До секретаріату Кабінету Міністрів внесли постанову-клон законопроєкту №5655 про реформу містобудування, повідомляє «Дзеркало тижня».

Ідеться про постанову «Про реалізацію експериментальних проєктів у сфері містобудівної діяльності». Документ мають винести на розгляд під час засідання уряду, а за постанову планують проголосувати в закритому режимі, пише «Дзеркало тижня».

Журналісти звернулись із запитанням до міністра Кабміну Олега Немчінова, який переадресував запитання профільному віцепремʼєру Олександрові Кубракову, але Міністерство з розвитку громад, територій та інфраструктури України, головою якого є Кубраков, і є ініціатором створення й ухвалення постанови.

Проєкт постанови опублікували в грудні 2023 року. Тоді уряд відклав голосування за нього, а в міністерстві оголосили про громадське обговорення постанови. Документ також відправили на антикорупційну експертизу в НАЗК, яке виявило низку корупційних ризиків.

ЗАКОНОПРОЄКТ №5655:

У липні 2021-го законопроєкт №5655 ухвалили за основу в першому читанні. Архітектурна спільнота й Національна спілка архітекторів України відтоді системно критикували окремі його положення.

Критики закону вказують, що за цим документом замовник будівництва зможе самостійно обрати орган містобудівного контролю. На думку міських голів, це нівелює контроль міст над будівництвом і легалізує самовільну забудову.

У жовтні 2021-го організували «Марш за Київ», а в листопаді провели всеукраїнську акцію «За справжню містобудівну реформу». Ці акції архітекторів привернули загальну увагу до реформи. Тоді президент Володимир Зеленський не підписав законопроєкт на вимогу європейських партнерів.

У грудні 2022 року місцеві ради громад закликали президента Володимира Зеленського застосувати вето до законопроєкту №5655. На сайті Офісу президента відповідна петиція набрала понад 42 тисячі підписів із 25 тисяч необхідних.

Європарламент також видав резолюцію, де Зеленського закликали не підписувати скандальний законопроєкт. З грудня 2022 року закон направили на підпис Зеленському, президент його не підписав.

 

Головні проблемні питання законопроєкту – поява приватних контролерів для забудовників; «амністія» для будівель, що були зведені без дозвільних документів; обмеження щодо авторського нагляду архітекторів. Разом із юристкою й архітекторами розбиралися, що не так із законопроєктом.