Ботанічні сади охолоджують місто краще, ніж парки, пише Dezeen із посиланням на Глобальний центр досліджень чистого повітря (GCARE). Зокрема, ботанічні сади можуть знизити температуру повітря в місті в середньому на 5,0°С. 

Загалом у дослідженні проаналізували, як різні види «блакитної інфраструктури» (водні об'єкти) і «зеленої інфраструктури» (зелені насадження) можуть «пом'якшувати ефект від спеки в місті».

Згідно з результатами дослідження, ботанічні сади є більш ефективними через різноманітність рослин (дерев, чагарників й трави), густоту цих насаджень, а також наявність там ставків, струмків й водоспадів, пояснює директор центру Прашант Кумар.

За його словами, таке поєднання рослин і водойм зустрічається значно рідше в парках, тому ботанічні сади мають більш високі показники охолоджувального ефекту в місті. Окрім того, високі показники мають і водно-болотні угіддя й зелені стіни, як порівняти із парками.

Утім, зазначає Кумар, важливо також враховувати кліматичні умови міста. Наприклад, у помірному кліматі водно-болотні угіддя й парки є найбільш ефективними через випаровування й затінення. Натомість у континентальному кліматі краще облаштовувати зелені стіни й ботанічні сади. Україна загалом належить до помірно-континентальної області. 

Водночас у містах із посушливими умовами ефективними будуть кишенькові парки й водно-болотні угіддя, а у містах з тропічним кліматом – сади на дахах будинків через їхній «мікромасштабний вплив в щільно забудованих районах».

   

2023 рік став другим у рейтингу найтепліших після 2020 року. Середньорічна температура 2023 року в Києві торік становила +10,8°С, що на 1,8°С вище кліматичної норми.

Загалом упрововж 2023 року в Києві зафіксували 47 температурних рекордів, причому найбільше їх було в січні, 16, і в серпні – 12.

   

Не тільки «зелені фасади». Ми розповідали про 11 екорішень для Києва й розбиралися, як адаптувати місто до кліматичної кризи.

Обкладинка й фото: GCARE