Платформа «Острів» разом зі студентами Київського національного університету будівництва і архітектури перетворили радянське сховище в гуртожитку №2 на стале укриття подвійного призначення з фотовиставками й книжковим клубом.

На думку архітектора проєкту Романа Саха, єдиний шанс підтримувати життєздатність простору довго й без великих адмінресурсів – це дії місцевої спільноти, тож її залучення на етапі будівництва було основним.

«Ми досліджуємо це питання вже рік. Функціонування укриття 24/7 з хорошим рівнем облаштування й забезпеченням продуктивного проведення часу – єдина модель, яка стимулює мешканців спускатися в сховище не лише під час повітряної тривоги», – пояснює Сах.

Спочатку студенти демонтували непотрібні елементи, виготовляли меблі й облаштовували укриття, а вже наприкінці будівельних робіт почали відкривати фотовиставки, проводити концерти або книжкові клуби.

Меблі й конструкції проєктували в такий спосіб, щоб їх можна було ремонтувати людям навіть із базовими навичками роботи з інструментами: пилою й шурупокрутом.

Після того, як команда платформи «Острів» облаштує ще кілька таких укриттів, там планують створити практичні схеми й описи зі створення укриттів, які будуть доступні для всіх.

Проєкт фінансує Федеральне міністерство економічного співробітництва та розвитку Німеччини, а виконує Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH за підтримки платформи «Острів» і в співпраці з українськими й міжнародними партнерами.

   

Чи відкриті для всіх укриття в школах і як бути зі сховищами без офіційного статусу? Розбиралися, коли вас можуть не пустити в укриття.

обкладинка й фото: Михайло Кльокта