, з місцевих трав і овочів. Якщо любите піцу, спробуйте турецький варіант Pide, який можна замовити в Müdavim. А смачні десерти є в Imren.

Піца «Маргарита» – приблизно 200 гривень, паста з морепродуктами – 300 гривень, пляшка води – 25 гривень.

Витрати на їжу на одного дорослого та дитину: приблизно 700 гривень на день

Пляжі та розваги

У перший день ми потрапили на Ilica beach із білим піском, де можна посидіти біля моря, замовити піцу або вино (смачна піца Pizza Locale Alaçatı, її доставляють прямо на пляж, рекомендую спробувати з артишоками).

Також гарне місце для прогулянки біля моря недалеко від міського пляжу Yildiz Burnu. Поруч – красива кав’ярня із круасанами Arpege.

Щоб подивитися красивий захід сонця, можна поїхати на скелястий пляж Delikli Koy. Ідеальнішого місця для пікніка важко придумати.

Також можна з’їздити в Cesme Marina – це порт для яхт із гарною вуличкою для прогулянок і милими будиночками.

Якщо буде бажання, можна вирушити в сусіднє село Урла, де є багато місць, у яких роблять вино. Усього 30 хвилин на авто.

Гуляючи містом, заглядайте на кожну вуличку – вони всі варті уваги.

Додаткові витрати – 40 доларів

Як сувенір додому можна привезти турецькі солодощі, спеції, мариновані артишоки й оливки, щоб потішити близьких.

Загальні витрати за одного дорослого та дитину: 32 900 гривень