На сьогодні в Гостиному дворі виконали 50% консерваційних робіт, пише Мінкульт.

Протиаварійні й консерваційні роботи загалом оцінили в 33 мільйони гривень за цінами 2021 року, кажуть у міністерстві. Профінансували наразі близько 9 мільйонів гривень.

Більша частина Гостиного двору, що є памʼяткою культурної спадщини національного значення, зараз не законсервована, тому зазнає руйнувань. «Утім, реставраційні роботи в Гостиному дворі можливі лише після завершення війни», – каже в. о. міністра культури та інформаційної політики України Ростислав Карандєєв.

Водночас Київ готовий виділити кошти на протиаварійні й консерваційні роботи Гостинного двору, якщо його передадуть у власність громади, каже заступниця голови КМДА Ганна Старостенко. За її словами, тут можуть створити музейно-виставковий простір, де б розмістили Музей історії міста Києва.

   

Гостиний двір перебуває в управлінні МКІП. Із травня 2021 року він є пам’яткою національного значення, а із серпня 2021 року перебуває під державною охороною. До початку повномасштабного вторгнення тут проводили роботи з відновлення культурної пам’ятки.

   

За Гостинний двір на Контрактовій площі, що стоїть закинута й руйнується, Київ і Міністерство культури борються з 2012 року. Редакція The Village Україна розповідала, хто претендує на будівлю і що відбувається. 

Ми також запитали очільницю департаменту охорони культурної спадщини Марину Соловйову, що робить місто, щоб запустити процес передачі будівлі на баланс КМДА, і що відповідає держава.

Обкладинка й фото: МКІП