У Києві відкрили освітньо-реабілітаційний центр «Трініті Хаб» для людей із порушеннями зору.

Це безбар’єрний соціально-освітній простір, у межах якого безоплатно проводять реабілітацію, а також навчання, профорієнтацію й заняття спортом. Зокрема, реабілітанти можуть займатися верховою їздою, бадмінтоном, дартсом, шахами й шашками, дзюдо, армреслінгом і скелелазінням.

Центр займає 750 м² і має відділи розвитку зорового сприймання, орієнтування й мобільності, відновлювальної й танцювальної терапії, освіти та супроводу родин й психологічної реабілітації. Згодом надаватимуть допомогу з працевлаштуванням, кажуть у команді.

У хабі також є бібліотека літератури шрифтом Брайля, кабінети для навчання рельєфно-крапковим шрифтом і тифлообладнання (пристрої, що дозволяють читати графіку за допомогою дотику й голосового супроводу).

Зараз реабілітацію в центрі можуть проходити 60 людей одночасно. Їх кількість хочуть збільшити до 80 людей, кажуть у команді. Також створять місця для проживання реабілітантів і їхніх родин, що будуть розраховані на 20 людей.

   

Згідно з даними Національної служби здоров’я України, від лютого 2022 до липня 2023 року майже 39 000 українцям вперше поставили діагноз, пов’язаний із втратою й зниженням зору, що становить 28% від загальної кількості травм, спричинених війною.

   

Чому військові з втратою зору часто відмовляються користуватися білою тростиною, як загалом проходить їхня реабілітація і що можна зробити в Києві, щоби середовище для людей із порушеннями зору було безбар’єрним? Редакція The Village Україна запитала в очільника благодійного фонду «Побачимо перемогу» Владислава Єщенка й виконавчої директорки громадської спілки «Сучасний погляд» Олесі Перепеченко.