У Києві хочуть запровадити кримінальну відповідальність за злочини проти культурної спадщини, пише депутатка Київради Ганна Старостенко. Відповідні законопроєкти передали голові Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради.

Що пропонують

  • Збільшити штрафи за неналежне утримання об’єктів культурної спадщини – від 50 000 до 100 000 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, тобто від 850 000 до 1,7 мільйона гривень. Зараз такі штрафи становлять від 1700 до 17 000 гривень
  • Додати можливість примусового викупу містом пам’яток у комунальну власність, якщо власники своїми діями сприяють їх знищенню
  • Запровадити кримінальну відповідальність за злочини проти культурної спадщини

«Практично щодо кожної третьої памʼятки виявляють порушення у сфері охорони культурної спадщини, але на сьогодні місто не має дієвих механізмів впливу на власників через недосконале законодавство», – пише Старостенко.

Усього в Києві розташовані понад 3730 об’єктів культурної спадщини, зокрема 348 з них – національного значення, 2105 – місцевого, а 1277 памʼяток належать щойно виявлених об’єктів культурної спадщини.

   

У квітні 2024 року МКІП оновив Державний реєстр памʼяток. Реєстр нерухомих пам’яток синхронізують з Адресним реєстром, Реєстром будівель і споруд, Єдиною державною електронною системою у сфері будівництва, Державним земельним кадастром і системою Dream [системою про проєкти відновлення].

Серед найважливішого в ньому – дані про території памʼяток, охоронні зони й визначені межі памʼяток археології, коментував активіст Дмитро Перов. За його словами, до оновленого реєстру профільні ГО також зможуть вносити дані про памʼятки.