В уряді прогнозують запуск COVID-сертифікатів протягом 10–14 днів після того, як їх запровадить Європа, повідомляє «РБК-Україна».

Відповідну заяву зробив міністр Кабінету міністрів Олег Немчінов. За його словами, причиною є те, що Європа розширила вимоги до COVID-сертифікату. Тож він буде потребувати низку юридичних змін, аби отримати доступ до тих чи тих реєстрів, хоча технологічно Україна вже готова вводити їх.

Європейський Союз і Рада ЄС затвердили цифровий COVID-сертифікат (EU Digital COVID Certificate) 20 травня. Угода набере чинності 1 липня, після того почнуть видавати COVID-сертифікати.

Документ буде містити дані не тільки про проходження вакцинації від коронавірусу, але також про результати тестів на COVID-19 або інформацію про перенесену хворобу.

Сертифікати видаватимуться в цифровій або паперовій формі. Вони матимуть QR-код із цифровим підписом.


Наразі МОЗ може видати людям, які отримали дві дози вакцини проти коронавірусу, Міжнародне свідоцтво про вакцинацію. Проте цей документ не є аналогічним із «ковідним сертифікатом».

У травні міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко анонсував запуск COVID-сертифікатів 1 липня. За даними Ляшка, інформацію про вакцинацію в Україні вносять в електронну систему eHealth.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі