З Будинку зі зміями й каштанами, що на вулиці Великій Житомирській, 32, прибрали риштування, пише спільнота «Київ – моє улюблене місце».

Роками будинок зазнавав руйнувань, але з 2019 року тут триває реставрація [роботи почали у 2021 році], коментують активісти. Тепер можна побачити відновлений барельєф «Музики», змій у каштановому листі й хлопчика з гусаком.

   

Будинок зі зміями й каштанами – колишній прибутковий будинок за адресою вулиця Велика Житомирська, 32, побудований у стилі модерн (ар-нуво). Його звели у 1911–1912 роках на замовлення Чоколової. Автором проєкту є архітектор Ігнатій Ледоховський. Назву свою отримав завдяки ліпнині у формі змій і каштанів. 

Будинок має статус пам’ятки архітектури й монументального мистецтва місцевого значення. Приблизно 10 років він перебував в аварійному стані й був завішаний монтажною сіткою. 

Власником будинку є компанія B&H film distribution. Вона ще у 2017 році повідомила про намір реставрувати об’єкт, але роботи розпочала лише восени 2021 року. Замість поверху, який демонтували, хотіли зробити мансардний поверх. А після завершення робіт будівлю планували використовувати як офісне приміщення. 

У грудні 2021 року також почали реставрацію вестибюлю з ліпниною й парадних сходів. Тоді ж будівлю укріпили залізобетонними палями, а також новими підвалинами й бетонними перекриттями. Однак через аварійний стан демонтували верхній поверх і верхню частину еркера (балкона).

Обкладинка й фото: heliokimm