Національний музей історії України збирає кошти на демонтаж незаконного будівництва «церкви-МАФу». 

У вересні 2023 року суд зобов’язав знести споруду й привести земельну ділянку в попередній стан коштом забудовника. Це рішення перебуває на стадії примусового виконання з 2 жовтня 2023 року.

«Звісно, очікувати на добровільне виконання судового рішення від людини, яка самовільно захопила земельну ділянку музею й провела на ній самочинне будівництво, не доводиться», – коментують у музеї. За їхніми словами, щоби виконати рішення суду й прибрати з території музею сміття «найближчим часом», потрібно оплатити ці роботи самостійно.

Попередня сума кошторису становить 772 000 гривень. Для збору коштів відкрили монобанку.

UPD. Благодійна організація Repair Together оголосила, що безкоштовно демонтує незаконну споруду «церкву-МАФ». А зібрані кошти пропонують передати ЗСУ.

 

Незаконний «храм-МАФ» зведений не тільки на території Національного музею історії Києва, а й на фундаменті Десятинної церкви 10 століття, яка вважається першою камʼяною церквою Київської Русі. Крім того, територія, на якій збудували МАФ підпадає під захист ЮНЕСКО, є буферною зоною Софії Київської й входить до заповідника «Стародавній Київ».

Редакція The Village Україна розповідала хронологію появи «церкви-МАФу» й боротьби за його знесення.

Обкладинка й фото: Національний музей історії Києва