The Village Україна на власному досвіді розповідає, скільки коштує поїздка в Стокгольм

Текст: Hiна Богуш

 Підпишись на THE VILLAGE УКРАЇНА В TELEGRAM – усі головні тексти тут.

Дорога

Ідея поїхати в Стокгольм виникла раптово. У пошуках вигідних пропозицій ми проглядали сайт лоукосту МАУ, що пропонує дешеві квитки на перельоти за шість, вісім або десять місяців до дати вильоту. Ціна на квитки у Стокгольм вразила: 1 177 гривень на одного в обидва боки. Ми вирішили, що відвідати Скандинавію за такі гроші ‒ рідкісна можливість, тому забронювали квитки на всю сім’ю. Ми придбали їх наприкінці липня 2018 року, а наша подорож повинна була відбутись у червні 2019. Звичайно, це був найдешевший варіант, що передбачав тільки ручну поклажу.

Авіаквитки на чотирьох: 4 708 гривень

Маршрут: Київ ‒ Стокгольм ‒ Київ

Тривалість: 4 дні

З аеропорту Arlanda у Стокгольм можна дістатись двома способами. Перший більш швидкий, але й дорожчий ‒ прямим потягом (152 крони). Тому ми вибрали другий ‒ з пересадкою, зате дешевший (усього за 45 крон). Так ми зекономили більш ніж 400 крон (1 125 грн) на чотирьох.

Квитки на потяг чи автобус до міста можна придбати в інформаційному пункті біля виходу з будівлі аеропорту. Якщо ви обираєте поїздку з пересадкою (за 45 крон), то вам потрібно буде спочатку дістатись автобусом до містечка Märsta, а звідти потягом до Стокгольма. Автобуси відправляються кожні 15 хвилин прямо від терміналу Arlanda. До речі, вам дадуть один квиток, що буде дійсний і на автобус, і на потяг від залізничного вокзалу Märsta. Наша подорож до центру Стокгольма тривала 1 годину 20 хвилин.

Дорога з аеропорту на чотирьох: 506 гривень

Транспорт

Міська система транспорту Стокгольма охоплює метро, трамваї, автобуси та пороми. Оскільки Стокгольм розлігся на чотирнадцятьох островах, багато хто з місцевих жителів дістається з дому до роботи водним транспортом. Проїзний на 24 (130 крон) або 72 години (260 крон) діє на всі види громадського транспорту, зокрема на пором.

Одноразова поїздка на метро коштує аж 45 крон (127 грн). Тому проїзний на день за 130 крон (366 грн) окупить себе дуже швидко. Через його незвичайний дизайн стокгольмське метро називають найбільш протяжною мистецькою галереєю у світі. Якщо ви спустилися в підземку, обов’язково погуляйте на станціях Rådhuset, T-Centralen, Solna Centrum, Stadion, Kungsträdgården і Tekniska Högskolan. Фото виходять неймовірні.

Проїзні на метро на 72 години на чотирьох: 2 930 гривень

Ще один зручний і популярний спосіб пересування містом ‒ електросамокати. Острови, на яких розташований Стокгольм, з’єднані між собою мостами з велосипедними доріжками. Тому завантажуйте додатки Voi, Lime чи TIER, шукайте найближчі вільні самокати і насолоджуйтесь містом. TIER беруть 1 євро за «розблокування» самокату та 15 євроцентів за кожну хвилину користування.

Проживання

Як і з квитками на літак, житло ми теж забронювали завчасно ‒ за шість місяців до виїзду. Оскільки ми їхали вчотирьох, то вирішили або знайти квартиру з двома кімнатами на Airbnb, або взяти два двомісні номери в хостелі. Вибирали так, щоб недорого і недалеко від центру міста.

Найбільш привабливим варіантом виявились дві двомісні кімнати в хостелі Skanstulls. Він розташовується в районі Södermalm, за 20 хвилин пішки від Старого міста. За 110 євро на добу ми отримали два номери без ванних кімнат. Skanstulls виявився затишним та оригінальним, щоправда, зі спільним душем і туалетами. За сніданок потрібно було платити окремо ‒ щоранку по 85 крон з людини (240 грн).

