The Village Україна на власному досвіді розповідає, скільки коштує поїздка в Йорданію.

Фото: Юлія Тунік

Дорога

В Йорданію потрібна віза. Її можна придбати у посольстві або вже на місці по прибутті – в аеропорту Аммана чи прикордонних пунктах. Віза на одне перебування коштує 40 динарів, або близько 1 500 гривень.

Значно вигідніше купити так званий JordanPass – єдиний електронний квиток, що дає право на відвідування більшості музеїв і пам’яток країни та передбачає безвізовий в’їзд у Йорданію. Ціна квитка – приблизно 2 700 гривень. У його вартість, наприклад, входить відвідування знаменитого стародавнього міста Петра. Квиток у Петру без JordanPass – це додаткові витрати у 1 900 гривень. Крім того, завдяки JordanPass можна не платити за вхід у червону пустелю Ваді-Рам, музей Мертвого моря, більшість замків країни.

Прямі перельоти з Києва в Амман здійснює компанія МАУ. Зекономити можна, якщо скористатись лоукост-тарифом і купувати квитки не пізніше ніж за 10 місяців до вильоту. Мої квитки в обидва боки коштували 2 400 гривень.

Витрати на квитки та візу: 5 100 гривень

Мета поїздки: туристичний відпочинок

Кількість днів: 7

Транспорт

Амман – розвинений мегаполіс, у якому проживає більш як два мільйони людей. Міжнародний аеропорт імені королеви Алії розташований на виїзді з міста.

Добратись до заброньованого гостелу можна на автобусі, таксі або орендованій автівці. Ми обрали останній варіант. Йорданія – невелика країна, в якій головні туристичні місця можна подивитись за кілька днів, авто для цього – найзручніший варіант. Ще одна причина обрати машину – неймовірна йорданська спека. Тож в автівці ви почуватиметесь більш комфортно, ніж у громадському транспорті.

Подорож машиною коштуватиме не більше як 7 доларів на день з людини, якщо в авто буде п’ять пасажирів. До того ж бензин там дешевший, ніж в Україні. У нашій компанії було двоє водіїв, які час від часу змінювали один одного за кермом.

Якщо подорожуєте самі, можна користуватися автобусами компанії JETT. У середньому квитки коштують від 5 доларів на невеликі відстані до 50 доларів в інший кінець країни.

Витрати на автівку та бензин за 7 днів: 72 долари

Проживання

В Йорданії легко забронювати гостел на кілька осіб у центрі міста. Бронювати його можна на Airbnb та Booking.

Ціни, якщо порівнювати з Європою, помірні. Варто бути готовими до того, що умови, як і ціни, можуть бути неєвропейськими. В Аммані ми мешкали в гостелі у центрі міста – три великих кімнати, кухня, душ, проте ремонт робили востаннє років 10 тому. Три ночі тут коштували 20 доларів з особи.

Також ми зупинялись у гостелах у Ваді-Муса та Акабі. Усюди жили в центрі з непоганими умовами.

Витрати на гостел за 7 днів: 54 долари

Їжа

Перед покупкою квитків краще перевірте, коли в арабських країнах святкують священний місяць Рамадан. Ми потрапили в Йорданію саме тоді. Цього року Рамадан святкували з 6 травня до 4 червня.

Для європейських туристів пост мусульман може стати проблемою – вдень їжу в магазинах майже не продають. Не можна купити хліб або інші свіжі продукти, ринок теж не працює. Проте воду, солодощі, консерви продаватимуть. Ресторани та кафе відкриваються лише о восьмій вечора, коли йорданці припиняють пост і йдуть вечеряти.

У кафе готують традиційну арабську їжу та більш наближені до Європи страви – рибу та м’ясо на грилі, картоплю, салати. В Аммані та Акабі працюють ресторани MсDonald’s. Йорданці подають великі порції, які можна ділити на двох.

В Йорданії варто спробувати шаурму, яку готують з місцевими спеціями, без капусти та солоних огірків. Подають її в окремому посуді, разом із соусом, картоплею фрі та маринованими овочами. Вартість шаурми – близько 100 гривень.

Традиційна арабська страва – мансаф – баранина з рисом, зварена у сметанному соусі. Для нас приготували варіант з куркою та доставили в номер гостелу. Йорданці також готують арабську каву з кардамоном, яка коштує не більше ніж 40 гривень за чашку.

