The Village Україна на власному досвіді розповідає, скільки коштує поїздка в Будапешт

Дорога

Ми не планували заздалегідь подорож саме в Будапешт, але слідкували за акціями Wizz Air. Полетіти в Угорщину в зручний для нас час було найдешевше. Переліт зі знижкою Wizz Discount Club в обидва боки обійшовся двом з нашої компанії по 1128 гривень. Ще одна людина летіла без знижки і заплатила 1980 грн. Річне членство у Wizz Discount Club на двох коштує 29,99 євро, для 3-5 людей – 59,99 євро.

Переліт з МАУ коштує від 3500 грн. в два боки, але ціна завжди залежить від дати.

 РАЗОМ: 1980 грн

Кількість днів: 4

 Разом: 1030 грн

Проживання

Нам пощастило знайти квартиру на трьох на Airbnb в центрі Будапешта за 770 грн. на добу. Власник щойно виставив своє житло на сайт і зробив знижку для перших гостей. За 4 ночі ми заплатили 3080 грн., близько 1030 грн. з людини.

Квартира для 2-3 людей в центрі міста без знижки обійдеться в середньому 700-1200грн. за добу залежно від її стану. На околиці дешевше, але тоді доведеться більше витрачати на транспорт. На booking.com можна знайти ліжко в загальній кімнаті хостелу від 200 грн. на добу, а номер в готелі – від 800 грн.

Повністю зекономити на житлі можна на каучсерфінгу.

Будапешт знаходиться на двох берегах Дунаю. Це дві різні за атмосферою частини міста – Буда і Пешт. Якщо ви хочете жити в тихому місці поближче до старовинних замків, обирайте житло в Буді. А якщо плануєте зануритися в життя сучасного міста, ходити в місцеві руїнні паби і пити хорошу каву, краще зупинитися в Пешті.

Руїнні паби

Транспорт

З аеропорту до центру Будапешта без зупинок їде  автобус 100Е. Квиток на нього коштує 900 форинтів, а це приблизно 90 грн. (далі для зручності ціни вказані у гривнях). Альтернативний варіант: їдьте на звичайному міському автобусі до найближчого метро, а далі на підземці. Квиток з пересадкою коштує 53 грн.

Разовий квиток без права пересадки на всі види транспорту коштує 35 грн. Його можна купити в автоматах біля зупинок автобусів, трамваїв, метро та в кіосках з пресою. Купувати їх краще заздалегідь, бо у водія вони коштують на 10 грн. дорожче.

За 300 грн. можна купити набір з 10 разових квитків і використовувати їх в будь-який зручний час. Якщо ви збираєтеся багато разів протягом дня їздити транспортом, купуйте денний проїзний за 165 грн. (для групи до 5 людей за 330 грн.). Проїзний на 3 дні коштує 415 грн., а на 7 днів – 495 грн. Квиток на річковий трамвай коштує 75 грн., з проїзним – безкоштовно.

Для тих, хто збирається багато їздити і відвідати якомога більше музеїв, є Budapest Card. Власник карти може безкоштовно їздити у транспорті, відвідати 6 музеїв та одну з термальних купалень, сходити на пішохідну екскурсію та отримати знижку в кафе, ресторанах, театрах, зоопарках і музеях. Budapest Card на добу коштує 19 євро, на 48 годин – 29 євро і на 72 години – 37 євро.

Вартість міського таксі 28 грн./км, а мінімальний тариф 45 грн. А ще можна скористатися мобільним сервісом, схожим на Убер, Taxify.

Ми збиралися оглядати Будапешт пішки, без поспіху та групових екскурсій, тому купили набори з 10 разових квитків. Громадським транспортом їхали з аеропорту і до нього, а також в тих випадках, коли йти вже не було сил.

 Разом: 390 грн

Їжа

Ціни на продукти та заклади харчування в Будапешті трохи вищі за київські, але дуже приємні, порівняно із західною Європою.

На сніданок ми зазвичай купували їжу в супермаркеті: йогурти, хліб, сири, овочі. Легкі сніданки нам обходилися в 30-50 грн. На десерт брали марципанові батончики та кульки по 35 грн. Найкраще смакує на сходах на набережній Дунаю.

Пляшка вина в супермаркеті – від 50 грн, в руїнному пабі чи ресторані – від 400 грн. Келих вина в закладі – від 60 грн.

Еспресо в хорошій кав’ярні (оцінювали за відгуками відвідувачів і власними враженнями) коштує 40-45 грн, капучіно – 55-60 грн, альтернатива – від 65 до 98 грн.

Шматочок торта в кав’ярні – 80-100 грн.

 Разом: 1800 грн

Угорську кухню ми куштували в ресторанах, які заздалегідь знайшли і позначили на Google карті (її можна завантажити і користуватися оффлайн). Ціна за основну страву в центрі міста варіюється від 100 до 300 грн. У більшості закладів однієї порції вистачає на двох (іноді на трьох). Вечеря в ресторані на трьох з пляшкою вина обійшлася в 1200 грн. Половину суми віддали за їжу, половину – за вино.

Комплексний обід з супом, основною стравою і десертом в недорогому кафе коштує приблизно 200 грн. Його можна розділити на 2 людей. Підказка: в самому центрі такі ціни в Drum Cafe Budapest.

В Будапешті популярна вулична їжа. Порції тут теж великі, вигідно ділитися. Ціна бургера від 120 грн., турецький кебаб в піті коштує від 70 грн., фалафель – від 110.

На солодке варто взяти кюртош калач, який смажать прямо на вулиці. В різних місцях він коштує від 35 до 200 грн. залежно від розміру та місця. Найдешевший смажать прямо в переході метро Ferenciek Tere, що в центрі Будапешта.

Культурна програма

Угорський парламент, Рибацький бастіон, замок Буда, церква святого Матьяша – все це ззовні вражає не менше, ніж всередині. Тому ми заходили лише в кілька музеїв.

Велика синагога – 400 грн. За ці гроші можна відвідати саму синагогу, меморіальний сад і музей єврейської культури.

Музей Людвіга (музей сучасного мистецтва) – 130 грн. до 26 років і 260 грн. – стандартний квиток.

Замість катання на оглядовому колесі за 9 євро ми безкоштовно піднялися на оглядовий майданчик біля Статуї свободи. За красивими видами на Пешт можна піти на Рибацький бастіон та до замку Буди.

Вирішили для себе, що замки та собори є і в інших європейських містах, а термальні купальні в Будапешті оминути не можна.

Купальні Сечені – 490 грн за денний квиток в будній день. У вихідні – 510 грн. Ранковий і вечірній квитки коштують по 460 грн в будні та 480 грн у вихідні. Ці купальні – одні з найпопулярніших серед туристів, тому краще приходити вранці і одразу займати лежак біля басейну.

 Разом: 1250 грн

Відпочити в термальних водах без натовпу людей можна в купальнях Палатинус на острові Маргіт. Туди ходять річкові трамваї, а пішки дістатися можна через міст Маргіт. Там точно знайдете вільний лежак або місце на травичці. Ціна для дорослих – 300 грн, для дітей і студентів – 230.

ЗАГАЛЬНИЙ БЮДЖЕТ на 4 дні: 6 450 грн