Проживання за 3 ночі на чотирьох: 9 622 гривні

Їжа

У нас із чоловіком є маленька традиція: одразу після того, як ми приїжджаємо в нове місто чи країну, йдемо знайомитись з місцевими кулінарними традиціями. Шведська кухня славиться своїми мітболами та смаженим оселедцем.

Тому, коли ми вийшли з метро в Стокгольмі, одразу ж проклали маршрут у Meatballs for the people (Nytorgsgatan 30). Тут готують лише мітболи і всього у двох варіаціях ‒ класичній і фірмовій, по 125 крон за кожну страву (351 грн). Традиційні мітболи подають із гарячим пюре, тонко нарізаними квашеними огірками та брусницею. У фірмовій версії мітболи йдуть у поєднанні з кус-кусом, йогуртовою заправкою, маринованим буряком та зеленню.

Шведські ціни на їжу можуть здивувати навіть тих, хто бував у Лондоні чи Сінгапурі. Зате порції в усіх ресторанах великі, тому нам завжди вистачало трьох страв на чотирьох. Так само в усіх закладах можна безкоштовно випити або набрати в пляшку прохолодної води. Швеція культивує турботу про довкілля. Воду тут можна пити і з вуличних фонтанів, і з-під крана в хостелі.

Черга смаженого оселедця настала ближче до вечора, одразу після прогулянки вузькими вуличками Старого міста в районі Gamla Stan. У невеликому вагончику на колесах Nystekt Strömming готують найпопулярніший оселедець у місті. Ціни на страви коливаються від 40 до 65 крон (від 112 до 185 грн).

Ще під час однієї з перших поїздок на метро ми зрозуміли, що Стокгольм ‒ мультинаціональне місто. Тоді ми зустріли четверо молодих хлопців і дівчат, що голосно сміялись і щось обговорювали шведською. Кожен з них загорнувся в прапор країни свого походження ‒ Кенії, Ірану, Індії та Швеції. Як виявилось, у Швеції існує така традиція: у день свого останнього шкільного іспиту випускники беруть прапори, орендують вантажівку і катаються містом, танцюючи в кузові та обливаючись пивом.

У Стокгольмі неймовірний вибір закладів, де готують автентичну індійську, китайську, тайську, в’єтнамську чи мексиканську їжу.

В Indian Street Food (St. Eriksgatan 116) запах східних спецій і нуту ідеально поєднався зі скандинавським інтер’єром. Ми замовили три порції індійського карі по 99 крон (278 грн) за кожну. А критий ринок К25 вмістив у себе цілу Азію. Тут ми не встояли перед в’єтнамським фо-бо за 99 крон (278 грн), корейською локшиною з кімчі за 129 крон (362 грн) та дім-самом за 119 крон (335 грн). Ситно і недорого можна також пообідати в Mom’s Kitchen (Nybrogatan 40).

Ви чули про таку особливу шведську традицію, як fika? Фіка ‒ це повільний сніданок у компанії друзів, рідних чи колег, обов’язково з теплою випічкою та чашечкою кави. Таке собі втілення шведського lagom поза межами дому. У ранкові години більшість стокгольмських кафе перетворюються на галереї, тільки замість експонатів ‒ свіжоспечені булочки, тістечка і пироги. За каву ви платите лише раз (від 85 грн). А далі ‒ самостійно наповнюєте свою чашку доти, доки триває ваша фіка.

Лайфхак: Проведіть свою першу фіку в затишному Lisas cafe (Skånegatan 68) або в Skroten Café & Skeppshandel (Beckholmsbron 14) на набережній.

Майте на увазі, що в багатьох закладах Стокгольма немає вайфаю. Шведи ходять у кав’ярні та ресторани, щоб спілкуватись одне з одним, а не сидіти в соціальних мережах. Тому не дивуйтесь, коли офіціант по-доброму закотить очі і посміхнеться вам, коли ви запитаєте про доступ до інтернету.

Щоб хоча б трохи зекономити, вечеряти ми вирішили в хостелі. Тому перед поверненням ми обов’язково заходили в супермаркет. Виявилось, що найдешевше скуповуватись у Lidl, але найбільший вибір місцевих товарів у супермаркеті Coop. Зазвичай ми брали хліб (від 42 грн), рибні консерви (від 50 грн), сир (від 70 грн) або популярні шведські солодощі – шоколадні кульки (від 85 грн). Найбільш незвичним з того, що ми знайшли в супермаркеті, була рибна паста Kalles (87 грн) – місцевий делікатес, запакований у великий синій тюбик із зображенням веселого шведського хлопчика.

