Премʼєр-міністр України Денис Шмигаль у відповіді на петицію з вимогою переспрямувати кошти з телемарафону й видатків телеканалу «FreeДом» на потреби ЗСУ заявив, що це «не є доцільним».

За його словами, реалізація інформаційної політики в умовах воєнного стану – це пріоритетне питання національної безпеки, тож її фінансування є вагомою складовою протидії військовій агресії РФ, зокрема в інформаційному просторі.

«Відповідно, перерозподіл зазначених у петиції видатків шляхом їх спрямування на потреби інших складових сектору безпеки й оборони не є доцільним», – ідеться у відповіді премʼєр-міністра. Шмигаль також додає, що уряд системно залучає фінансування для потреб армії, зокрема для захисту обʼєктів критичної інфраструктури й будівництва фортифікаційних споруд.

Петиція з вимогою переспрямувати кошти з телемарафону на потреби війська набрала понад 29 тисяч підписів із 25 тисяч необхідних.

  

Телемарафону «Єдині новини» довіряють 36% українців, а не довіряють 47%, свідчить опитування Київського міжнародного інституту соціології.

Крім того, «Репортери без кордонів» уже закликали уряд України зупинити телемарафон «Єдині новини» й повернутися до конкуренції, щоб зміцнити медіаплюралізм. В організації також відзначили, що профільні «Інститут масової інформації» й «Детектор медіа» критикують телемарафон за «поблажливість до політики уряду» й «самоцензуру журналістів».

   

Міністерство культури України надало телеканалам телемарафону «Єдині новини» статус критично важливих для економіки. Відповідний статус дає право на бронювання від мобілізації певного відсотка співробітників. До критично важливих також віднесли пересувні державні цирки.