ТРЦ Ocean Mall зводять впритул до «Тарілки» на Либідській, повідомив Олексій Радинський, режисер, який зняв фільм про споруду «Нескінченність за Флоріаном»,.

«Ocean Mall зводять стінка до стінки. Від памʼятко-охоронної зони за будівлею вже нічого не залишилося», – пише Радинський.

 

 

Ділянку біля ТРЦ Ocean Plaza придбали ще у 2012 році, щоби звести Ocean Mall й обʼєднати їх в один комплекс. Забудовник NAI Ukraine отримав дозвіл на будівництво й використання частини будівлі «Тарілки» на 20 років, але лише за умови реставрації унікального зразка радянського модернізму.

Активісти в коментарях під дописом Радинського закликають писати листи, зокрема до Мінкультури, ДБР, НАБУ, Фонду держмайна, департаменту охорони культурної спадщини при КМДА щодо збереження памʼятки. А також провести публічний міжфаховий «круглий стіл» за участю представників культурної сфери, менеджменту та державних установ.

Активістів бентежить, що прибудинкова територія між будівлею інституту й Ocean Mall досі не врегульована, тобто не визначена буферна зона довкола пам’ятки, куди не може втручатися забудовник. «Якщо цього немає, то можна просто взяти й тишком-нишком підійти прямо до будівлі», – кажуть у Save Kyiv Modernism.

 

«Тарілку» на Либідській площі збудували в 1971 році за проєктом архітекторів Флоріана Юрʼєва і Льва Новикова. Будівля є зразоком радянського модернізму, входить до реєстру памʼяток архітектури й монументального мистецтва.

Споруда почала занепадати в 1990-х: облущувався фасад і виходили з ладу комунікації. Власником «Літаючої тарілки» є держава, а балансоутримувачем – Український інститут науково-технічної експертизи й інформації (УкрІНТЕІ), що підпорядковується Міністерству освіти. Але сама конструкція «Тарілки» й стилобатна частина під нею перебувають в оренді компанії «Альдо», пов’язаної з Вагіфом Алієвим.

Заяви власників ТРЦ не збігаються з позицією Міносвіти. Представники міністерства в коментарі The Village Україна повідомили, що станом на 12 грудня ремонтні роботи для створення «Музею науки» в будівлі УкрІНТЕІ тривають. Поки що музей тимчасово функціонує на території ВДНГ. Водночас у березні 2023-го представники девелопера говорили, що на базі «Тарілки» реалізують «музичний або театральний проєкт».

Ремонт відновили після 2,5-річної паузи в жовтні 2023 року, кажуть у Мінкульті. На питання, чи був завершений проєкт реставрації «Тарілки» й чому його досі не представили громадськості, у міністерстві не відповіли. Зібрали всю інформацію про будівництво ТРЦ поряд із «Тарілкою» з коментарями забудовників і візуалізаціями нового проєкту реставрації будівлі.

Фото: Олексій Радинський