Культурна програма

Швеція займала нейтральну позицію у світових війнах 1914-1918 і 1939-1945 років. Можливо, саме тому Стокгольму так добре вдалось зберегти свій історичний вигляд і автентичну архітектуру. Починайте вашу пішу прогулянку від площі Stortorget у серці району Gamla Stan.

Наша поїздка збіглася з державним святом – Національним днем Швеції, який відзначають 6 червня. У зв’язку з цим королівський палац Sverige's Kungahus відкрили для безкоштовного відвідування. В інші дні один квиток обійшовся б нам у 180 крон (506 грн). Королівський палац поєднав у собі найкращі традиції північноєвропейського бароко і рококо. Щодня о 12:15 (у неділю ‒ о 13:15) біля головного входу відбувається зміна варти. Прийти і подивитись можна безкоштовно в будь-який день тижня.

Серед інших культурних активностей, на яких можна заощадити, ‒ безкоштовні екскурсії від місцевих жителів. Вони проходять щодня англійською мовою. Наприклад, Free Tour Stockholm навіть не вимагають попередньої реєстрації. Проте якщо вам сподобався тур і у вас є така можливість, то варто залишити чайові вашому гіду. Ми залишили 200 крон (562 грн) від чотирьох відвідувачів.

У Стокгольмі такий вибір крутих музеїв, що хочеться піти скрізь і одразу. Класно, що серед них є і безкоштовні. Рекомендую зайти в знаковий Moderna Museet, Музей сучасного мистецтва, де зберігаються роботи Пікассо, Далі, Малевича й Матісса.

Лайфхак: якщо у вас є прес-карта журналіста, ви можете відвідати більшість музеїв Стокгольма безкоштовно (крім етнографічного музею Skansen). Продемонструйте посвідку на касі, і вам дадуть безкоштовний квиток.

Щоб дізнатись, як виник і сформувався шведський інноваційний дизайн, виділіть час для IKEA Національного художнього музею Швеції. Окрім полотен Рембрандта, Рубенса і Мане, тут представлені зразки мінімалістичних скандинавських меблів і побутової техніки ще з 1960-1980-х років. Вхід у музей також безкоштовний.

Хоча за похід у найбільш унікальні та видовищні музеї все-таки доведеться заплатити. Якщо ви приїхали в Стокгольм усього на три-чотири дні, то обов’язково знайдіть час для найбільш відвідуваного музею Швеції Vasamuseet.

Його побудували спеціально для того, щоб правильно зберігати єдиний у світі затонулий корабель, що зберігся у своєму оригінальному вигляді аж на 98%. Інноваційний флагман шведського королівського флоту, що мав плисти до берегів Польщі в 1628 році, пішов на дно одразу після того, як вперше спустився на воду (спойлер: через помилку в розрахунках). Він пролежав під водою аж 300 років, перш ніж його витягнули на поверхню 1961-го. Провести кілька годин у музеї Ваза ‒ це ніби побувати в Європі XVII століття. За таке задоволення доведеться віддати 150 крон (422 грн).

А от на найбільший у світі етнографічний музей просто неба Skansen треба виділити хоча б півдня. Skansen ‒ це Швеція різних регіонів та епох, зібрана на одному з островів Стокгольма. Вхідний квиток обійдеться в 195 крон (548 гривень). Ви зможете побачити, яким був побут міщан і селян, вчителів і продавців, лікарів і пекарів, дорослих і дітей у XVIII-XX століттях. Житлові будинки, магазини, аптеки, іграшки, меблі, одяг, посуд, фотографії й музичні інструменти ‒ найдрібніші деталі в музеї Skansen є свідками історій, що відбувались у Швеції задовго до наших днів.

Ще один must-visit Стокгольма ‒ Музей сучасної фотографії Fotografiska. Виставки тут постійно змінюються. Але коли б ви туди не потрапили, це точно будуть найбільш відомі фотографи світу рівня Анні Лейбовіц, Пітера Х'юго чи Вінсента Петерса. Вхідний квиток коштує 165 крон (464 гривні).

Всього за 4 дні на чотирьох: 33 580 гривень