У застосунку «Київ Цифровий» запустили опитування щодо ментального здоров'я.

Так хочуть визначити, чи змінився ментальний стан людей протягом року та якими способами вони зміцнюють свою стресостійкість, пояснює заступниця голови КМДА Марина Хонда.

Згідно з результатами такого ж дослідження торік, по допомогу до психологів звернулося менш як 3% киян. Ці дані допомогти створити нові програми та сервіси психологічної підтримки у місті, каже Хонда. 

Водночас результати дослідження, яке проводив Центр стресостійкості Києва, показали, що для 11% містян послуги фахівця з ментального здоров'я занадто дорогі, а понад 7% респондентів не знають, де їх отримати. Найчастіше кияни зверталися до рідних та друзів – понад 70% та понад 50% відповідно.

Опитування триватиме до 2 травня. Станом на 21 квітня до нього долучилися вже 3950 людей.

   

Отримати безоплатну психологічну допомогу в Києві можна у КМЦ гендерної рівності, запобігання та протидії насильству за телефонами 15 00 (зі стаціонарного) й 044 272 15 00(із мобільного). Також можна звернутися до «Київ мілітарі хабу» за телефоном 0800 300 633.

   

Відчуття тривоги й порушення сну – серед найчастіших звернень українців щодо ментального здоровʼя у 2023 році. З таким запитом до медичних закладів звернулися 66,5 і 42,8 тисячі людей відповідно. Найбільше щодо проблем із ментальним здоровʼям зверталися жінки – понад 72 000. Такі ж скарги мали понад 18 000 дітей.

   

Довіра до сімейних лікарів у питаннях ментального здоров’я зросла з 12% до 16%, ідеться в дослідженні Gradus Research. Серед українців 24% найбільше довіряють психологу й психотерапевту в питаннях ментального здоров’я, сімейному лікарю довіряють 16%, а психіатру – 15%.

Обкладинка й фото: Марина Хонда