Україна входить до країн, де найменше бояться ядерної загрози, ідеться в дослідженні соціологічної групи «Рейтинг» у межах проєкту End of Year 2023. 

У цій частині дослідження з Gallup International загалом проаналізували, як у світі оцінюють ризики ядерної загрози. Протягом жовтня-грудня 2023 року в 41 країні опитали близько 1000 людей. Усього – 40 428 респондентів.

Загалом протягом року страх ядерної загрози у світі майже не зменшився. Дві пʼятих опитаних (40%) зазначили про високий ризик використання ядерної зброї. Майже стільки ж людей вважають цей ризик помірним, а 14% не бачать ризику.

Згідно з результатами дослідження, у країнах Європи менше людей вважають, що ядерну зброю застосують, як порівняти із відповідями жителів країн Азії, Африки й Південної Америки. Водночас найбільше серед європейських країн ядерної загрози бояться в Італії, Португалії й Румунії, де більше половини жителів оцінили її як високу. 

Найбільше застосування ядерної зброї бояться в Індонезії, Нігерії, Еквадорі, Сирії й Аргентині. Натомість Україна, Іран, Пакистан і Вірменія мають найвищий відсоток відповідей, що такого ризику немає.

 

Близько третини (37%) українців вважає, що війна закінчиться за 1–2 роки, ідеться в опитуванні Міжнародного республіканського інституту (IRI). Чверть опитаних зазначили про закінчення війни менше ніж за рік, 14% респондентів вважають, що це станеться за 3–4 роки, а 8% – за 5 років. 

Серед найбільших загроз для розвитку Уркаїни, на думку опитаних, корупція в органах державної влади (51%) і воєнна агресія Росії (46%). 

Фото: «Рейтинг»