Верховна Рада ухвалила законопроєкт про індивідуальні освітні траєкторії, пише міністр цифрової трансформації Михайло Федоров. 

Що зміниться

Студенти контрактної форми зможуть самостійно визначати тривалість навчання

Відтепер вони матимуть змогу закінчити чотирирічну бакалаврську програму за три роки або поєднувати навчання з роботою й завершити необхідні 240 навчальних кредитів за 6–8 років, пояснюють у МОН.

Вибір спеціальності після першого чи другого курсу

Після того, як студенти пройдуть 60–120 навчальних кредитів, зможуть вибрати окрему спеціальність у галузі, на яку вони вступали:

  • Студент вступає на галузь «Соціальні науки», у межах якої є кілька спеціальностей: «Соціологія», «Соціальна робота» й «Політологія»
  • Студент проходить до 120 навчальних кредитів за 1–2 роки й тоді обирає окрему спеціальність, як-от «Політологія», і продовжує вивчати саме її

Мінімальний обсяг аудиторних занять

Раніше це питання не регулювали. Натомість тепер бакалавр матиме 10 з 30 годин на роботу з викладачем у межах одного навчального кредиту, а магістр – 8 з 30 годин.

Вибіркові курси

Регульовані спеціальності, а саме: «Право», «Атомна енергетика», «Медицина» й «Військова служба» – матимуть менше вибіркових курсів – 10% замість 25%. Окрім того, для них розроблять нові вимоги до компетентностей і результатів навчання, також передбачені державні іспити.

Натомість для нерегульованих спеціальностей, зокрема «Філології», «Фінансів», «Кібернетики» тощо, кількість вибіркових курсів збільшать з 25% до 25–50%.

Стандарти вищої освіти оновлюватимуть упродовж наступних місяців, пояснюють у МОН. Зокрема, хочуть збільшити й конкуренцію в університетах.

   

За 2023 рік середня ціна на навчання зросла на 14,4%, або 2 959 гривень, як порівняти з 2022 роком, підрахував освітній портал Education.ua. Вартість року навчання за 2023 рік становила 23 491 гривню в середньому (20 532 гривні у 2022 році).

Передбачають, що ціна на навчання у 2024 році зростатиме (для порівняння, у 2021 році ціни виросли на 10%, у 2022 році – на 7,2%).