В Україні випустили посібник для проєктування й реконструкції енергоефективних шкіл за принципом Build Back Better, пише Мінвідновлення.

У ньому надають рекомендації, щоби підвищити екологічну безпеку шкіл і термомодернізувати їх. Зокрема, розповідають, як на це можуть впливати форма будівлі і її розташування.

Крім того, пояснюють, як обрати екологічні будівельні матеріали й вироби, використовувати джерела вітрової чи сонячної енергії.

За допомогою посібника також можна визначити, чи енергоефективною є будівля школи й оцінити її вплив на екологію. Урахували й нові державні будівельні норми щодо відходів руйнації й вимог до укритів, коментують у міністерстві.

Посібник доступний в електронному форматі за посиланням

   

За два роки повномасштабної війни росіяни пошкодили в Україні кожну сьому школу. Найбільше руйнувань у Харкові й на Харківщині. Новий підхід до відбудови навчальних закладів пропонує Vilna School. Редакція The Village Україна поговорила із засновницею й головною архітекторкою бюро IK-architects Катериною Яровою, яка ініціювала цей проєкт.

   

Ми також запитали директорку Big City Lab Вікторію Тітову, як радянські школи програмують поведінку учнів, чому для освіти важливо мислити категорією простору й за якими принципами варто відбудовувати школи в Україні.

Обкладинка й фото: посібник «Основи проєктування та реконструкції енергоефективних шкіл з поліпшеними екологічними характеристиками»