Київ на останньому місці серед європейських столиць за вартістю оренди житла, повідомляють у дослідженні ЛУН, яке провели за даними сервісу HousingAnywhere.

У Києві вартість оренди трикімнатних квартир зросла на 16,67% з лютого 2024 року. Аналітики «ЛУН» вважають зростання цін сезонним, а також додають, що однокімнатні й двокімнатні квартири теж здорожчають найближчим часом.

Загалом ринок оренди нерухомості в Україні більш динамічний і гнучкий, ніж в інших європейських країнах, оскільки він реагує на будь-які зміни в країні, на фронті, в економіці й так само швидко повертається в норму, додають у «ЛУН».

У Європі ціни на оренду житла не так швидко ростуть, але ще не почали падати. Міста, як-от: Амстердам, Париж, Гаага, Мюнхен й Утрехт – входять до топ-10 за вартістю квартир, кімнат, студій і мають проблеми з доступністю житла (у Нідерландах і Німеччині).

Серед цих міст лише в Мюнхені почали знижуватися ціни на всі типи нерухомості, як порівняти з минулим роком. В Амстердамі ціни на студії знизилися на 0,6%, але місто залишається найдорожчим для оренди всіх типів нерухомості.

Оренда квартири в Амстердамі коштує 2275 євро, у Парижі – 1862 євро, у Лісабоні – 1700 євро. Водночас вартість аналогічної квартири в Києві становить 500 євро.

Найбільше зростання орендної плати, як порівняти з минулим роком, відбулось у містах Турин і Валенсія (37,5% і 33,3%). Проте вони мають найнижчі орендні ставки (1100 і 1400 євро) серед великих міст у західній Європі.

Вартість оренди однокімнатних квартир або студії в Штутгарті й Берліні знизилася на 26,2% і 7,7%. Водночас Болонья посідає п’яте місце серед найдорожчих міст для студій зі зростанням цін не менше ніж на 25%.

 

Ціни на оренду квартир у пʼяти найбільших містах України за останні пів року виросли не більше, ніж на 8%, а ринок стабілізувався. Ринок оренди в регіонах, де немає активних бойових дій, стабілізувався ще наприкінці минулої весни, кажуть у Bird. У Києві в серпні-вересні відчувалася сезонність: ціни виросли на півтора місяця, а потім знову знизилися.