У Києві на памʼятнику Михайла Булгакова активісти розмістили «українофобні цитати» з його творів, пише голова громадської організації «Світанок» Вадим Поздняков.

Активісти закликають демонтувати пам’ятник. Зокрема, розмістили цитати з роману «Біла гвардія», а також заклик «Геть російського шовініста з Києва».

На монументі також додали QR-код із посиланням на петицію за знесення пам’ятника.

   

Інститут національної пам’яті визнав письменника Михайла Булгакова символом російської імперської політики. Комісія Інституту нацпамʼяті вважає Булгакова «імперцем за світоглядом і затятим українофобом» попри те, що він народився й жив у Києві.

У відповіді київський «Літературно-меморіальний музей Булгакова» зазначив, що такий висновок не є експертизою повною мірою, а вісім з девʼяти його підписантів [історики, археографи, лінгвісти й літературознавці – за даними музею] не мають відповідної компетенції.

   

У червні 2023 року до скульптури Булгакова в музеї на Андріївському узвозі додали табличку про «контраверсійні погляди» письменника. Дошку відкрили до дня народження письменника 15 травня 2023 року на фасаді київського «Літературно-меморіального музею Булгакова».

Фото: Вадим Поздняков