На місці памʼятки архітектури на Андріївському узвозі, 26 зводять новобудову, повідомив активіст Дмитро Перов.

На місці маєтку 1870 року, який створили на замовлення титулярного радника Всеволода Тарнавського, облаштували бетонний моноліт, а також поклали нову цеглу.

 

 

Про будівництво стало відомо після того, як вітер зірвав ширму фасаду, оголивши  частину будівельних риштувань. Також у дворі розміщений будівельний паспорт обʼєкту згідно з яким роботи проводить реставраційна майстерня, каже Перов.

Будинки № 26 і № 24 розташовані на території «Державного історико-архітектурного заповідника «Стародавній Київ». Ця земля – це археологічно охоронна зона. Будівлі мають статус пам’яток архітектури місцевого значення, що мало б захистити їх від руйнування.

 

У березні 2015 року був укладений договір купівлі-продажу будинку. Згідно з документом, компанія, яка придбала будівлю, мала провести реставраційні роботи у 2015–2016 роках, однак не зробила цього. Пізніше будинок знову продали.

Уперше будівлю на Андріївському почали розбирати 12 вересня 2022 року. Роботи вдалось зупинити, однак будівля була значно пошкоджена: там демонтували частину головного фасаду першого й другого поверхів і почали розбирати внутрішні конструкції.

У вересні 2023 року маєток Тарнавського вдруге почали розбирати. Тоді у будівлі розібрали дах і залили нове перекриття з бетону. Незаконні будівельні роботи зупинили того ж дня через звернення активістів.

Фото: Дмитро Перов