Незаконну споруду, відому як «церква-МАФ», що звели на території Національного музею історії України, планували демонтувати сьогодні, 7 травня, пояснюють у музеї.

Утім роботи відклали з технічних причин, і зараз у музеї чекають на нову дату демонтажу, оскільки її призначає Державна виконавча служба. «І можливості музею тут обмежені», – коментує керівництво.

За їхніми словами, про подробиці угоди й кошторису розповідатимуть уже після проведення робіт, зараз усі зібрані гроші залишаються на рахунку благодійного фонду музею.

UPD. Благодійна організація Repair Together не зможе демонтувати «церкву-МАФ». У музеї їм пояснили, що з юридичних причин це має робити спеціалізована компанія, коментують в організації для The Village Україна. «Проте пообіцяли, що знайдуть застосування волонтерській толоці і зв’яжуться з нами пізніше», – пояснюють у команді.

   

Незаконний «храм-МАФ» зведений не тільки на території Національного музею історії України, а й на фундаменті Десятинної церкви 10 століття, яка вважається першою камʼяною церквою Київської Русі. Крім того, територія, на якій збудували МАФ підпадає під захист ЮНЕСКО, є буферною зоною Софії Київської й входить до заповідника «Стародавній Київ».

У вересні 2023 року суд зобов’язав знести споруду й привести земельну ділянку в попередній стан коштом забудовника. Це рішення перебуває на стадії примусового виконання з 2 жовтня 2023 року. 

У квітні 2024 року керівництво музею запустило збір, щоби демонтувати «церкву-МАФ» самостійно, й менш ніж за добу зібрало понад 772 000 гривень. Тоді благодійна організація Repair Together оголосила, що безкоштовно демонтує незаконну споруду «церкву-МАФ». А зібрані кошти пропонували передати ЗСУ.

Редакція The Village Україна розповідала хронологію появи «церкви-МАФу» й боротьби за його знесення.

Обкладинка й фото: Національний музей історії України