Близько третини (37%) українців вважають, що війна закінчиться за 1-2 роки, ідеться в опитуванні Міжнародного республіканського інституту (IRI). Чверть опитаних зазначили про закінчення війни менше ніж за рік, 14% респондентів вважають, що це станеться за 3-4 роки, а 8% – за 5 років. 

Загалом дослідили бачення українців щодо майбутнього країни, а також ставлення до поточних подій, мобілізації й виборів. Опитування провели шляхом телефонних інтерв'ю у лютому 2024 року. Усього – 2000 відповідей. 

Віра в перемогу

У перемогу України продовжує вірити абсолютна більшість опитаних – 88%. Утім, цей показник знизився на 9% як порівняти із даними лютого 2023 року, коли становив 97%.

Межі України у результаті закінчення війни

За результатами опитування, менше половини (45%) українців вважає, що Україна збереже усі свої території, які мала у 1991 році. У лютому минулого року частка таких відповідей складала 74%.

Водночас 16% опитаних переконані у поверненні територій, які були підконтрольні до початку повномасштабного вторгнення. Така ж кількість респондентів вважає, що Україна втратить деякі нові території.

Загрози для розвитку України

Серед найбільших загроз на думку опитаних – корупція в органах державної влади (51%) та воєнна агресія Росії (46%). Також загрозами вважають економічну кризу та її наслідки й відсутність кваліфікованих менеджерів в уряді та органах державної влади.

Схвалення діяльності президента

63% українців цілком або скоріше схвалюють діяльність президента Володимира Зеленського. Цей показник знизився на 28% упродовж року, коли становив 91% у лютому 2023 року.

Проведення виборів президента під час війни

67% українців – однозначно або скоріше проти проведення виборів. Натомість однозначну підтримку висловили 17% опитаних.

Повні результати дослідження доступні за посиланням

   

Близько третини, а саме 35%, чоловіків, які не мають броні і ще не служать, готові мобілізуватися, ідеться в опитуванні дослідницької агенції Info Sapiens на замовлення Texty. Натомість близько 30% опитаних вказали, що зовсім не готові долучитися до лав ЗСУ, якщо отримають повістку.

Згідно з результатами опитування, чоловіки найбільше бояться можливості інвалідності й смерті та недостатнього матеріального забезпечення. Таку думку радше й цілковито поділяють близько 64% і 65% опитаних відповідно.