КМДА зупинила аукціон щодо оренди Житнього ринку. 

Тепер департаменти промисловості та розвитку підприємництва, комунальної власності мають оновити умови для майбутнього інвестора, щоби створити й утілити «оптимальну концепцію відродження ринку». 

Водночас головною умовою оренди Житнього ринку залишиться термінове проведення капітального ремонту й збереження функціоналу. Бачення концепції відродження ринку також мають обовʼязково погодити з киянами, пише КМДА.

«Враховуючи резонанс серед громади Києва щодо збереження «Житнього ринку» і його цільового призначення, ми ухвалили рішення не проводити аукціон зараз, напрацювати разом із киянами нові умови конкурсу й вимоги до потенційного орендаря. На це нам потрібен додатковий час», – пояснює директор департаменту промисловості та розвитку підприємництва КМДА Володимир Костіков.

   

Більшу частину площі Житнього ринку планують здати в оренду на 15 років за умови, що орендарі почнуть капітальний ремонт ринку впродовж шести місяців після укладання договору. Спочатку на подачу заяв потенційним орендарям дали всього п’ять днів, але після суспільного розголосу терміни подовжили до 25 днів.

Про плани реконструкції Житнього ринку говорять ще з 2017 року. Хотіли трансформувати й простір довкола ринку: концепцію представляло архітектурне бюро Сергія Махна. Але востаннє комплексний ремонт Житнього ринку здійснювали ще в 1980 році, тобто тоді, коли його ввели в експлуатацію.

Редакція The Village Україна поговорила з директоркою урбан-бюро Big City Lab Вікторією Тітовою, яка хотіла б розробити концепт для Житнього ринку, і з модераторкою сусідської спільноти «Подоляночка» Анастасією Нагірняк, яка пояснює, чому співпраця з громадою потрібна не лише потенційним орендарям ринку, але й місту.

Про умови оренди Житнього ринку ми також запитали директора підприємства, а раніше зібрали всю хронологію за 10 років того, що відбувається на ринку.

Обкладинка й фото: Житній ринок