Петиція про створення зоополіції на сайті Кабміну набрала необхідну для розгляду кількість – 25 000 підписів. Це означає, що її розгляне уряд.

Петицію створила на початку березня юристка й віцепрезидентка «Асоціації зоозахисних організацій України» Марина Суркова. Вона закликає Кабмін доручити МВС створити відповідний підрозділ зоополіції в структурі Нацполіції й розробити нормативно-правову базу для його діяльності.

Суркова пропонує, щоби зоополіція не лише реагувала на випадки жорстокого поводження з тваринами, але й стежила за тим, чи дотримуються власники тварин правил їх утримання.

Активістка наводить приклади жорстокого поводження з тваринами: масові отруєння безпритульник собак, неналежне транспортування, побиття чи тримання на короткій прив’язі. За її словами, поліція здебільшого не володіє достатнім рівнем знань, щоби протидіяти цьому, чи просто бездіє.

«Слідча й судова практика свідчить, що багато з тих осіб, які знущалися над тваринами, надалі вчинили тяжкі злочини проти життя й здоров’я людей. Дослідження Єльського університету показали, що 80% досліджуваних засуджених за насильницькі злочини мають історію заподіяння шкоди або вбивства тварин», – наводить аргумент Суркова.

Раніше за жорстоке поводження з тваринами передбачали штраф 850 гривень, але з 2017 року відповідальність посилили – можна отримати позбавлення волі на строк від двох до восьми років у разі загибелі тварини чи завдання їй тілесних ушкоджень (зокрема, у 2021 році розмежували склад адміністративного й кримінального правопорушення). Утім відповідних вироків виносити не почали, є лише поодинокі випадки притягнення до відповідальності після тиску зоозахисників і громадськості, пише активістка.

   

Редакція The Village Україна розбиралася, чому за жорстоке поводження з тваринами в Україні майже не дають реальних термінів і як домогтися покарання для догхантерів і живодерів.