Йорданці готують смачні солодощі з медом, горіхами, кремом, які варто спробувати на місці та взяти з собою в Україну. Скуштуйте канафу – це десерт, що нагадує солодку вермішель із сирним соусом. Незвично, але смачно.

Ще одна перевага спекотної Йорданії – те, що у травні вже продають дині, кавуни, полуниці, які цілком безпечно їсти.

Витрати на їжу за 7 днів: 40 доларів

Культурна програма

Йорданія – невелика країна. Її площа – це як три українських області, тож на автівці її вдасться перетнути за кілька годин. Зранку можна снідати в Аммані, вдень відпочити на Мертвому морі, а повечеряти вже на березі Акабської затоки Червоного моря.

Перший пункт призначення нашої поїздки – Амман. Це столиця Йорданії, найбільше місто країни, головний бізнес-центр. Амман не схожий на типове арабське місто, хоча тут можна заблукати. У місті є руїни стародавнього римського амфітеатру та Кріпосної гори, археологічний музей та Королівський автомобільний музей. Єдина мечеть, куди допускають немусульман – це мечеть короля Абдулли. Щоб потрапити всередину, треба додатково заплатити та перевдягтися в арабський одяг.

Амман – місто, по якому можна ходити без мапи та натрапляти на цікаві знахідки: арабський ринок, кафе, площі, живі торгові вулички, руїни та пам’ятники. Цьому місту варто присвятити принаймні день. Воно побудоване на кількох пагорбах, тому для прогулянок варто вибрати зручне взуття. Удень спекотно, а ввечері температура падає на кілька градусів. Для власного комфорту беріть із собою сонцезахисний крем, сорочку та панаму.

Швидкісне шосе країни пролягає уздовж берега Мертвого моря, тож покупатись і подихати солоним морським повітрям можна проїздом в інше місто. Мертве море варте й того, щоб затриматись тут надовго – можна споглядати кучугури з солі та протилежний берег Ізраїлю, робити інстаграмні фото. Хоча ми обирали для купання дикі пляжі, раджу шукати готелі або гостели на узбережжі. Морська вода настільки солона, що в душ хочеться потрапити одразу після купання.

Каньйон Муджиб у заповіднику Ваді Муджиб – це місце, куди варто їхати за адреналіном. Тут протікає тепла гірська річка. Попри це вода свіжа та чиста. Туристам видають рятувальні жилети та захист для телефонів, за окрему суму можна придбати резинові капці. Ми йшли по каньйону, місцями доводилось плавати, а місцями – залазити на скелі. Кінець каньйону – величезний водоспад.

Найінстаграмніше місце Йорданії – стародавнє місто Петра. Щоб добратись до нього, треба кілька годин їхати гірським серпантином. Зупинитись можна в одному з гостелів містечка Ваді-Муса. Найкраще приїхати сюди ввечері, погуляти містом, а рано-вранці зайти в Петру, щоб уникнути натовпу туристів. У Петру ми зайшли о сьомій ранку, а вийшли о шостій вечора. Квиток не купували, бо в нас уже був JordanPass, який працівник музею відсканував на вході.

Пустеля Ваді-Рам відома своїми пейзажами. Завдяки червоному піску це місце нагадує краєвиди Марса. Тут знімали «Зоряні війни», «Трансформерів» та «Марсіянина». У пустелю варто їхати на кілька днів. На власному авто не вийде, надто багато піску навколо. Можна замовити джип з екскурсією. Місцеві жителі, одягнені як бедуїни, провезли нас по каньйонах та урвищах пустелі, захід сонця ми зустріли на одній зі скель. На ніч зупинились у гостелі-шатрі, яких безліч у пустелі. Вночі можна дивитись на зоряне небо, завдяки тому, що тут немає світлового забруднення, зірки видно дуже добре.

Кінцевий пункт подорожі – курортне містечко Акаба на узбережжі Червоного моря. З культурної програми – Мамлюкська фортеця та археологічний музей. Як варіант – можна просто відпочити на пляжі, бо вода чиста, а туристів – мало. Травень – це не сезон для йорданців.

Витрати на розваги за 7 днів: 40 доларів

Загальний бюджет: 400 доларів