У Києві планують запустити сервіс оплати проїзду в смартфоні, повідомляють «Пасажири Києва» посилаючись на міську владу (міська влада поки не анонсувала запуск сервісу).

Завдяки сервісу користувачі зможуть оплачувати проїзд у смартфоні без використання валідаторів. Сервіс спершу має працювати на декількох маршрутах наземного громадського транспорту в бета-версії.

«З огляду на наявність валідаторів у всьому комунальному транспорті, імовірно, це буде вирішенням питання оплати проїзду в маршрутках. Адже саме приватні перевізники скаржаться на необхідність закупівлі валідаторів», – кажуть «Пасажири Києва».

   

У грудні 2023 року міська влада відхилила петицію щодо встановлення валідаторів у маршрутках. Ця петиція набрала підписи на початку грудня. Автори пишуть, що валідатори не лише дозволяють сплачувати проїзд безконтактно, але й, наприклад, дають можливість пільговим категоріям скористатися своїм правом безкоштовного проїзду, «не повідомляючи на всю маршрутку, що вони мають інвалідність».

Загалом Київ уже більше п’яти років намагається впровадити безготівкову оплату в маршрутках. Ми пояснювали, чому це не вдається.