У німецькому місті Аахен не вивозитимуть сміття, якщо мешканці неправильно його сортуватимуть, повідомляє пресслужба муніципалітету.

Більше 90% органічних відходів, які потрапляють у сміттєві баки, попередньо не сортують належним чином, тож це коштує дорожче для сміттєвої компанії, яка утилізовує ці відходи на компостному заводі. Для порівняння, місто платить 40 євро за тонну добре відсортованого органічного сміття, а за тонну погано відсортованого – 100 євро. Це означає, що Аахен має до пів мільйона євро додаткових витрат на рік через неправильне розділення органічних відходів.

На першому етапі «перевиховання» мешканців працівники комунальних служб залишали на контейнерах для сміття наліпки, де вказували, що можна викидати в бак, а що – ні. Також компанія з вивозу сміття розіслала близько 4000 листів місцевим мешканцям.

Якщо з квітня сміттярі побачать невідсортоване сміття в баці для органіки, то залишатимуть повний бак. Порушники мають три варіанти на вибір:

  • Самостійно відсортувати сміття до наступного виклику бригади, яка його вивозить
  • Пересипати вміст контейнера в спеціальні мішки для залишків чи відповідний контейнер
  • Замовити платне вивезення сміття

 Більше 90% органічних відходів, які потрапляють у сміттєві баки, попередньо не сортують належним чином, тож це коштує дорожче для сміттєвої компанії, яка утилізувує ці відходи на компостному заводі. Для порівняння, місто платить 40 євро за тонну добре відсортованого органічного сміття, а за тонну погано відсортованого – 100 євро. Це означає, що Аахен має до півмільйона євро додаткових витрат на рік через неправильне розділення органічних відходів.

Біля станції метро «Гідропарк» прибрали стихійне сміттєзвалище. Під час прибирання вивезли близько 100 м³ сміття. Ліквідувати стихійні звалища обіцяють у Києві під час двох місяців толок, які триватимуть до 20 травня.

Обкладинка: муніципалітет Аахена; Гаральд Кромер