Арку свободи українського народу (колишню Арку дружби народів) не будуть зносити, зазначила КМДА у відповідь на запит BBC Україна.

Арка є пам’яткою історії місцевого значення. Згідно із законом, її заборонено зносити, змінювати чи переносити, кажуть у держадміністрації.

За їхніми словами, переносити арку теж немає куди, бо відповідних музеїв поки що не існує. Зараз у Києві лише розглядають ідеї для їх створення (музеїв тоталітаризму чи радянської історії).

Утім обіцяють знести скульптурну композицію з козаками, що під аркою. Рішення про її демонтаж вже є, пише BBC з посиланням на депутатку Київради Ксенію Семенову.

Ця композиція є підпірною стінкою арки, тому для її знесення мають розробити проєкт, а також, імовірно, залучать Спеціалізоване управління протизсувних підземних робіт, щоби запобігти зсуву пагорбів Дніпра.

   

Можливий демонтаж арки й памʼятників під нею обговорюють майже десяток років. У 2018 році на арці зʼявилася тріщина – так хотіли привернути увагу до втримання українських політвʼязнів у Росії. За день до повномасштабної війни редакція The Village Україна публікувала текст, де запитувала в митців, дослідників мистецтва, істориків і чиновників, що потрібно робити з Аркою дружби народів.

Радянську скульптуру двох робітників, встановлену як символ «возз’єднання України та Росії», демонтували 26 квітня 2022 року. Під час демонтажу в однієї з фігур відвалилася голова (мер Києва зазначив, що саме в робітника-росіянина). Щоб зняти памʼятник, довелося спиляли його основу, бо постамент не піддався. Другу скульптурну композицію, яка зображувала Переяславську раду, спочатку закрили опоряджувальними матеріалами, щоби розібрати згодом.

У травні 2022 року Арку дружби народів перейменували на Арку свободи українського народу. Під аркою також пропонували встановити 15-метрову скульптуру «Привида Києва» або іншу скульптуру, виготовлену з бронзи від демонтованого пам’ятника. Нова скульптура символізувала б єдину Україну.

У березні 2024 року експерти Інституту національної пам’яті зазначили, що арку недостатньо перейменувати, її потрібно демонтувати.  Згідно з висновком експертів, Арка дружби народів належить до символіки російської імперської політики й підлягає цілковитому демонтажу.

Обкладинка й фото: Jorge Laskar, Norbert Aepli